Начало | Общество | Бедственото положение остава

Бедственото положение остава

Прясно саниран блок в гр. Левски след градушката. Снимка – Фейсбук.

И това не са пороите, градушките и изкъртения асфалт. Това са разбитите надежди на хората и обзелата ги безнадеждност. И това им го причиниха не природните аномалии, а политиците. Ако дъждът и градушката водят до материални щети, то несправедливото управление нанася най-голямата щета – моралната ! А тя с европроекти не се лекува. Нито с магистрали и депутатски приемни.

Хората в Аспарухово – Варна още си чакат парите от Комисията по бедствия и аварии. Има да чакат и в Левски, и в Пордим. Хората в Асеновград чакат силата на закона да се прилага за всички. Това чакат и хората в Буковлък, на чиито имоти са незаконните къщи. Полицаите чакат да им се вдигнат заплатите, хората в Мечка, Буковлък и  плевенско чакат полиция във всяко село. Политиците казват, че „купуването на гласове е престъпление“, а в Славяново, Червен бряг, Буковлък, Левски и цяло плевенско си ги купуват на едро. Управниците са „борци“ срещу корупцията, в Плевен зам. кмет, прокурори, полицаи, шефове на държавни фирми са хванати с рушвети.

Списъкът може да продължи. С разграбването на банки, мачкането на бизнеса, боклуците на пазара, съсипаното здравеопазване, печалното образование. Хоризонта за живот на повечето хора е сведен до границите на собственото им потребление. Те са заети с ежедневно оцеляване и светът им е свит в рамките на бита и евтините развлечения предлагани от медиите.

Социална защита в България няма, каквото и да ни говорят ! А отсъствието на социална защита прави  хората  майстори на индивидуалното оцеляване. А вечно оцеляващите същества са жилави, здрави и издръжливи. Но и компромисни и безпроблемно сменящи принципите си. Не желаещи да правят избори и да поемат отговорността те да се окажат несполучливи. Не желаещи да оцеляват като общност защото това си има цена. Предпочитащи да си продадат гласа за парче хляб, вместо да се борят за хляба си на висок глас.

В същото време тези, които изпратихме във властта така и не разбраха, че да държиш властта не означава само да стискаш юздите на държавната колесница. А да водиш хората към промяна, заради която са те избрали. Да бъдеш не само властник, а и лидер за тази промяна. Защото управници, които не подготвят народа си за промяна, всъщност го предават ! Казал го е Конфуции.

Заради всичко това, и заради Конфуций – бедственото положение остава ! До кога – всеки да си отговори сам.

Подем след наводнението. Снимка – Фейсбук.

Прочетете също

На 11 ноември 1952 година, комунистическият режим убива Евгений Босиилков

Портрет на Евгений Босилков. Художник – Христо Вачев. Евгений Босилков е роден със светското име …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *