Баце, културата е по-голЕма далавера от бахура, да знаеш !

50472900 1990710134298902 6822397108352450560 nТекстът, който публикуваме е взет от фейсбук страницата на Валентина Василева – Филаделфефс, с нейно съгласие. Той е по повод церемонията “Пловдив – европейска столица на културата” и обявяването на италианския град Матера също за европейска столица на културата. Правим го защото текстът е убийствено точен с изводите си за държавната политика в областта на културата. Защото тази политика се мултиплицира и в общините. Защото тази политика се споделя от постоянните комисии по култура в Народното събрание или общинските съвети. И накрая – защото простащината стана официална политика.

“Нямам никакво намерение да сравнявам културните програми на двете Европейски столици на културата – Пловдив и Матера, нито да сравнявам бюджета на фойерверките. Държа обаче да обясня защо България е най-бедната, най-корумпираната и една от най-престъпните страни в Европа. Много е просто – за българския политически елит Пловдив 2019 е местна инициатива, а за италианския- Матера 2019 е държавна политика.
Вчера, министър председателят на Италия, Джузепе Конти написа в личната си страница – „Утре ще бъда в базиликата, за да участвам на церемонията“. С него са и правителството, разбира се.
Днес, на стената му Борисов може да разгледа видеа и снимки от събитието. Матера 2019 е на първо място на сайта на правителството. Министерство на културата е сложило линкове и лайф и какво ли още не. Знаковите фигури са в Матера!
В България културата има представителна функция. В развитите държави, културата е състояние на духа на нацията. Културата

не е парад на талантите ! Културата е отношението към другия и към света. Културата не е вродена и не е даденост. Културата се създава и възпитава. Мъдрите държавници знаят, че инвестиция в културата е борба с престъпността – културните хора си говорят. Те не се стрелят, не се колят и не присвояват чужда собственост. В поддръжка на тезата, че държава, която не строи театри, строи затвори – за последните няколко години Холандия закри 8 затвора, поради ниска престъпност. Инвестицията в културата е развита икономика – културните и образовани хора не разбират думата „далавера“. Те знаят, че парите се изработват с труд и талант.
Инвестицията в културата са образовани хора, които развиват таланта си, чрез който правят научни открития, с които спасяват животи и правят битието ни по-лесно и комфортно. Инвестиция в културата е световен мир – културните хора са толерантни и уважаващи правата и свободния избор на всеки човек.
Затова, вчера заглавие в италианската преса беше – „Матарела и Конте в Матера за церемонията по откриването. Най-висшите власти присъстват на празника на Европейската столица на културата“. Да, държавниците са тези, които задават посоката и дават знак кои са ценностите.
Какъв знак дадоха Борисов и Радев на 12-ти януари със своето отсъствие от Пловдив 2019?
На стената на Борисов – нищо. Даже и пожелание няма. В сайта на Министерски съвет – нищо. На сайта на министерство на култура няма линк към Пловдив 2019. Само кратко прессъобщение. На сайта на президента – нищо. Министерство на образованието – тишина.
Господа, ровите си в пъпа! Проповядвате примитивизъм!
Знам, че не съм убедителна, пишейки това. Ще опитам да ви го кажа на ваш език, за да ме разберете – Баце, културата е по-голЕма далавера от бахура, да знаеш ! ”

П.П. Заглавието е на редакцията. Валентина Василева – Филаделфефс е председател на Единна народна партия. Завършила е Българска държавна консерватория.

50418344 1990710470965535 8226809035702140928 n

Споделете:

Прочетете също

DARVETA

Дърветата в Плевен – опазени или окастрени?

Окастрени дървета по бул.”Христо Ботев”, Плевен. Снимка – Плевен прес. Дърветата в градините, парковете и …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *