Актуален ли е днес Алеко Константинов, разговаряха писатели и общественици в Плевен

370535101 6052420551528564 397991232429657951 n 2

От ляво надясно: Лалка Павлова, Йордан Ефтимов, Георги Лозанов, Надя Генова. Снимка: “Плевен Прес”

“Алеко носи кодове през литературата си и през собственото си социално поведение и човешко присъствие. Ние живеем във време, в което наричаме преход, а той все не свършва. Това заяви доц. Георги Лозанов, медиен експерт и главен редактор на списание „Лик“ на среща-разговор “Алеко днес” в пресклуба на БТА в Плевен. Инициативата,

посветена на 160 години от рождението на Алеко Константинов е на БТА, която организира подобни срещи в цялата страна.

Литераторът и преподавател в Нов български университет доц. Йордан Ефтимов, който беше и модератор сподели, че тази среща не е „просто разговор за Алеко и за нашата връзка с него”. Според доц. Ефтимов героите на Алеко са като огледало за съвременните българи, през което ние се оглеждаме. „Друг е въпросът дали съвременните пътеписци, които си публикуват пътеписите във Фейсбук, търсят някаква литературна форма и се учат от класиците”, подчерта доц. Йордан Ефтимов.

На срещата присъстваха и плевенската писателка Лалка Павлова, секретарят на Туристическо дружество “Кайлъшка долина” Надя Генова, заместник-директорът по учебната дейност в Професионалната гимназия по туризъм “Алеко Константинов” в Плевен Ваня Лазарова, единадесетокласничката Ирен Цонкова, журналистката Татяна Любенова и председателят на Дружеството на писателите в Плевен Албена Декова.

Като дългогодишна учителка по литература Лалка Павлова беше категорична, че фейлетоните на Христо Ботев и Алеко Константинов са „окастрени“ от учебната програма. Тя начерта и паралел между времето, в която е живял и творил Алеко и съвременна България, като подчерта, че и двете епохи са преходни.

Надя Генова увери, че “Кайлъшка долина” е наследник на идеите на Алеко за постигане на чистота на човешкия дух, посредством преживяване сред природата и продължава да ги предава.

Всички участници бяха поканени да напишат и изпратят не повече от 160 думи, посветени на Алеко. Избраните текстове ще бъдат публикувани в специален брой на списание „Лик“, посветен на годишнината от рождението емблематичния български писател и народопсихолог.

Споделете:

Прочетете също

450904168 1001894185270441 6751637468246628993 n

Отлично представяне на НЧ „Осъм – 1894″ с. Градище  на фолклорния фестивал в Славяново

На 6 юли самодейците при НЧ „Осъм – 1894″ село Градище  участваха  във Фолклорния  фестивал …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *