Банкерът Владимир Гуричев дари 28 картини на Плевен

Днешният кметски брифинг започна с церемония по подписването на меморандум за дарение на картини между община Плевен и Владимир Гуричев. Той подарява 28 картини на руския художник Николай Овечкин. Същият е ръководил колектива, създал плевенската панорама.

„Г-н Гуричев е почетен гражданин на Плевен и е направил за града ни толкова, колкото малко плевенчани са направили в последните десетилетия“, каза кметът на Плевен Георг Спартански. И добави, че Владимир Гуричев има заслуга за подобряването на връзките между България и Русия, в частност между Плевен и Москва, както и за построяването на паметника на ген. Скобелев в началото на едноименния булевард в Плевен.

Гуричев и съпругата му Виолетка, правят дарението в навечерието на отбелязването на 140-та годишнина от Освобождението на Плевен.
Част от картините представят различни политически, държавни и плевенски ръководители от периода на създаването на Панорама „Плевенска епопея-1877 г.“., обясни кметът Спартански.
„За мен е чест да приема от името на гражданите на Плевен тези каартини, като идеята е тази колекция да намери своето достойно място като постоянна сбирка в Панорама „Плевенска епопея-1877 г.“, каза още кметът. Сред гостите на събитието беше и вицеконсулът на Русия от Генералното консулство в град Русе Иван Пивоварчук. Георг Спартански отбеляза, че неговото пръсъствие в Плевен е знак, че руското Посолство и Консулство оценяват волята за развиване на отношенията с Русия и по-специално тези между Плевен и Ростов на Дон и Централен административен окръг на град Москва.

Споделете:

Прочетете също

Новите 14 електробуса и зарядни станции за тях, вече са в Плевен

Новите електробуси. Снимка – пресцентър община Плевен. Нови 14 електробуса и също толкова зарядни станции …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *