Андрей Слабаков /ВМРО/: За мен на първо място е България и после останалите европейски държави

НАДЯВАМ СЕ СЛЕД ИЗБОРИТЕ НА 9 ЮНИ ДА СЕ СФОРМИРА ЕДНО ДРУГО МНОЗИНСТВО В ЕВРОПЕЙСКИЯ ПАРЛАМЕНТ, КОЕТО НАИСТИНА ДА ВЗИМА РАЗУМНИ РЕШЕНИЯ В ИНТЕРЕС НА ГРАЖДАНИТЕ.

SLABAKOV
Снимка
– Плевен прес.

Г-н Слабаков, когато станахте депутат в ЕП преди 5 години, обстановката в Европа беше друга. Нямаше война в Украйна, европейската икономика беше относително стабилна, между европейските лидери нямаше сериозни противоречия. Нямаше опит за убийство на премиер на държава членка в ЕС.

Сега всичко това го има, плюс растящ брой на евроскептиците. При това положение какво може да мотивира българина да гласува на 9-ти юни за Европейски парламент?

Ще се опитам да бъда кратък и ясен. Тези избори са особено важни, поради няколко причини. От гражданите в момента зависи дали ще има мир или война. Защото войната чука на вратата в момента. От гражданите зависи кого ще изпратят в ЕС и дали ще успеем да се справим с миграцията. Нещо, което е напълно изпълнимо, стига някой да го иска разбира се. Става дума за големите държави като Германия, Франция.

И не на последно място – по никакъв начин да не се преразглеждат договорите. Защото това ще означава отмяна на „вето”-то за всяка суверенна държава. И ние ще загубим своята идентичност. Има голямо желание от страна на либералната общност, която ни натискат вече 5 години, това да се случи. И те да си направят един европейски Съветски съюз. Преди нареждаше Москва, сега искат да нарежда Брюксел.

Това е един изключително голям проблем. Защото ЕС е съюз на суверенни държави. И на мен тази идея ми харесва. Но либералната общност има желание да си създаде една империя и това е тревожното.

Могат ли 17 български евродепутати да променят това?

17 не, има и други депутати в ЕП. Иска се някакво по-консервативно обединение. Аз говоря за здрав разум от 5 години. Сега забелязвам, че някои от партиите го употребяват, което ме радва. Има много налудничави предложения, но имаме много неприятно мнозинство в момента, с над 100 гласа са отгоре. Това са либералите, социалистите, зелените и крайно левите.

В групата на Европейските консерватори и реформисти, където вие членувате, има ли единомислие по този проблем и може ли групата ви да предизвика промяна в бъдещия ЕП?

Общо взето мислим в една посока и пускаме предложения. Моята група може би е най-свободната в парламента. За разлика от другите групи, където им спускат едно решение и всички гласуват като един. Тежък комунизъм цари, не говоря само за социалистите. Като там се следи кой за какво е гласувал и ако случайно някой не е гласувал както са наредили, има нещо като другарски съд и заплаха за изключване от групата. Това е изключително недемократично.

При нас, от време на време се случва различни делегации от различни държави, да гласуват както смятат, че е добре за тяхната държава.

За мен на първо място е България и после останалите европейски държави. Имало е случаи, в които аз съм гласувал против собствената си група. Например когато се отнася до ГМО. Аз съм абсолютен противник на ГМО, но групата ми пък го поддържа. Аз съм гласувал „против” заедно със зелените.

В това отношение партнирате ли си със социалистите евродепутати от България, които са против джендърството и Истанбулската конвенция?

Разбира се, че сме против. Може би съм от малкото, които са я чели. Хубаво е някой да я прочете. Истанбулската конвенция няма никаква връзка с насилие над жени и деца. Това е джендърска пропаганда от А до Я.

Как гледате на опитите тази идеология да влезе в училища, детски градини и университети?

За съжаление това се случва навсякъде в Европа. Даже имаше предложение както има европейска столица на културата, да имало европейска столица на децата.

Вие бяхте против.

Абсолютно. Аз съм абсолютен противник на тази невероятна глупост и харчене на пари. Там децата да взимали решения. Тоест, прави се опит да убедят децата, че сами трябва да решат какъв пол са. Извинявайте, но какво е това?!

Опитах се да им обясня какво ще се случи когато децата сами взимат решения. Ние вече го имаме този пример с Камбоджа, където децата взимаха решения при червените кхмери кой да живее и кой да умре?! И умряха 3 млн. души.

Аз нямам нищо против децата, те са много готини, но все още нямат изградена ценностна система и от там идват проблемите. Не че децата са лоши.

Вашият колега Андрей Новаков прие като лична кауза спасяването на българското розово масло. И го постигна. Вие имахте ли лична кауза по време на работата ви в ЕП? И каква ще е каузата ви сега, ако отново влезете в ЕП?

Не малко неща направих междувременно. Успях да вдигна субсидията на пчеларите от 4 лв. на 35 лв.

Как успяхте да го направите?

Ами успях. Аз правя едни много големи конференции и може би съм единствения. И поканих двама души комисари – на земеделието Януш Войчеховски, който дойде. Дойде и Мария Габриел, която тогава беше еврокомисар, Десислава Танева, която беше министър на земеделието.

Имаше един абсурд в България, за който говорих с Войчеховски. Субсидията беше около 2 евро, а във Франция – 50 евро. Спорих с едни испански и френски депутати, които обясняваха, че това е защото има разлика в стандарта. Казах им, че разликата в стандарта ако е 25 пъти, значи те имат минимална заплата 9 000 евро. Което не е вярно, няма такава разлика.

Говорих с тях, после организирах среща на Десислава Танева с Войчеховски. Говориха си час и половина. И има някакъв резултат.

На ловците много съм помагал, защото там има една глупост на зелените за употребата на олово във влажни зони. Това е тотален идиотизъм. Да не се стреля с оловни сачми, защото пиленцата като видели сачма я изяждали мислейки, че това е зърно. Аз толкова тъпи пиленца не съм виждал, нито съм чувал за такива. Те не са толкова глупави, колкото зелените.

Освен това, няма никакво определение какво е това влажна зона. И ако се мине на стоманени сачми, това означава, че всички трябва да си сменят пушките. Това е несериозно.

Личната ви кауза за бъдеще?

Като лична кауза искам първо да се върне нормалността и да се върнат нормалните европейски договори от 1956-та година. За да може този Европейски съюз да продължава напред.

Ще се опитам да се преборя, заедно с станалите, в ЕС тези, които се водят като лидери, да бъдат хора с авторитет. Защото в момента ние нямаме такъв лидер. Смятам, че трябва да се върви към абсолютното изравняване на държавите, което също е много голям проблем.

Ако трябва да бъдем точни – едните държави се стараят по някакъв начин другите да не са добре, това е истината. Те имат интерес България, Румъния и други страни, да са по-зле от тях, за да могат да дават пример на собственото си население колко добре живеят, докато другите са зле.

Вижте, когато имаме съюз на суверенни държави – това е добре. Такъв ЕС ни трябва.И ветото трябва да остане, защото е изключително важно и демократично.

Има ли опасност от война между НАТО и Русия?

Лично аз се съмнявам, че някой ще направи тази война, макар че на практика в момента това си е война между НАТО и Русия. Но официално не вярвам да се случи.

След опита за убийство на словашкия премиер, хората се притесняват. Защото помнят сараевският атентат през юни 1914-та година, с убийството на един престолонаследник, след което започна Първата световна война.

Хората с право се притесняват и затова трябва да пратят някакви нормални хора в ЕП, за да може това нещо да бъде предотвратено.

Какво разбирате под нормални хора?

Някой, който мисли нормално и проявява здрав разум. Аз лично искам ЕС да бъде независим от трети държави. Не ме интересува дали са Русия, Китай или Щатите. И да бъде самостоятелен. Нали това е идеята за ЕС.

И от хората, които отидат там, ще зависи дали отново ще е независим. Защото в момента сме много зависими от какво ли не. И затова трябва много да се внимава.

Не знам защо, но не ми изглеждате оптимист за това, което ни очаква.

Аз съм притеснен малко, защото това много зависи от другите държави. Дори да дойдат 17 читави депутати от България, ще се наложи по същия начин да идват и от други държави.

Надявам се да се формира едно друго мнозинство, което наистина да взима разумни решения в интерес на гражданите.

При партийците има един проблем. Аз съм гражданин, не съм партиец. При партиеца системата е следната – естествено първо мисли за себе си и собствената си партия. И после за политическата си група в парламента. И ако му остане време – мисли и за хората.

При мен е обратното – аз мисля за хората и въобще не ме интересуват политически партии и политически групи. Ако не ми харесва това, което е решила групата – гласувам „против”. Ако е нещо, което има смисъл и е в посоката, в която аз мисля, гласувам „за”. Това е.

Но аз не съм песимист. По-скоро съм реалист и искрено се надявам, че хората ще бъдат разумни във всички държави.

Докато разговаряме, пред очите ми е образът на невероятния Шибил, изигран в едноименния филм от баща ви – Петър Слабаков. И онзи разтърсващ финал, когато проехтяват изстрелите от засада. Шибил пада и разкъсва броеницата дадена му от бея, чиято дъщеря Рада е влюбена в Шибил. Но стиска в ръката си карамфила, даден му от Рада.

Ако си представим, че броеницата е Европа, а карамфила – България и вие сте на мястото на Шибил, какво ще хвърлите или оставите в ръката си?

/замисля се за секунди/ Обичам карамфилите.

И накрая – личният ви призив към хората  от област Плевен, по повод изборите на 9-ти юни?

Това, което ще кажа, не е само за област Плевен. Не допускайте партиите да ви разделят! Те това се опитват да направят – да разделят хората на малки групи , които се управляват по-лесно и по-лесно се манипулират. Не се оставяйте да бъдете манипулирани. Мислете сами! 

Купуването и продаването на гласове е престъпление!

Споделете:

Прочетете също

YLICI

12 плевенски улици ще бъдат измити днес. Вижте кои.

Графикът за 24 юни /понеделник/ на ДЗЗД АСА КЛИЙНИНГ – изпълнител на дейността „Поддържане на …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *