Последни новини
Начало | Без категория | Ако беше жив, генерал Вазов щеше да застреля някои от вас !

Ако беше жив, генерал Вазов щеше да застреля някои от вас !

Макетът за паметник на ген. Вазов. Снимка – Плевен прес.

Едва ли има нормален човек, който да е против издигането на паметник на този невероятен генерал. Но да вдигаш паметник, а да не вдигнеш мълчанието около съдбата и последните дни на великия пълководец – направо е престъпление. Да вдигаш паметник, а да не вдигаш мълчанието за тарикатите около неговото построяване – е направо отвратително. Ако беше жив – генералът щеше да ги подкара един по един.

Най-напред ще започне от БСП. И ще продължи с  „колегите“ си от МО. Тия „борци“ за увековечаване паметта на ген. Вазов удобно забравят, че героят от Дойран, издъхва след продължителна агония без да получи медицинска помощ, защото е бил „защитник на буржоазна България и кмет – слуга на фашисткия режим на цар Борис“.

След 9-ти септември 1944 година комунистите попиляват семейство Вазови. Писателят Иван Вазов получава званието „шовинист“ и негови творби са забранени за печат. Генерал Владимир Вазов е принуден да се върне в родния Тетевен, откъдето е съпругата му Мария.  Неговият племенник Иван /син на д-р Кирил Вазов, брат на генерала/ е разстрелян от „Народния съд“, защото е бил министър на търговията в правителството на Добри Божилов. Нищо, че е участвал активно в спасяването на българските евреи.

Синът на генерала – Георги, химик, е хвърлен без присъда в концлагера на Бобов дол, в мините. Оцелял, с избити зъби, се завръща след няколко години при семейството си. Най-малкият син на генерала, също Владимир, награден с орден „За храброст“ в т.н. Отечествена война, е осъден през 1945 год. от „Народен съд“ чрез лъжесвидетели на 10 години затвор, глоба и конфискация на имуществото. Защото е знаел английски и е бил „шпионин“. Освободен е в края на 1950 година, но ПРИСЪДАТА И ДНЕС НЕ Е ОТМЕНЕНА !

Генералът умира в Тетевен и погребението му е полулегално. На гроба му слагат дървен кръст с името, без званието генерал. По-късно когато тетевенското гробище е ликвидирано, за да се построи почивна станция на Централния съвет на профсъюзите, костите на генерала са изхвърлени за унищожение !

И за всичко това се мълчи. Все още ! Генералът няма гроб, няма мощи, няма истина за живота му, няма покаяние от убийците на душата му, но ще има паметник ?!

Какъв паметник, какви пет лева, когато душата на генерала е съсипана ! Дали от паметник има нужда, или да се възстанови честта и достойнството на името и семейството му ?!  Но това изглежда е по-трудно, отколкото да се бием в гърдите, че сме патриоти. Особено в навечерието на избори.

Със сигурност генералът щеше да има патрон и за тарикатите. Както за тези от 1941 година когато изчезват 3 милиона лева предвидени за паметник на героите от Дойран, така и за тези от 2018-та година, които се усукват около идеята за паметник заради келепиреца. Бил той политически или финансов. Защото от 80 хиляди лева за изграждането му, както първоначално се твърдеше, сега сумата е 200 хиляди лева според някои от организаторите.

А информационният център на Министерството на отбраната обяви в сайта си на 7-ми юли т.г., че има идеен проект на паметника направен от арх. Румен Данговски и скулпторите Благовест Апостолов и Марин Марков. Преди ден беше докаран и макета на идейния проект. Но никой от борците за паметник не спомена имената на първите двама. Вероятно защото Румен Данговски е съпругът на Цецка Цачева, същият, който покрай шеметната кариера на съпругата си стана шеф на отдел в държавната фирма Ръководство „Въздушно движение“ /РВД/, нищо че архитектурата няма нищо общо с въздухоплаването. За сметка на това заплатите там са космически за плевенските ширини. Скулпторът Благовест Апостолов е известен повече с това, че е приятел на Мутафчийски и автор на лъвовете и ангелите в гробницата в частното гробище „Св. Архангел Михаил“ на починалия преди 5 години оръжеен бос. Младен Мутафчийски – търговецът на оръжие  № 1 в България. Милионер. Женен за дъщеря на полковник от ДС.

Сега навързахте ли ги нещата ? Прибавете към тях  наближаващите избори, междупартийните сделки и ползата /финансова и рекламна/ от акция „паметник“  и  ще разберете защо плевенчани не желаят да дадат лептата си за построяването на въпросния паметник. Даже и да не знаят всичко за живота и съдбата на генерала, знаят морала  на тези, които от всяка кауза калкулират ползи. И това ги отвращава !

Макетът и част от инициаторите. Снимка – Плевен прес.
Ген. Владимир Вазов с тримата си синове. Снимка – интернет.
Паметниците на братята Вазови в Сопот – Владимир и Георги. Снимка – интернет.

 

 

Прочетете също

Опитаха да нападнат три жени в кв. “Дружба”, нападателите избягаха

На 6 септември в 21:35 часа в полицията от телефон 112 е подаден сигнал за …

4 коментара

 1. Безработен

  А за нас, безработните плевенчани ще останат само претопените гилзи от пукотевицата!

 2. Ген. Вазов

  Всичката тази сган ще разстрелям!

 3. Григорий Вазов

  Чичо Владо, моля те ако обичаш, разстреляй и всичките плевенски депутати!

 4. Влентин

  Гледа предаването за генерал Вазов по ВНТ, нищо непрочет ивидя за това което вие пишете и чета.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *