Начало | Новини | Авиобазата в Долна Митрополия отбеляза 174 години от рождението на Георги Бенковски

Авиобазата в Долна Митрополия отбеляза 174 години от рождението на Георги Бенковски

Снимка – пресцентър.

Ден на отворени врати беше една от инициативите, организирани във Военновъздушната учебна база в Долна Митрополия по повод 174 години от рождението на патрона на авиобазата – Георги Бенковски. Името, одобрено единодушно на общо събрание на целия личен състав на училището през 1946 г., не е избрано случайно. Споменът и подвигът на Георги Бенковски и неговата Хвърковата чета са увековечени в паметника, издигнат пред щаба на базата.

Тържественото честване, на което гост бе и заместник-кметът на Община Плевен с ресор „Финанси и икономика” г-н Милен Яков, започна с общ строй на личния състав на Военновъздушната учебна база (ВВУБ) и исторически доклад, посветен на живота и делото на Георги Бенковски. На младите летци, завършили тази година обучението си, бяха връчени индекси „CALL SIGHN”, които се назначават със заповед на Командира на ВВС и остават уникални за цялата летателна кариера. Индексите служат за обозначаване във въздуха при учения и съвместни летателни тренировки. Сертификати за изпълнен първи самостоятелен полет по време на летателен стаж през месец август тази година, получиха и курсанти от 1-ви и 2-ри курс от специалност „Летец – пилот” на Факултет „Авиационен”.

В празничния ден врати отвори и Музеят на Летище Долна Митрополия. Той е създаден през 1983 г. с цел да запознава и показва важни събития както от историята на българското въздухоплаване, така и от живота и дейността на летището. Всички посетители можеха да разгледат и наземния показ на авиационна, самолетообслужваща и специална техника.

Тържествената част завърши с поднасяне на цветя и венци пред паметника на Георги Бенковски.

 

 

Прочетете също

Рожден ден празнува бившият плевенски кмет Андрей Романов

Андрей Романов. Снимка – лична фейсбук страница. На днешния 30-ти ноември своя 94 – ти …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *