Агенция Медиана: Една седмица преди изборите, неизвестните се увеличават

ИЗБОРИ 3
Снимка – Плевен прес.

На 24-ти септември в редакционната поща на “Плевен прес” е изпратено последното социологическо проучване на агенция Медиана, което публикуваме. Изследването е проведено в периода – 16 – 22 септември 2022 г. с 1008 човека (18+ години) чрез пряко стандартизирано интервю и е представително за пълнолетното население на страната. Проучването е изследователски проект на агенция МЕДИАНА и е реализирано със собствени средства.

Ето кои са основните изводи на агенцията /изследването не взема предвид гласуването в чужбина, което може да има значително влияние при тези избори/:

 • Данните и от това изследване дават основание да се очаква много ниска изборна активност на предстоящите избори. От гласувалите на предходните избори (2,67 млн. избиратели) по-малко от 80 % заявяват, че твърдо ще гласуват отново. Същевременно не се наблюдава активизация сред тези, които преди не гласуваха. Може да се очаква, че пред урните на тези избори ще застанат около 2,2  – 2.3 милиона избиратели (около 35 % от избирателите по списък).
  class="wp-block-list">
 • Прагът за преминаване на 4%- ната бариера ще падне значително  – до около 88 – 90 хил. избиратели.
 • Ниската изборна активност в страната ще повиши силно тежестта на гласовете от чужбина. Същевременно тя е предпоставка за значителни „изненади“ – доколкото малки разлики в реалния брой избиратели ще доведат до значителна разлика в процентно изражение. Като цяло, ниската избирателна активност ще даде на всички партии по-голяма „тежест“ в процентно отношение (при относително нисък брой реални избиратели).
 • Засега ГЕРБ определено доминира като води с близо 10 % пред „Продължаваме Промяната“.
 • Въпросът за второто място в предстоящите избори далеч не е решен. Засега, „Продължаваме Промяната“ са втори, но на малка дистанция от три партии – БСП, ДПС и „Възраждане“ (за последните две  се предполага, че имат значителен скрит от изследванията вот и значителен брой избиратели в чужбина– нещо, което не е отразено в настоящето изследване). На практика битката за от второ до пето място предстои и зависи от мобилизацията на тези партии. „Демократична България“ и „Български Възход“  са стабилно над 4 %-ната бариера за влизане в народното събрание. Въпреки, че при „Има такъв народ“ продължава отливът на избиратели, засега те запазват възможностите си за представителство в парламента. Партията на Мая Манолова засега е близо, но под чертата за влизане в парламента, като запазва известни шансове за новия парламент.
 • Независимо от възможните „изненади“ и размествания в подреждането на партиите, данните засега показват, че ще е много трудно съставянето на парламентарно мнозинство.
 • Резултатите от изследването показват, че резултатите от изборите ще се определят не толкова от предизборната политическа битка
 • между партиите, а от икономическите сътресения в обществото. Наблюдаваме изключително засилена тревожност по отношение на личното материално благосъстояние, перспективите пред страната и страхове за предстоящата зима и непосредственото бъдеще (12 % от запитаните се опасяват не от обедняване, а от възможността да изпаднат в крайна мизерия).
 • Заедно с това нарастват и опасенията от война в непосредствено бъдеще. Само за три седмици броят на хората смятащи, че има голяма опасност от война в близко бъдеще се е увеличил с  9 %.
 • Инфлационният шок и страхът от въвличане на страната във война засилват антиевропейските и анти-НАТО настроения в обществото. (40 % са убедени, че е добре, че България е член на НАТО и само 21% смятат за допустимо разполагане на военни съоръжения на НАТО у нас; 23% считат, че не е добре за България да е член на ЕС, а против приемането на еврото са 55%) 

„А АКО ДНЕС, СЕГА ИМАШЕ ПАРЛАМЕНТАРНИ ИЗБОРИ, ЗА КОГО БИХТЕ ГЛАСУВАЛИ?“

/% от заявилите, че ще гласуват/

PRESS 092022 6 2

„СПОРЕД ВАС, КАКВО ОЧАКВА СТРАНАТА ПРЕЗ СЛЕДВАЩИТЕ 12 МЕСЕЦА (СЛЕДВАЩАТА 1 ГОДИНА)?“*

PRESS 092022 6 3

„А КАК МИСЛИТЕ, ЩЕ СЕ ПОДОБРЯВА ИЛИ ЩЕ СЕ ВЛОШАВА МАТЕРИАЛНОТО ПОЛОЖЕНИЕ НА СЕМЕЙСТВОТО ВИ ПРЕЗ СЛЕДВАЩИТЕ 12 МЕСЕЦА (ЕДНА ГОДИНА)?“*

PRESS 092022 6 4

„СМЯТАТЕ ЛИ, ЧЕ ИМА ОПАСНОСТ ОТ СВЕТОВНА ВОЙНА В СЛЕДВАЩИТЕ ЕДНА, ДВЕ ГОДИНИ?“

PRESS 092022 6 5

„СПОРЕД ВАС, ТРЯБВА ЛИ БЪЛГАРИЯ ДА РАЗПОЛАГА ВОЙСКИ И ВОЕННИ СЪОРЪЖЕНИЯ НА НАТО НА СВОЯ ТЕРИТОРИЯ?“

PRESS 092022 6 6
Споделете:

Прочетете също

1 16

Гинеколозите от “Мама и Аз” оперират с уникална за България система за 3D хирургия  

ЕКИПЪТ Е ЧАСТ ОТ ЕДИНСТВЕНОТО ГИНЕКОЛОГИЧНО ОТДЕЛЕНИЕ У НАС, ОКОМПЛЕКТОВАНО С ПОСЛЕДНО ПОКОЛЕНИЕ АПАРАТУРА ЗА …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *