акад. Денков: Областните управители нямат право на политически изказвания

ДЕНКОВ

акад. Николай Денков, министър-председател на България. Снимка – интернет.

На провелото се днес 14-ти юни заседание на Министерски съвет, не се взе решение за смяна на областните управители, както беше обявено първоначално. След напускането на поста си областният управител на Плевен ще работи за студентски кампус в града

Акад. Денков заяви в началото на днешното заседание на МС следното:

„В работата на областните управители няма място за политически изказвания, освен ако някой от тях няма политически амбиции, свързани с предстоящите местни избори.“ Така премиерът акад. Николай Денков коментира днес изявленията на отделни областни управители, след като почти всички от тях подадоха оставки на 12 юни т.г.

Министър-председателят припомни, че областните управители имат държавнически функции в служба на обществото, а не представляват отделна политическа сила или на отделно лице, което ги е назначило. Според Закона за администрацията те представляват държавата в съответните региони, осъществяват координация и контрол, грижат се за законосъобразността на съответните актове на местната власт и др.

Днес няма да избираме областни управители. Това е изключително важна позиция. Тези, които са назначени от предишното служебно правителство ще продължат да изпълняват задълженията си така, както са по закон. Както и техните заместници. Ще бъдат замествани поетапно тогава, когато новия човек, който ще бъде избран на тази позиция ще може да я изпълнява подходящо”.

Потърсен за коментар на казаното от акад. Денков, областният управител на Плевен Иван Петков заяви, че няма политическа ангажираност и никога не е имал такава. „Ще продължавам да изпълнявам функционалните си задължения като областен управител до тогава, до като МС вземе своите решения за нас”.

Споделете:

Прочетете също

Президентът г-н Румен Радев –патрон на семинар , организиран от ВВВУ „ Георги Бенковски“ по повод 60 –тата годишнина от първия полет на човек в Космоса

Румен Радев свиква първото заседание на 50-ото Народно събрание на 19 юни

Със свой указ на основание чл. 75 от Конституцията, държавният глава Румен Радев свиква на …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *