Начало | Новини | Няма огнища на АЧС в област Плевен. Започва кампания за регистрация на частните стопанства.

Няма огнища на АЧС в област Плевен. Започва кампания за регистрация на частните стопанства.

Заседание на Областната епизоотична комисия. Вляво – д-р Иван Йорданов. Снимка – Плевен прес.

Днес, 25-ти февруари,в Областна администрация – Плевен се проведе редовно заседание на Епизоотичната комисия. Директорът на Областната агенция по безопасност на храните д-р Иван Йорданов запозна присъстващите кметове и журналисти с актуалната обстановка. В момента тя е спокойна. Няма новорегистрирани огнища на АЧС /африканска чума по свинете/.

В момента има инфлуенца по птиците, информира д-р Йорданов. По тази причина се забранява отглеждането на птици на открито. Осъществява се надзор над дивите птици. Извършват се редовни проверки за биосигурност при птиците.

Във връзка с измененията и допълненията в Закона за ветеринарната дейност, бе съобщено, че има облекчен режим за стопаните решили да отглеждат животни. В тази връзка започва информационна кампания на Областната агенция по безопасност на храните, във всички общини на плевенска област. От 4-ти до 17-ти март ще се провеждат по график срещи по места за запознаване на собствениците на частни стопанства с изискванията за регистрация.

Отговорността по логистика и последващи действия свързани с частните стопанства и отглеждането на животни – ще бъде възложена на кметовете по места. Това предвиждат новите изменения в Закона за ветеринарна дейност.

От Българския ветеринарен съюз информираха, че на територията на плевенска област работят 43 ветеринарни лекари, които отговарят за 120 селища. Новост е и това, че тези от тях, които имат договори с големите животновъдни комплекси, не могат да обслужват частните стопанства.

Графикът за информационните срещи по общини ще бъде качен на сайта на Областна администрация.

Прочетете също

Запомнящи се мигове с конна езда изпитаха деца от Кнежа

Малчуганите в Кнежа, участващи в Лятната програма на Общината, са се впуснали в приключението езда …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *