Атанас Атанасов, кандидат за кмет на община Червен бряг: В нашата програма има нова философия за бъдещето на общината и постижими цели

А 2 2
Атанас
Атанасов, кандидат за кмет на община Червен бряг, издигнат от ПП “Съюз на свободните демократи”. Снимка – Плевен прес.

Г-н Атанасов, как виждате предизборната обстановка в община Червен бряг, броени дни преди вота ?

Броени дни преди изборите е най-напрегнато и донякъде нервно. Всеки има големи очаквания, всеки е положил труд – едни по-малко, други повече и идва на финалната права, където очаква резултатите.

Този път те са много неясни. Надявам се това напрежение и изнервяне в последните дни да не прерасне във вражда. Защото в предишни избори сме наблюдавали именно това – в последната седмица се появяват компромати, злоба и омраза.

Дано успеем да запазим добрия тон до край.

А дали община Червен бряг ще запази образа си на община, в която не се купуват гласове?

За мен този процес ще спре само и единствено тогава, когато имаме истински кмет, който постигне истински и добри резултати. И тогава този процес напълно ще се обезсмисли. Защото няма да бъде фактор за избора на кмет за следващ мандат.

В този смисъл трябва ли избирателите да са запознати предварително с програмите на кандидатите за кметове?

За мен това е едно от основните две неща.  Първото и основно нещо е кандидатът. Като личност, биография, история. И второто е програмата. Тези две неща като съотношение трябва да бъдат 50:50.

За съжаление това, което забелязвам сега, в момента 95 % гледат човека, а 5 % – програмата. Това е моето наблюдение след многобройни срещи и разговори.

Според вас подобно съотношение добро ли е или лошо?

От една страна е показателно за това, че хората не вярват на програмите и предизборните обещания, защото в годините назад са били излъгани. И аз ги разбирам. Заради това в момента гледат повече човека. Дали на този човек могат да се доверят. Доверят ли му се – той на 100% ги е спечелил.

В първото интервю, което направихме с вас Атанас Атанасов, кандидат за кмет на община Червен бряг: Когато решаваме местната си съдба с местни избори, трябва да сме активни, за да тръгне отново спрелият часовник на Червен бряг, хората много добре видяха човека Атанас Атанасов. Така че, е време да видят и програмата ви като кандидат за кмет на община Червен бряг. В какво е предимството на вашата програма пред тези на останалите кандидати?

Не съм човек, който обича да се сравнява и смятам, че не трябва.  Затова винаги съм отстоявал моята посока, мнение, интереси и амбиции. Разбира се, в добрия смисъл на думата.

В нашата програма ние не гледаме на нея като на предизборни обещания. Нито като на мечти. На нея гледаме като на цели, които трябва да преследваме. И изпълним.

Много пъти съм казвал, че разликата между цел и мечта е голяма. Хората трябва да се замислят върху това и да видят разликата. Целта е нещото, което не те оставя на мира, докато не я постигнеш. Докато мечтата си остава мечта до край.

Кажете тогава кои са постижимите цели във вашата програма?

Всяко едно нещо, което сме заложили в програмата е осъществимо. Защото е базирано на оперативните програми, които са отворени за следващите 4 години. Тук вече е от значение каква подготовка има нашата община.

За това се иска добър експертен екип, който да изготвя проекти по тези програми. Имате ли го?

Категорично да. Не само като хора, които биха работили в администрацията, но и като контакти с държавни фирми специализирани в изготвянето на подобни проекти с успешен резултат.

Бихте ли казал някои конкретни цели за изпълнение чрез европроекти или собствени сили?

Заложили сме 4 основни приоритета. Най-важното, за което ще се борим, е да бъдат привлечени инвеститори. Това за нас е най-големият проблем на община Червен бряг, където безработицата е над средната за държавата.

Някои ще кажат, че това не е в компетенциите на кмета на общината. Но не съм съгласен с това, защото много кметове са успешни в това отношение и са пример за мен. Като кметът на Враца, на Стара Загора, защото намериха начин да привлекат инвеститори.

Това е едно от основните неща за мен, които ще преследвам. Поне 1-2 предприятия да бъдат открити. Имаме оторизирана индустриална зона в Телиш, което е един голям потенциал. Т.е. имаме основата. От тук нататък е въпрос на воля, търсене от страна на кмета.

Ще дам за пример и „Бета”, защото момчето, което е в нашата листа успя да намери за всяка една педя от бившия завод „Бета” инвеститори. Те са закупили тези площадки  и се надяваме, че ще направят следващите стъпки  в инвестициите. Например един земеделски производител си направи там базата, друг инвеститор направи фотоволтаичен парк.

Всеки инвеститор обаче, търси добра инфраструктура и квалифицирана работна ръка. Ще ги има ли тези неща в Червен бряг?

Аз съм убеден, че всеки инвеститор, който дойде и предложи добри възнаграждения за хората, ще си намери добра работна ръка.  Срещам се със страшно много хора в общината, много момчета, които работят по чужбина, те казват, че вече и в България им е добре.

Всичко друго се обезсмисля, ако нямаме инвестиции и не задържим хората по някакъв начин в общината. Всичко друго от тази програма, както и от останалите, е безсмислено. За кой да го правим, ако ги няма хората?! В това отношение даваме пример, защото хората в нашата листа имат свой бизнес и дават работа на много граждани, които не напускат града, за да търсят някъде другаде препитание.

Друга цел освен инвестициите ?

Да. Да направим нещо, което да стане положителна емблема на Червен бряг.Така че, като се спомене името му, веднага да излезе някаква асоциация. Като например Луковит и неговата екопътека. Или парка в Кнежа.

Това е голям наш пропуск и грешка.

Има ли такива емблематични места и неща, които да бъдат емблема на Червен бряг?

Може да звучи пристрастно, но първото нещо, което ми идва наум, е екопътеката в село Реселец. И мисля, че много хора ще се съгласят с мен.Защото освен чудните скали там, има и една прекрасна крепост, наричана „Малкият Стамбул”. Това е бил околийски център по време на турското робство. Това е крепост наподобяваща нещо подобно на Царевец. Възстановяването на реселешката крепост е моя цел от години и то не само като политик и общественик, но и като жител на тази община и село Реселец.

Проучил съм много възможности в това отношение. Предстои и отварянето на много оперативни програми. И смятам, че най-накрая може да имаме успех с това нещо. И то би било гордостта на Червен бряг.

А имате ли в програмата заложени цели, които са свързани с настоящето и бъдещото на общината?

Да, една от тях е в основните ни приоритети. Това е тотална рехабилитация и изграждане на нова централна градска част.

Какво имате предвид?

Най-напред Градската ни градина, която е много хубава, но за съжаление занемарена и скучна. Няма фонтани, забавления, няма атмосфера.

Първото нещо, което предложих на сегашния кмет беше именно това за градската градина. Дори бяхме заделили пари. Три години в бюджета на общината имаше пари за конкурсно предложение за градината. Не се усвоиха и на четвъртата година ги пренасочихме към други дейности.

Не разбирам защо това се случи. Още повече, че дори само модерна Градска градина да реализираш за целия си мандат, това ще те направи успешен кмет.

Но за да станат всички тези хубави неща, ще разчитаме на това, по най-бързия начин да направим хубави нови проекти. И първата година ще инвестираме предимно в това. Защото без външни инвестиции нищо няма да се случи. Ако инвестираме собствени средства в подобни проекти, тогава тези хубави неща ще станат реалност.

Всички други общини имат огромна проектна готовност, защото има последователност в действията. А в нашата община това го няма. На всеки 4 години почваме отначало.

В това отношение, както и в цялата философия на програмата ни за бъдещето на Червен бряг и общината, залагаме на нов подход, нови инвестиции и проект, който не е еднодневка. Защото всички, които сме в този проект, сме решили да живеем и да се реализираме тук с нашите семейства. И нашата борба ще продължи, независимо от това дали ще загубим или спечелим изборите. Но се надявам обществото да е готово за подобна промяна и да ни подкрепи на 29-ти октомври.

Купуването и продаването на гласове е престъпление.    

Споделете:

Прочетете също

1 16

Регионален младежки форум за споделяне на добри практики „Гласът на младите”

На 12 април в зала „Плевен” на Областната администрация, под патронажа на областния управител, се …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *