Актове за 261 кубика дървесина, 32 каруци, 10 броя МПС, 33 бензино-моторни триона и 1 брадва, са издали от РДГ – Ловеч

313129284 858093588894908 8653190129362119032 n 5
Петър Петров – директор на Регионална дирекция по горите – Ловеч.

По повод цените на дървата за огрев, зачестилите незаконни сечи и набезите за дърва „Плевен прес” се свърза с Петър Петров, директор на Регионална дирекция по горите – Ловеч:

Г- н Петров, колко от горите в област Плевен са общински и колко са частни?

Област Плевен разполага с две горски стопанства. Горите в Плевен са около 33 000 хектара, като листеността е около 10%. Половината от тези гори не са държавни, т. е. собственост са на физически лица и на общини. Много малка част е държавната горска територия, за която отговаря горското стопанство.

Гората в област Плевен е много разпокъсана, защото релефът е такъв, има повече полски и земеделски земи.  Частните гори са около 50% от всичките горски територии.

От какъв вид са дървесните насаждения в плевенския район?

По отношение на дървесните видове повечето са от вида на широколистните /дъб, цер, зимен дъб, липа/. 

Г- н Петров, какви нарушения констатирате по отношение на горските насаждения?

Около месец май почти всяка година имаме проблеми с набезите по липовите насаждения. Причината е, че се изсичат дърветата от липа, за да събират липовият цвят. По този начин се получава похабяване на липовата дървесина, защото не се взима дървесината, понеже не е приоритетна за отопление.

Има около 130 населени места в област Плевен, като има и райони, в които населението е с нисък социален статус. Те са с висока концентрация на нарушения, от гледна точка на каруци, с цел задоволяване на собствените си нужди.

Освен за задоволяване на нуждите си, нарушителите злоупотребяват и с търговията на дърва за огрев.  В момента редовната цената за кубик дърва в област Плевен е между 150 и 200 лв. Една каруца товари между един и два кубика. На „черно” цената за кубик дърва е между 80 и 90 лева. Когато е полски района нарушител може да се отправи във всякаква посока.

Колко са пожарите, които унищожават горите?

Ежегодно има пожари в парк „Кайлъка”, причината е, че там насажденията са предимно от иглолистни видове. И другата причина за пожарите е, че на земеделците им е по – евтино да запалят дадено стърнище, отколкото да си направят почво-подготовката на земеделските земите.

Каква е унищожената площ от възникналите пожари?

От началото на 2022 год. за районите Плевен и Ловеч има регистрирани 47 броя пожари. Опожарената площ е 10 097 декара, като 35 декара е върхов пожара /изцяло опожарени площи/.  Обхватът на  РДГ – Ловеч е 19 общини, от които 11 са в област Плевен, а 8 са в област Ловеч.

Колко регулярни сечи са проведени от началото на 2022 година до сега в плевенска и ловешка област?

От началото на годината до момента в област Плевен са проведени сечи върху общо 347 хектара, от които 78 хектара в отгледни сечи и 230 хектара възобновителни сечи. Добита е около 23 000 кубически метра лежаща маса.

В област Ловеч до момента са изведени сечи върху 2 169 хектара общо, от които 800 хектара отгледни и 1 100 възобновителни.  Добита е около 85 000 кубика лежаща маса.

Колко и какви са съставените актове?

Съставените актове са за 261 кубика дървесина, 32 каруци, 10 броя МПС, 33 бензино-моторни триона и 1 брадва.

Когато има влезли в сила наказателни постановления иззетите дърва се отнемат в полза на държавата и се предоставят на държавните горски стопанства. В останалите случай ние сме задължени да ги продаваме на търг. От тази година практиката за всички търгове, които прави РДГ – Ловеч да бъдат с явно наддаване. Освен дървата, по този начин се продават и всички конфискувани вещи. Средствата от продажбата на тези вещи влизат в сметката на Изпълнителната агенция по горите, респективно в бюджета на държавата.

Общо за последното тримесечие на територията на РДГ – Ловеч са съставени 84 акта, издадени са74 броя наказателни постановления. Влезли са в сила 62 броя наказателни постановления, изпратени в РС сигнали за преценка за наличие на престъпление – 62 броя. Изпратени за принудително събиране са 91 броя.

От горските инспектори при РДГ – Ловеч са извършени 2 519 броя проверки, при които са съставени 36 броя актове за нарушения и са задържани 57,7 куб. м. дървесина, 2 каруци, 3 броя МПС и 4 броя моторни триона.

Споделете:

Прочетете също

съд

Две дела – за побой и умишлено убийство и предизвикана смърт на пътя ще разглежда Окръжен съд-Плевен следващата седмица

На редакционната поща на “Плевен прес” бе получено следното съобщеение за предстоящо разглеждане на дела …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *