Последни новини
Начало | Политика | Избори 2019 | Агенция Медиана: Георг Спартански е основният претендент за кметския стол

Агенция Медиана: Георг Спартански е основният претендент за кметския стол

От агенция Медиана са изпратили до „Плевен прес” данни за проведено социологическо проучване в община Плевен, извършено в периода 9 – 13 октомври сред 383 пълнолетни граждани. Проучването е по поръчка на Института за модерна политика, направено по метода „лице в лице” и е представително за община Плевен. Поместваме с незначителни съкращения информацията, която ни е изпратена от Медиана.

Основните изводи от проведеното социологическо проучване са следните: Въпреки, че избирателите имат критики (засилващи се с хода на предизборната кампания), както по отношение на развитие на община Плевен, така и по отношение на работата на настоящия кмет, към момента Георг Спартански е основният претендент за кметския стол.

Като цяло, преобладават нагласите за смяна на кмета, но те се разпръскват в различни посоки – към различни кандидати. От друга страна, Спартански има значителна маса симпатизанти, удовлетворени от неговата работа (или най-малкото приемащи, че той е по-добрият избор.)

Основният конкурент е кандидата на ГЕРБ (Мирослав Петров).   Следват Илиян Йончев (БСП), д-р Калин Поповски (ВМРО) и Цветан Антов (АБВ).

Към момента, най-вероятно е кметските избори в Плевен да се решат на балотаж между настоящия кмет Георг Спартански и кандидата на ГЕРБ Мирослав Петров.

Прави впечатление, че към момента симпатизантите на ГЕРБ постепенно се консолидират около своя кандидат като по този начин намаляват разликата между двамата. Симпатизантите на БСП са силно раздвоени между своя кандидат и Спартански, което и намалява шансовете на Илиян Йончев.

Вероятно в общинския съвет ще има представителство на пет формации – ГЕРБ, БСП, Инициативен комитет Георг Спартански, ВМРО, АБВ. Данните показват доминация на ГЕРБ в него, но без възможност да постигне мнозинство. 

Към момента, данните очертават висока изборна активност – над 60 % от гласоподавателите заявяват готовност да гласуват на предстоящите местни избори. 

                            ПРЕДИЗБОРНИ НАГЛАСИ ЗА КМЕТ

А ако днес, сега избирахме кмет на Плевен, за кого от кандидатите щяхте да гласувате ?

ПРЕДИЗБОРНИ НАГЛАСИ ЗА ОБЩИНСКИ СЪВЕТНИЦИ

А за общински съветници – с листата на коя политическа сила бихте гласували ?

ГЕРБ     25,6
БСП ЗА БЪЛГАРИЯ   22,6
ИНИЦИАТИВЕН КОМИТЕТ ЗА ГЕОРГ СПАРТАНСКИ 14,3
ВМРО     8,0
АБВ     3,9
СОЦИАЛДЕМОКРАТИЧЕСКА ПАРТИЯ 0,6
ВЪЗРАЖДАНЕ      0,6
НИЕ, ГРАЖДАНИТЕ   0,6
АТАКА      0,3
ЗА ДРУГА ПАРТИЯ/ИНИЦИАТИВЕН КОМИТЕТ 3,9
НЯМА ДА ГЛАСУВАМ 19,6
  100 %

СПОРЕД ВАС , КАТО ЦЯЛО, ПЛЕВЕН СЕ РАЗВИВА, ЗАПАДА ИЛИ НЕ СЕ ПРОМЕНЯ ОСОБЕНО /СТОИ НА ЕДНО МЯСТО/

РАЗВИВА СЕ  9,2
ЗАПАДА 42,6
И ДВЕТЕ (В ЕДНО СЕ РАЗВИВА, В ДРУГО ЗАПАДА) 30,5
НЕ СЕ ПРОМЕНЯ (СТОИ НА ЕДНО МЯСТО) 17,7
  100 %

Прочетете също

Очаквано: Мирослав Петров и Велислава Кръстева отказват да бъдат общински съветници

Със свое решение № 254 – МИ от 5-ти ноември т.г., Общинската избирателна комисия в …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *