Арт Център 3-Творителница О`Писменехъ отвори врати

6


Творителница О`Писменехъ, създадена от художника Диян Павлов – Джими, вече официално е Арт център 3 – Плевен. Откриването на обновеното пространство за култура и изкуство стана с водосвет в присъствието на много гости и приятели, както и с представяне на първа изложба – на художника калиграф Маргарита Иванова. За да пожелаят успех на новата галерия на откриването присъстваха председателят на Общинския съвет Мартин Митев, кметът Георг Спартански и заместникът му Милен Яков, много приятели и хора на изкуството. Успех на галерията пожела  и общинският съветник Николай Николов Маринов.

„За мен това е един много вълнуващ ден. Ако се огледате наоколо ще видите частици от 25-годишното ми присъствие в това място, което  започнах да облагородявам, за да реализирам една моя идея. Така се роди Творителница о`Писменехъ. Това е мястото, където по занимателен, атрактивен, но и по образователен начин разказвам за възникването на писмеността в глобален аспект. Всичко това се посещава от много хора, от ученици и туристи. Благодарен съм за жеста на  Община Плевен, които  забелязаха това мое творение и ми протегнаха ръка”, каза при откриването на галерията Диян Павлов – Джими.

„Ако имаш добра идея, ще се намерят и средства тя да бъде реализирана“, отговори кметът Георг Спартански. Той благодари и на Общинския съвет в Плевен, подкрепил с решението си финансирането на начинанието, като подчерта, че през последните години Плевен е една от общините в страната, която дава най-голям дял от бюджета си за култура.

Нестандартното място за изкуство имаше и своето оригинално откриване – вместо прерязване на лента Джими разсече с малка брадва въже върху пън, обвит в бръшлян. След това, на входа на новата галерия, гостите бяха посрещани с хляб и сол. Официално бе представена и изложбата на Маргарита Иванова. В Плевен тя показва калиграфски изписани свещени текстове върху пергамент. Експозицията ще остане в града в следващите две седмици, след което ще отпътува за Китай.

На откриването на Арт Център 3 – Творителница О`Писменехъ прозвучаха изпълнения на дуета Чавдар Вълков – цигулка, Марина Белчева – виолончело. За настроението допринесе и изпълнението на гайда на Румен Марков.

2


8
download 1

Снимки-Община Плевен

Прочетете също

Василий

Днес е Банго Васил – „Сурва-сурва година, догодина – пак живо и здраво“

Днес е Банго Васил - „Сурва-сурва година, догодина – пак живо и здраво“ Васильовден или …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *