Безсмъртието на Левски започва от Къкринското ханче

Музей „Къкринско ханче“. Снимка – Плевенпрес.

Жители и гости на ловешкото село Къкрина се събраха в двора на къкринското ханче, за да отбележат 180-та годишнината от рождението на Васил Левски.120 хиляди души годишно идват специално до тук, споделя Капка Кузманова – директор на Регионалния исторически музей в Ловеч.
Половин век след обесването на Апостола, къкринското ханче е изоставено и разрушено. Благодарение на родолюбиви българи, е възстановено след Освобождението по спомените на Никола Цвятков – последния придружител на Левски от Ловеч до Къкрина. И на10-ти май 1931 година е открит първия в България музей на Левски. Къкринското ханче претърпява и други драматични моменти по думите на Силвия Георгиева, уредник в Регионалния исторически музей в Ловеч. Тя отхвърля налаганата през годините теза, че Левски е предаден тук. Излязоха доста аргументи, че Левски не е предаден. Всъщност неговото залавяне в къкринското ханче е резултат от един продължителен процес и по- конкретно на две събития от лятото и есента  на 1872 година,  които постепенно довеждат до неговото залавяне в къкринското ханче.

Бих искала да подчертая една среща, когато той идва насам към Къкрина и среща две турски заптиета, които се усъмняват в него и затова се изпраща потерята, която го залавя. Но те не знаят, че залавят Левски. Физическо предателство не е имало. Нещастно стечение на обстоятелствата е залавянето му тук в къкринското ханче.

Половин век след обесването на Апостола мястото е забравено, изоставено и ханът се руши до основи. Той е възстановено по скицата на д-р Параскев Стоянов, споделя Силвия Георгиева. Това е човекът, който идва тук и по указание на Никола Цвятков, последния придружител на Левски от Ловеч до Къкрина, прави архитектурна скица на основите и така запазва за следващите поколения неговите размери и разпределение. По тази скица е възстановено ханчето и така първият в България музей на Левски отваря врати на 10-ти май 1931година.

Особено драматична е съдбата на Къкринското ханче след 9-ти септември 1944 година, разказва Георгиева. Това място е обявено за предателско и е затворено за посещения. Близо 10 години се води една дискусия за съдбата на ханчето.Благодарение на отдел „Култура“ в Ловеч, на местната къкринска общност музея отваря врати отново за своите посетители.

От къкринското ханче започва безсмъртието на Левски и в минутата на мълчание нека всеки да даде една негласна клетва пред уроците му, прикани присъстващите Силвия Георгиева.

На снимката първата вляво – Силвия Георгиева.

 

Прочетете също

Община Гулянци извършва ремонти на общински сгради за близо 50 000 лева

Община Гулянци извършва ремонти на общински сгради за близо 50 000 лева

Сградите на четири кметства, две читалища и една здравна служба ще бъдат ремонтирани със средства …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *