А защо политиците мълчат за това ?

Снимка – интернет.

На 29-ти юли т.г., „Плевен прес” публикува мнение на главната редакторка на сп. „Жената днес” Мира Баджева,  относно PCR тестовете под заглавие „Защо БГ медиите мълчат за това”? https://www.plevenpress.com/%d0%b7%d0%b0%d1%89%d0%be-%d0%b1%d0%b3-%d0%bc%d0%b5%d0%b4%d0%b8%d0%b8%d1%82%d0%b5-%d0%bd%d0%b5-%d1%81%d1%8a%d0%be%d0%b1%d1%89%d0%b0%d0%b2%d0%b0%d1%82-%d1%82%d0%be%d0%b2%d0%b0/

До днес, 6-ти октомври 2021 год., материалът е прочетен 99 614 пъти. Коментарите под него са разнопосочни. От „фалшиви новини” до „вирус има”. Пропускаме обидните квалификации към нас и Мира Баджева.

Продължаваме да питаме защо няма категорично мнение от медицинската общност относно тестовете ? Вреди, ползи, надеждност, прилагане и т.н. Защо няма категорично мнение от политическата общност както за тестовете, така и за достоверността на цифрите за починали от Ковид ? За починалите през същия период от рак, инсулт, инфаркт ?

Кой ще каже категорично и ясно пандемията Ковид само здравен проблем ли е или върви успоредно с бизнес и политика ?

Материалът „Защо БГ медиите мълчат за това” ? трети месец продължава да е на първо място в рубриката „Най-четени”. Тази рубрика отчита броя прочити за съответния месец, което ще рече, че този материал ще стои дълго време начело.

И тъй като Ковид продължава, разделението на българите относно ваксините – също, преведохме въпросната американска информация, за която Мира Баджева пише. И с основание задава въпроса си. Както и ние нашите.

А на читателите предлагаме превод на въпросното съобщение от Центъра за контрол на заболяванията на САЩ, както и линка, на който е поместено въпросното становище. Няма да искаме извинение за обвинението, че разпространяваме фалшиви новини. Ето превода:

„Центровете за контрол на заболяванията в САЩ забраниха използването на бързите PCR-тестове за коронавирус, защото по думите на специалисти често довеждат до неточни и дори фалшиви резултати. Случва се дори да объркат положителен тест за грип с такъв за коронавирус.

Въпреки, че използването на въпросните тестове се счита за “златната” среда при определяне на това ново заболяване, специалисти препоръчват да не се използва за бързо определяне на заболяването, не защото е неточен, а защото той открива само и единствено коронавирус, но не и други заболявания!

Вече по-новите тестове са специализирани еднакво добре да разграничават и диагностицират както коронавирус, така и грипни симптоми.

Щатската “Агенция за контрол на храните и лекарствата”(FDA) одобри близо 280 теста, които определят дали заболяването на пациента отговаря с точност на разпределението на РНК гените на коронавируса от взетия назален тампон на пациента. 

Важно е да се уточни, че по-новите тестове ясно могат да разграничат грип от Ковид, докато тези от 2020 година имат способността да откриват само инфекции на COVID-19, които погрешно се интерпретират от някой медицински лица като симптоми на грип.

От 21 юли тази година FDA съобщи, че няма да се изисква специално разрешение от тях за използването на подобен тест при подозрителни пациенти заразени с новия вирус, а не е изключено и лабораториите да прекратят прилагането на този вид тест, заради по-надеждните тестове, които прилагат.

Кристен Нордлунд, специалист по здравна комуникация в CDC споделя, че въпросните тестовесе създават още в началото на пандемията, когато не са знаели с какво се сблъскват, а е трябвало бързо и ефикасно да се определи какво е състоянието на пациента и дали се е “срещнал” с този вид заболяване, или става въпрос за обикновен грип.

Агенцията в момента насърчава лабораториите да разработят ефективни и ефикасни тестове, които да диагностицират едновременно и грип, и КОВИД, за да могат да се спестят спешно време и ресурси.

Но както обикновено става, обикновените потребители се доверяват повече на социалните мрежи, където изтекоха предварително манипулирани съобщения, в които се заявява, че FDA директно признава, че PCR тестовете не работят и са манипулирани, а дори и не е способен да направи разлика между грип и коноравирус, а с това се и увеличава бройката на “заразените” от пандемичния вирус.

По думите на директора на клиничната лаборатория по вирусология от клиниката “Майо” в Минесота Матю Binnicker, PCR тестовете са предназначени да откриват “точно опроделени частици на вирусния геном, така, че няма причина хората да се страхуват, че PCR теста може да обърка обикновен грип със симптомите на новия вирус, защото има разлика в генома им.

Т.е “тестът” за COVID-19 няма да бъде положителен, ако човек наистина има грип, и обратно“, казва още Матю Binnicker.

Споделя, че има причина за използването и на двата теста, защото и при двете заболявания “първоначалните симптоми често имат сходство в началната си фаза”.

Към настоящият момент редица уважавани медии, в т.ч Асошиейтед прес,   работи в тясно сътрудничество с Facebook и други платформи като YouTube, провеждайки кампания за информираност по отношение на вируса и ваксинацията в обществото и намаляване до минимум лъжливите новини на различни антиваксърски общества”.

Източник: https://apnews.com/article/fact-checking-436833075130

Превод от английски – Стефан Пешев

Прочетете също

Десислава Трифонова /ГЕРБ/: Личната ми кауза е привличане на инвестиции в област Плевен чрез добра индустриална зона, реклама на региона и екипна работа с общините

Десислава Трифонова, кандидат-депутат от листата на ГЕРБ-СДС, под № 3 и преференция 103, за участие …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *