Последни новини
Начало | Здравеопазване | Аутизмът не е болест, а нужда от разбиране и специализирана подкрепа

Аутизмът не е болест, а нужда от разбиране и специализирана подкрепа

Днес, 25-ти юни, в пресклуба на БТА в Плевен Владислава Цолова – председател на Сдружение „Аутизъм днес“, представи новия проект, по който ще работи Сдружението.

Той е финансиран по Оперативна програма Развитие на човешките ресурси и носи името „Личностно развитие на лицата с психични разстройства и интелектуални затруднения“. В проектните дейности са включени 40 човека от защитените жилища в Плевен, Згалево, Драгаш войвода и Червен бряг. Това ще е уникален шанс за тези деца и възрастни, сподели г-жа Цолова. По проекта ще бъдат назначени 18 специалисти – специални педагози, логопеди и психолози, които ще провеждат групови и индивидуални дейности с деца и възрастни с проблеми, настанени в защитените жилища.

Проектните дейности включват иновативни форми на работа – арт ателиета, фото ателиета и образователни ателиета. Дори и на двама да се помогне за интеграцията им, това ще е огромен успех – надяват се от Сдружението. За г-жа Цолова Сдружение „Аутизъм днес“ е кауза.

Тя споделя, че успехите им са огромни и те променят съдбите на хора изгубили надежда. Преди две години, в Плевен, Сдружението откри Регионален център по поведенческа терапия за деца с аутизъм, най-големия в Северна България, в предоставената от община Плевен сграда на бившия дом Детелина с 1400 кв. м. площ и 6 дка двор. Едно пространство, което с любов, ентусиазъм и много дарители, екипът на Сдружението постепенно превръща в място, в което се работи за бъдещето на всяко дете с аутизъм.

Мечтаната до скоро възможност децата с аутизъм да имат възможност да общуват с връстници вече е факт. От 1 юни функционира детска градина с 10 деца, от които само две са аутисти. Така те ще бъдат интегрирани сред своите връстници. Това е първата детска градина с лиценз в града, извън тези от системата на образованието. В нея ще бъде прилагана Монтесори педагогика от трима млади, току-що дипломирани педагози от Великотърновския университет.

Заради детската градина да живеят в Плевен се преместват семейства с деца аутисти от други градове от страната и български семейства, които са работили до скоро в други страни, в които не се предлагат такива условия и подкрепа. В Плевен, в Регионалния център, е най-голямата база по ерготерапия в България, тук се провеждат и обучения на ерготерапевти. В момента се провежда обучение от Елица Великова преподавател във Русенския университет и член на Управителния съвет на Асоциацията на българските ерготерапевти.

Прочетете също

Православната и Католическата църква честват Свети Андрей Първозвани

Свети Андрей Първозвани е християнски проповедник, първият от 12-те апостоли, който е бил повикан да …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *