Асен Василев в Плевен: Разработваме принципите, по които едно правителство би работило

ВАСИЛЕВ
Асен Василев, лидер на “Продължаваме промяната”. Снимка – Плевен прес.

На 27-ми септември, понеделник, в Плевен пристигна Асен Василев от проекта „Продължаваме промяната“. Пред журналисти той каза следното:

Плевен прес: Защо събирате още подписи ?

Защото както знаете, можем да внесем до 10 000 подписа в ЦИК. Искаме да внесем максимално много. Някои хора може да са се подписали на повече от 1 подписка, най-разнообразни неща стават. Да сме сигурни, че ще изпълним всичките законови изисквания. 

Плевен прес: Каква е представата ви за почтеност и тя включва ли спазване на Конституцията ?

Да.

Тогава как ще коментирате казуса с гражданството на г-н Петков ?

Г-н Петков не е канадски жител от момента, в който си е върнал паспорта и е попълнил всички документи за отказване от гражданство. От там нататък Конституционният съд трябва да се произнесе дали това е достатъчно.

Плевен прес: Какво ще стане с вашия проект, ако решението на КС не е във ваша полза ?

Проекта не е страна по решението на КС. Така че, не разбирам точно какво ме питате. Актовете на г-н Петков му важат. Той не е канадски гражданин така или иначе. Към момента вече и всички бележки са събрани, така че не виждам никакъв проблем.

„Плевен прес“: Бихте ли казали кои са големите злоупотреби на ГЕРБ и бихте ли дали участниците в тях на прокурор ?

Злоупотребите, които ние засякохме, например Агенция „Пътна инфраструктура“, договор, обществена поръчка за 20 милиона. Направени възлагания за 200 милиона. И изплатени 100 млн. от тях. 56 такива договора бяха описани , бяха дадени на прокуратурата още в средата на юли месец. Договорът за обновяване на пристанището във Варна, където Държавна финансова инспекция откри, че има измама. Не е просто злоупотреби, а измама. Също е предаден на прокуратурата.

Навсякъде където сме открили проблеми с договори, с течове – първо сме спрели течовете и след това сме ги предали на прокуратурата и хората, които са извършили тези измами да влязат в затвора.

„Плевен прес: Къде можем да видим вашата програма ?

Нашата програма ще бъде публикувана следващите 10-тина дни, който също ще бъде отворен след 10-тина дни. Както знаете, ние сме партия в момента на 5 дни, така че малко време ни трябва, за да се организираме.

Плевен прес: Вие за задължителна ваксинация ли сте, каквато информация се появи ?

Не. Ние сме затова, всеки да се ваксинира по собствено желание. Аз съм ваксиниран, родителите ми са ваксинирани, всички хора в нашата кампания са ваксинирани. Но това трябва да е по собствено желание на хората. Когато това касае цялото общество, това което ние подкрепихме и за което имахме доста разговори с МЗ, то е мерките да са съобразени с това до колко може да се разнася заразата на определени места. Ако едно заведение или предприятие е изцяло ваксинирано, то може да си работи спокойно. Ако не е изцяло ваксинирано, трябва да се вземат здравни мерки, както преценяват здравните власти.

Другото важно нещо е да пазим здравната система. Затова държахме мерките да са на база колко легла са заети в болниците, а не на база какво как сме измерили на тестове. Трябва да подходим прагматично към ситуацията, а не идеологически.

Бяха зададени още много въпроси от страна на медиите. Ето отговорите на тях на Асен Василев:

За водачите на листи в област Плевен

В края на идващата седмица всички водачи на листи ще бъдат обяви. В това число и водача на листата в Плевен.

За магистрала „Хемус“

Моят стремеж е тази магистрала да се завърши максимално бързо. Но за да се завърши бързо, трябва да се направят отчуждаванията, да се издадат строителните разрешителни, за да завършат строителните дейности. А не това, което заварих и когато г-жа Комитова дойде. За лот 9 няма парцеларен план, няма отчуждаване, няма идеен проект, няма трасиране, но сме платили 5 милиона за озеленяване. Пари има да се завърши магистралата. Въпрос е на организация на дейностите. Да се отчуждят имотите, да се изготвят проектите и да се извърши строителството. Пари има достатъчно.

За АЕЦ „Белене“

Няма как да бъде реализирано като проект. Това обаче, което може и трябва да стане, е да се удължи живота на реакторите в Козлодуй и допълнителни ядрени мощности да бъдат изградени в Козлодуй. Причината е много проста – площадката на АЕЦ Белене не отговаря на условията след Фукушима. Много по-важно за региона според мен, е да се оправи напояването, за да тръгне истински земеделието.

В момента сме пуснали като част от Плана за възстановяване пълно 3 D картиране на  геотермалните ресурси, за да може този тип енергия да излиза и да се използва. Има възможности за развитие допълнително на индустрията, има как да се надгради това, което е уникално за вас Северозапада – Медицинския университет. Има много възможности за развитие, които не са свързани с АЕЦ Белене и се надявам да се реализират.

За разговори с други партии

Ние сме направили отворена покана, в момента говорим с „Да, България“ и с формацията около г-жа Мая Манолова.

За разпознаването на политическите подмазвачи

Първо са сменили няколко партии. Второ, извън политиката или администрацията, няма професия. На нас ни трябват хора, които имат професия. 2013-та година  като спрях да бъда министър на икономиката, енергетиката и туризма, си се върнах във фирмата, продължих да си правя IT софтуера и да си работя нещо. Г-жа Цвета Караянчева, след като спя да бъде шеф на Народното събрание, не отиде да си прави инженерните специалности, а реши да стане съветник в Парламента.

За главния прокурор

Както казах, предали сме доста преписки към главния прокурор. Все още не сме видели движение по тях, което силно ме притеснява. Според мен прокуратурата в последните няколко години  не наказва хора, които са направили големи злоупотреби. Тръгнаха дела за това, че 700 млн. лева не са внесени от хазартните бизнеси. Има доклад на Агенция „Държавна финансова инспекция“, че Комисията по хазарта с умишлени действия е причинила щета на бюджета от 560 милиона + лихвите стават 700. Не съм видял повдигнати обвинения на тези хора от тази комисия. Не съм ги видял в затвора. За две години срещу тези хора няма процес, поне на първа инстанция. Може да се окаже, че са невинни, но съда трябва да се произнесе тези хора дали са виновни или невинни. Очевидно прокуратурата не си върши в момента работата.

За бъдещото правителство

Опитваме се да изработим принципите, по които това правителство би работило. Искаме това да започне преди изборите, защото знаете, че като минат изборите има 1-2 седмици и часовника много бързо върви.

Искаме наистина да има правителство, което да започне да събира данъците, без да ги променя. Което да спре течовете, както започнахме последните 4 месеца да спираме всички течове. Което да обърне сериозно внимание и на здравеопазването, и на образованието, защото тези две системи не се ли оправят, България няма как да има бъдеще И всичко това да се случи без да вдигаме бюджетните дефицити над маанстрихтските критерии. Т.е. да си останем около 3 % бюджетен дефицит с една балансирана политика. Пари ще има за всичко, ако си ги съберем и спрем течовете и кражбите.

Какво би го накарало да се откаже от политиката ?

Едното е да смятам, че съм си свършил работата. Другото е, да смятам, че не мога да я свърша. Както знаете, когато се сформираше правителството на ИТН, ме поканиха да участвам в това правителство. Имахме силни разминавания по икономическата програма. Те искаха бюджетни ястреби, да няма дефицити никакви, да се уреждат всички социални плащания и т.н. И аз казах „тази политика не мога да я провеждам, не съм съгласен с нея“. И тогава отказах да участвам в политиката в този конкретен момент.

ПОДПИСИ
Събиране на подписи за “Продължаваме промяната”. Снимка – Плевен прес.
ГРАЖДАНИ
Гражданите, събрали се пред кафене “Лаваца”, за среща с Асен Василев. Снимка – Плевен прес.
Споделете:

Прочетете също

1 16

Гинеколозите от “Мама и Аз” оперират с уникална за България система за 3D хирургия  

ЕКИПЪТ Е ЧАСТ ОТ ЕДИНСТВЕНОТО ГИНЕКОЛОГИЧНО ОТДЕЛЕНИЕ У НАС, ОКОМПЛЕКТОВАНО С ПОСЛЕДНО ПОКОЛЕНИЕ АПАРАТУРА ЗА …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *