Автобусните превозвачи ще стачкуват, докато не бъдат изпълнени исканията им

281514723 741360867220325 6253887316939397568 n
Снимка – Плевен прес

Днес, 18 май, се проведе поредният протест на автобусните шофьори в гр. Плевен. Колоната се оформи в непосредствена близост до автогарата на града. В нея се включиха общо шест рейса. Други 25 автобуса участваха в стачката и преминаха през града.

За „Плевен прес“, автобусният шофьор Людмил Борисов сподели три основни искания:

“До сега се проведоха много разговори с правителството. Нашите искания са поставени отдавна на масата. Това, което очакваме е, да бъдем чути и да бъдат чути нашите проблеми. Нашите искания са общо три: едното е за тол таксите. Правителството има намерение да ги вдигне най-малко три пъти. Такъв е проектът внесен в министерството. Искаме те да останат на същото положение, каквото е сега. Да не се вкарват второкласната пътна мрежа в обхвата, защото това го няма никъде по света.  Не можем да плащаме втори клас пътища. Нашите пътища са много лоши.

Втората точка, по която стачкуваме това е: искаме да се изплащат навреме компенсациите, които ни се полагат и субсидиите за губещите линии.”

Какви са забавянията във времето ?

“От началото на годината, нашата фирма не е получила досега, нито един лев компенсации за гражданите, които имаме право да возим безплатно или с намалени цени на билетите. Инвалиди, майки с деца. Деца до 7 и до 10 години на 50%, пенсионери с карти. Някои фирми са получили компенсации, но не са взели реалните суми, които са заявили в общините.  

Третата точка, по която стачкуваме: искаме да се намали акциза до края на годината. 50% от акциза на горивата да бъдат намалени и да бъде премахната биодобавката. Това ще доведе до едно значително намаление на цената на горивата, не само за автобусния транспорт, но и за камионите, и за всички граждани на Р България. Това са нашите три основни искания. Смятаме, че сме се аргументирали достатъчно и бихме искали да бъдем чути по този въпрос и да бъдем удовлетворени.”

В цяла България ли ще бъде протеста ?

“Протестът е национален. Ние в Плевен сме се организирали да стачкуваме тук.”

Ако не бъдат постигнати исканията Ви, какво ще последва ?

Стачката ще стане безсрочна до постигане на нашите цели. Тук става въпрос също за товарните превози, за такситата. Софийски градски транспорт стачкува. Всички сектори, които са свързани с транспорта.

Bus.1
Галя Георгиева, представител на автобусна фирма и Людмил Борисов, автобусен шофьор. Снимка – Плевен прес

Галя Георгиева е представител на автобусна фирма. Тя също изложи исканията на бранша.

„Занимаваме се с автобусен транспорт в България и в чужбина. Днешният ни протест е насочен директно към намаление на тол таксите специално за автобусите.  По принцип нямаме никакви пътища, които отговарят дори за един платен път, за една стотинка дори да е на километър.“

Тя посочи, че второстепенните пътища в чужбина, по принцип в „белия свят“, никъде не се заплащат.

„Сега искат да ни вкарат в тази омагьосана мрежа да заплащаме и второстепенните пътища, като нашите първокласни и бързи пътища, отговарят на третокласни и четвъртокласни в чужбина.“, сподели още Георгиева. Искането ѝ е, да се намали таксата на горивата.  

По думите ѝ доходите на българина, не отговарят на цените, които ги направиха през последните две-три месеца.

„Искаме да бъдем чути. Да видят, че народът вече не спи. Искаме за благото и за доброто на цяла България, да си отворят ушите, да си отворят очите управляващите да прогледнат, защото народът им изкарва техните заплати. Народът ги избира. Ние не сме тяхна собственост! Те са наша собственост и трябва да се съобразяват с нас!“, каза в заключение представителят на автобусната фирма.

Bus.3
Драгомир Лесов, представител на автобусна фирма и Людмил Борисов, шофьор на автобус. Снимка – Плевен прес

Драгомир Лесов, представител на автобусна фирма: „Няма никаква политика в нашия протест. Просто искаме нормални цени. Всичко да е нормално. Те искат да вдигат тол таксите, то пътища няма. Билети да вдигат на хората, които взимат заплата по 500 лева заплата.“, споделя превозвачът.  Той попита риторично: Като им вдигнем билетите, как ще преживяват тия хора ? „Трябва за народа малко да се мисли, не само горе да си пълнят гушите.“, каза още Драгомир Лесов.

Споделете:

Прочетете също

5 5

Сияна Дянкова от арт школа „Колорит“ – Плевен е финалист в световен онлайн конкурс в Англия

Седемгодишната Сияна Дянкова от арт школа „Колорит“ – Плевен е финалист на Световния онлайн конкурс …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *