Сайт за недвижими имоти: Плевенчани се местят към София. Ето колко струва, къде се местят и какви са цените

IMOTI
Снимката е илюстративна.

Макар и един от най-добре развитите институционално и инфраструктурно градове в региона, Плевен е част от Северозападна България. Възможностите за обучение в някои специалности в средното и висшето образование тук са добри, но преместването към София осигурява повече опции за реализация в учението и работата и, със сигурност, по-високи доходи. Много плевенчани започват с търсене на квартири и апартаменти под наем

в София докато учат, след което се насочват към закупуване на жилище в Столицата.

Това обаче е свързано със сериозни инвестиции. Какви са предизвикателствата пред това преместване и колко струват апартаментите в София в сравнение с тези в Плевен – на тези въпроси отговарят за Вас експертите от Реалистимо.

Стабилен пазар и относително ниски средни цени в Плевен.

Напускайки Плевен, желаещите да станат столичани оставят зад гърба си пазар със средни цени около и малко под 1100 евро за квадратен метър. Така за около 75-80 хил. евро желаещите могат да си купят двустаен апартамент, включително ново строителство, в централната част на града. Един поглед към портала “Реалистимо” показва, че за 1600-1700 евро на квадрат или 105-120 хил. евро крайна цена в Плевен се предлагат обзаведени, луксозни двустайни апартаменти.

Какво може да се купи за същите пари в София?

Цените на имотите в столицата остават много високи. Средно те все още надхвърлят 1400 евро за квадрат, но амплитудата в цените е огромна. Нежеланите, по-стари квартали като “Дървеница” поддържат средни цени от малко под 1000 евро за квадрат. Тук обаче жилищата са основно старо строителство и ще трябва да вложите много в ремонт.

В “Обеля” можете да се сдобиете с двустаен апартамент за средно около 1300 евро за квадратен метър или под 100 хил. евро крайна цена. Отново обаче става дума основно за панелни апартаменти, построени преди повече от 30 години.

Добър вариант на относително ниски за София цени е “Овча купел”, където цените варират средно от около 1000 до 1500 евро, в зависимост от частта на квартала. В последните години тук се наблюдава бум на ново строителство, което води със себе си и нови бизнеси, училища, детски градини.

Цените в по-новите, по-желани столични квартали остават високи.

Над 2000-2200 евро за квадрат ще трябва да са готови да броят плевенчани, ако искат да се преместят в “Младост”, “Манастирски ливади”, “Кръстова вада” или “Малинова долина”. С изключение на “Младост”, това са съвсем нови квартали, които предлагат хубави жилища, но имат много недостатъци в инфраструктурно отношение. За “Младост” обаче парите си заслужават, тъй като кварталът е стар, облагороден, с добри транспортни връзки, много бизнеси, училища, детски градини.

Всички тези райони обаче имат един общ недостатък – опасността съвсем скоро да се превърнат в презастроени “бетонни джунгли”.

Преместването от Плевен в София е свързано със сериозна инвестиция. Със сигурност ще трябва да приготвите повече пари, но има квартали, в които съотношението качество/цена е много добро и няма да излезе с повече от 200-300 евро на квадрат по-скъпо, отколкото в Плевен. За актуална информация във връзка с цените на апартаментите в столицата следете портала “Реалистимо”, където обяви за покупко-продажба ежедневно публикуват и собственици, и специализирани агенции. Можете да се възползвате и от услугата Намери ми брокер за още по-беспроблемно сдобиване с желания имот. Освен в сайта, можете да видите и обяви публикуване в групата на Реалистимо Имоти София във Фейсбук.

Платена публикация.

Споделете:

Прочетете също

ENIOVDEN

24 юни – Честит Еньовден!

НА ЕНЬОВДЕН ПРАЗНУВАТ МНОГО ИМЕНА. ЧЕСТИТ ПРОФЕСИОНАЛЕН ПРАЗНИК НА ФАРМАЦЕФТИТЕ И ФИТОТЕРАПЕВТИТЕ! Еньовден е стар …

Един коментар

  1. Andrei Tsvetanov

    Xaxaxaxa

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *