Начало | Здравеопазване | Безгрижие за вируса, а броят на заразените расте

Безгрижие за вируса, а броят на заразените расте

Снимка – интернет

За психичното здраве на нацията е достатъчно мерките да са хлабави, времето да е топло, а ген. Мутафчийски да не присъства на брифингите. Защо е това безгрижие в България

Днешното безгрижие със сигурност е подсилено от липсата на смразяващи кръвта кадри и новини за вилнеещия вирус. По време на карантината тези съобщения доминираха медийния поток и силно потискаха и плашеха. А щом сега ги няма, значи няма от какво да се боим, така ли?

За медиците обаче нищо не се променя. Само умората и изтощението стават още по-непоносими. Все така няма достатъчно тестове, все така остър е дефицитът на инфекционисти, на реанимационни сестри, без които апаратурата и леглата са просто болнични паметници. Но тези проблеми бяха изместени от личната вендета на един хазартен бос с 18 обвинения, разгневен на доскорошните си политически партньори

Какво излиза ? Броят на заразените расте, но режимът е по-хлабав. Разбира се, не е възможно да се живее в пълна изолация до появата на панацея срещу COVID-19. Само че мерките на правителството са доста противоречиви.

Абитуриентските балове са разрешени едва след 1 юли, но още от 2 юни България първа разреши футболните мачове пред публика. Дербито между “Левски” и ЦСКА в събота показа, че от трите “Д” – дисциплина, дистанция и дезинфекция, първите две очевидно не са важни както за феновете и на двата отбора, така и за охраняващите полицаи. И още: учениците и студентите са на онлайн обучение, но заведенията и нощните клубове, в които се събират, са отворени. Ако не са сервитьорите с маски и дезинфектантите в тоалетните, по нищо няма да личи, че България се намира в извънредна епидемиологична обстановка.

Взривовете на заразата станаха притеснително много, тенденциите са смущаващи, заяви проф. Кантарджиев. Притеснителна е и новината за 180-те хиляди новорегистрирани безработни за периода февруари-май. И въпреки всичко това управляващите не спират да повтарят колко добре се справят. Да вярваме ли?

Източник: Емилия Милчева, Дойче веле.

 ПП: Поместваме статията със съкращения. Заглавието е на редакцията.

Прочетете също

Проектът за програма за качество на плевенския въздух беше представен днес

Снимка – “Плевен прес” Проект за разработване на Комплексна програма за качество на атмосферния въздух …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *