Начало | Здравеопазване | Ангел Кунчев: Ще искаме удължаване на мерките след 30-ти юни

Ангел Кунчев: Ще искаме удължаване на мерките след 30-ти юни

Ангел Кунчев. Снимка – интернет.

При тази ситуация със сигурност ще искаме удължаване на мерките след 30 юни, съобщи пред БНТ главният държавен здравен инспектор и член на Националния оперативен щаб доц. Ангел Кунчев.

По думите му няма как да има критерий, по който да се отпускат или затягат мерките, защото COVID-19 не се държи като остър респираторен вирус:

„Няма бройка, при която ние ще кажем “затягаме”, тъй като не знаем откъде може да ни изненада. Не се определя критерий, защото не е едно и също. При някои заболявания, които познаваме много добре, както е грипът, имаме математически модел, който е базиран на 50-годишна статистика. Знаем в коя седмица, в коя област се достига епидемична вълна и обявяваме епидемия. Няма как това да стане при този вирус”, заяви доц. Кунчев.

Според него е рано да се каже, че има втора вълна. Според него това е значителна промяна в ситуацията с доста по-висока заболеваемост.

Лятото не спира COVID-19, заяви Ангел Кунчев.

Той допълни още, че неговата лична прогноза за това вирусът да се ограничи в летните месеци не се е сбъднала. Към момента 20% от заразените се нуждаят от лекарска помощ, а 4-5% пък имат нужда от сериозна лекарска помощ.

“В момента продължава да има огнища – Сърница, Доспат, Пазарджишко, но все още възникват и случаи на други места. Там, където няма спазване на мерките, ще се появяват още”, заяви главният здравен държавен инспектор.

Според него не може да се чака хората да придобият масов имунитет, защото при проучване в Пловдив само 1% имат изградени антитела. “Докога да чакаме 75% да се срещнат с вируса и да придобият антитела. Затова теорията за масов имунитет издиша”, заключи той.

Прочетете също

Две жени са в болница след сблъсък на товарен влак с автомобил край Гривица

Днес в 14-11 часа в ОДМВР – Плевен е постъпил сигнал за ПТП на ж.п …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *