Атанас Атанасов, кандидат за кмет на община Червен бряг: Когато решаваме местната си съдба с местни избори, трябва да сме активни, за да тръгне отново спрелият часовник на Червен бряг

НАСКО
Атанас
Атанасов, издигнат за кмет на община Червен бряг издигнат от ПП “Съюз на свободните демократи”. Снимка – Плевен прес.

Атанас Цветанов Атанасов е предприемач, бизнесмен, съпруг, баща.

Завършва средно образование в Икономическия техникум „Васил Априлов“ през 2014 г. със специалност „Икономист“. Започва своя кариерен път като парашутист-разузнавач в „Сили за Специални Операции“ /ССО/ и след присъединяването на страната ни към Европейския съюз, се премества във Великобритания, където продължава развитието си в сферата на строителния бранш.

Престоят му там не трае дълго. Любовта му към Родината го връща в с. Реселец, където иска да живее и се чувства щастлив. Натрупаният професионален и житейски опит, му позволяват да стартира начинания в областта на ресторантьорството, строителството и земеделието. Усърдната работа, отдадеността, постоянството и упоритостта, го правят един от най-големите, успешни и развиващи се зеленчукопроизводители в България.

Редом с нарастването на бизнеса и семейството, расте и ангажираността му към развитието на родния Реселец. Участва активно в политиката вече 12 години, като последните осем от тях като общински съветник. Познанията, опита и стремежа му към развитието и прогреса на района, вдъхновяват кандидатурата му за кмет на община Червен бряг.

Г-н Атанасов, освен, че сте от село Реселец и се занимавате със зеленчукопроизводство, какво друго искате да знаят хората за вас?

Преди всичко съм баща и съпруг. Имам прекрасно семейство. И се гордея, че именно тук в родния Реселец, община Червен бряг успявам да отглеждам и възпитавам децата си. Да, занимавам се с производство на зеленчуци, но и със зърнопроизводство. Въпреки трудностите на региона, бизнесът ми осигурява хляб на стотици семейства и именно това, според мен, му придава още по-голяма стойност.

Но основното, което искам хората да знаят за мен е, че аз съм част от обществото, споделям възгледи, работя за развитие и притежавам свободата на избора.

А 1

Стигнали сте до този момент, в който имате успешен бизнес, участвате в обществено-политическия живот на общината като общински съветник. В момента сте и кандидат за кмет на община Червен бряг. Защо се кандидатирахте?

Когато се прибрах, освен че исках да развия бизнес и да създам нещо, аз вярвах и вярвам в няколко неща в живота. Първото и основно е, че трябва да създадем семейство, дом и деца. Които да отгледаме и възпитаме като личности. Това съм го направил.

Второто нещо е – човек да изгради кариера със своята индивидуалност. Независимо в каква област, той трябва да остави свой отпечатък и в тази посока.

И на трето място е посоката, в която трябва да оставиш нещо след себе си в полза на обществото. Нещо, от което не трябва да търсиш финансовата изгода, а обществената полза. Дали ще посадиш дърво, дали ще си инициатор да се построи нещо

…. или ще се кандидатираш за кмет

Да, или ще се кандидатираш за кмет, където можеш да оставиш много по-голям отпечатък, в зависимост от възможностите, които имаш, амбицията и това е третото важно неща.

Това си трите стълба, които мен ме водят в живота.

Добре, но тези три неща опират до всеобща апатия и неприязън към политиците. Как ще преодолеете това?

Апатията я разбирам много добре, но от гледна точка на гласуването за национални избори. Да, политиците със своите действия на национално ниво обезвериха хората с действията си. Или с бездействията си. Но когато решаваме местната съдба, с местните избори, смятам, че хората трябва да бъдат много по-активни. Защото Тук, със своя избор, решаваме местните си проблеми. Нещата, с които се сблъскваме ежедневно.

И най-малкото нещо, което в този случай можем да направим, е да излезем и да гласуваме. Не може цял живот да сме пасивни, да се оплакваме и да констатираме проблемите. Проблемите се решават с действия.

Вие как си представяте успешния кмет на Червен бряг?

Успешният кмет си го представям като един активен гражданин на обществото. Като един добър мениджър, създал добър екип и всеки си е на мястото. Който отива сутрин на работа, разпределя задачите, след това тръгва сред хората. Обикаля, проверява задачите, които е дал предния ден или седмица. Но на място, на терен да види с очите си дали са се случили. Не да чака в кабинета си да му докладват. Защото в кабинета всеки, който идва, гледа да ти се подмаже. Нещо, което е в манталитета ни като българи.

Аз винаги съм се радвал, когато мои работници са идвали и ме критикуват. Или когато от нещо не са доволни. Това те кара да си сверяваш часовника.

А 2

Според вас какво представлява Червен бряг днес? Как изглежда във вашите очи, що за град е?

За мен Червен бряг е спрял часовника. Часовник, на който са му паднали батериите. И е време някой да сложи нови батерии, за да тръгне отново. Като се срещам с хората, те казват, че последното хубаво нещо, което се е случило в Червен бряг, е ларгото. А то се е случило преди 24 години, представяте ли си?! Времето в Червен бряг наистина е спряло. И това в години, когато след влизането в ЕС държавата и общините имат огромни възможности. Пари има. Просто трябва мениджмънт. И да се управляват правилно тези пари.

Ръководите и се срещате с много хора. Има ли такова човешко качество, което да ви наранява най-много?

Категорично да. Аз така и не мога да свикна и да приема омразата, злобата и завистта. Това са нещата, които категорично не мога да приема.

Срещате ли ги често?

За съжаление – да.

Как се справяте?

Със спокойствие. С надежда. На тези неща винаги отвръщам с обратното. С добро, с жест.  И трябва време, но на много места се е получило – хора, които са ми направили или са опитали да ми направят лошо – Съдбата така нарежда нещата, че им се налага да допрат до мен. И в този момент аз помагам.

Тогава да ви питам какво ви прави радостен или щастлив в ежедневието ?

Доброто. Аз се радвам на малките неща. Когато видя, че някой направи някакъв мил, малък жест, това ме радва. Доброто има много измерения и винаги когато ги срещна съм щастлив.

Питам се дали това ви отличава от останалите 9 кандидати за кмет на община Червен бряг?  Всъщност, в какво виждате вашите предимства пред останалите ?

Дали имам предимство или не – това ще го определят жителите на общината на 29-ти октомври. Всеки човек, който е тръгнал в тази борба, вижда някакви лични качества в себе си.

Но мисля, че на тези избори не е момента когато някой трябва да изпъква с личните си качества. Тук е момента, в който трябва да се изпъкне с отбор, с визия, с нещо различно.

Различното, което нашият отбор иска да покаже и с което тръгва  – е свободата.

На какво?

Свободата, че не сме ангажирани към никой. Няма никой зад нас, над нас. Който иска да бъде в този отбор застава само и единствено до нас. И това го повтарям непрекъснато на екипа си. Че ще има „ние“, няма да има „аз“. Защото един успех се крие в „ние“. Когато всеки един от отбора се раздава и допринася своето. Аз просто ще бъда лидер на този отбор. Защото всеки един отбор има нужда от лидер, но не и от началник.

Как се води предизборната кампания в Червен бряг? Като „феърплей“ или с „кеш“?

На този етап радостното е, че се води феърплей /“игра по правилата“, от англ. fair play /бел. ред./

Наистина ли г-н Атанасов?!

На този етап – по-скоро да.  Другото винаги го е имало, за съжаление ще го има, но на този етап е феър плей. И смятам, че феър плея ще бъде определящ за крайния резултат. Не кеша. Защото той е нещо краткосрочно. И носи краткосрочен ефект. Докато феър плея носи дългосрочен ефект. И кеша ако помогне на някого на първия тур, ще го унищожи на втори.

спорт

И в края на това интервю – кажете вашето послание към избирателите в община Червен бряг

Време е ние, местните хора, които живеем и работим в Червен бряг, да се обединим около общи цели и амбиции. Да покажем реални действия. Само тогава когато всички заедно, независимо от възгледите си, се обединим около обща цел – най-накрая община Червен бряг да тръгне в правилната посока – само тогава ще има резултат. И след години на работа и действие, да не ни е срам  като казваме, че сме от община Червен бряг. Тя да не е просто спирка от републиканската пътна мрежа, а пример за всички.

Община Червен бряг има огромни възможности. Потенциалът ни е огромен във всякакви посоки.  Но до този момент е неизползван. Това обаче е поправимо, стига на 29-ти октомври да не пропуснем шанса за убедителен и правилен избор на местно управление.

Купуването и продаването на гласове е престъпление. 

Споделете:

Прочетете също

IMG 20240417 115910

Две инициативи, насочени към децата, се проведоха в Районен съд – Плевен

Две инициативи, насочени към децата, се проведоха в Районен съд – Плевен днес, 17 април, …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *