Последни новини
Начало | Политика | Избори 2019 | Ако кметът е лицето на един град, то общинските съветници са неговия разум

Ако кметът е лицето на един град, то общинските съветници са неговия разум

Напоследък всички са вторачени в кандидатите за кмет на град Плевен. И никъде не се говори за общинските съветници, които ще бъдат избирани на 27-ми октомври. За тях се спомена единствено по време на скандала с двете листи на ГЕРБ, задълбочили и без това разделението между членовете в партията. Около листата на БСП все още цари тишина, но и там има разногласия около състава и подредбата ѝ.

Страстите около избора на общински съветници са единствено кой ще бъде на избираемо място, така че да си гарантира влизане в новия ОбС. С което си гарантира месечен доход от 1 000 лв., връзки и договорки. И това за един ден работа в месеца, в продължение на 4 години. Е, как да не се водят битки за място в нечия листа, с което си осигуряваш 4 – годишно безметежно съществуване с допълнителни екстри.

Ако в предстоящите избори за общински съветници се гледа единствено името да е на „наш” човек, нищо добро не очаква Плевен. Вместо мозъчен тръст, който да генерира идеи за развитието на града, който подпомага кмета в неговата дейност, отново ще имаме безпомощен и безличен Общински съвет. Отговорността за това е на гражданите. Те трябва да са убедени, че общинският съветник е техният политически представител, но той трябва да мисли и действа по време на мандата си като представител и защитник на интересите на цялото население ! Да поддържа постоянна връзка с избирателите си, да има сърце за техните неволи, да се бори за реализацията на полезни идеи и личности. Да е доказан професионалист поне в една област ! Да е активен в комисии и заседания с позиция по въпроси от неговата компетентност. Да е образован, диалогичен и интелигентен !

Такива личности в Плевен има ! И е крайно време избирателите да ги припознаят, тъй като партиите се въздържат от избор на подобни хора, тъй като те не са раболепни.

Ако и сега гражданите изпратят в бъдещия Общински съвет послушни мълчаливци и предани партиици – да се сърдят на себе си. И да знаят, че подобна безотговорност ще прогони и малкото способни млади хора останали в Плевен. Сега е момента да се избират държавници, а не политици. Както е известно разликата  между тях е, че политика се ориентира към следващите избори, а държавника – към следващото поколение !

Вие решавате !

Прочетете също

3 707 читатели от всички континенти са чели „Плевен прес” от 14-ти септември до 14-ти октомври

Снимка – интернет 3 707 читатели на „Плевен прес” от цял свят, регистрира Google, за периода …

4 коментара

  1. гражданин

    Най-после някой да вдене, че общинските съветници са по-важни и от кмета. Те му одобряват действията. Аман от лапачи на пари, дето си отварят пликовете с материалите преди сесия. И мълчат като риби.

  2. гражданин

    За съжаление гражданите не могат да се намесят на партийни
    те централи в изготвяне на листите за общински съветници.

    • За жалост е така! И ако гражданите не одобряват някоя листа, трябва да избират друга, която също може би не приемат изцяло. Остават преференциите – ако ги има на тези избори – или някой независим, ако го намират за достоен. Все пак има възможности – да се възползваме от тях!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *