• 19 . авг. . 2019 - Евгений Дайнов: На младите хора, европейските българи, им се пречи да гласуват електронно
 • 19 . авг. . 2019 - Черно море преотстъпи двама на Спартак (Плевен), единият е внукът на Иван Вуцов
 • 19 . авг. . 2019 - Росатом потвърди, че иска да участва в конкурса за строеж на АЕЦ „Белене“
 • 19 . авг. . 2019 - Мъж от Левски се опита да подкупи полицай, свърши в ареста
 • 19 . авг. . 2019 - Катастрофа в насрещното преди Опанец, пробите за алкохол на двамата водачи–отрицателни

Регионален фонд за градско развитие АД, Ескпресбанк АД и Община Плевен подписаха днес Договор за инвестиционен кредит за сумата от 4 850 804 лв. за реконструкция и обновяване на централната градска част и Автогарата на гр. Плевен. Заемните средства са част от финансовия инструмент Фонд за градско развитие Север, съфинансиран от Европейския фонд за регионално развитие чрез Оперативна програма „Региони в растеж“ 2014-2020 г., Приоритетна ос 1 „Устойчиво и интегрирано градско развитие“ и предоставен с помощта на Фонд на фондовете.

     Проектът включва ремонти на Автогарата и на над 12 хил. кв. м от пешеходната зона в центъра на града. Обновените пространства се очаква да бъдат по-красиви, по-модерни, по-достъпни и по-зелени.

     Автогарата ще предложи по-добро качество на услугата и комфорт за гражданите и превозвачите, като категоризацията й ще бъде повишена в най-висок клас. Инвестицията предвижда основен ремонт на зоната за движение и престой на автобусите, нова навесна конструкция, пейки, кошчета и видеонаблюдение. По сградата са предвидени мерки за енергийна ефективност, достъпна среда и подновяване на съществуващата водопроводна инсталация. В салона за обслужване на пътниците ще се осигури отопление, климатизация, достъп до безжичен интернет и модерно информационно табло. Предвиждат се помещение за приемане и съхраняване на багаж и стая за майки с деца.

     За основния ремонт на пл. „Свобода” и пешеходната ул. „Васил Левски” финансирането ще осигури свежа и обновена градска среда с повече възможности за стопански дейности. Растителните площи ще се увеличат с около 1000 м² и на тях ще бъдат засадени храсти, цветя и нови 64 дървета, за които ще бъде изградена поливна система от подземен водоизточник. Предвидени са също нови осветителни тела, декоративни настилки и нови елементи на градския дизайн, съобразени с изискванията за достъпна среда.

Проектът на Община Плевен е петия проект в града, финансиран от Фонда. С подкрепата на инициатива JESSICA са изградени фабриката за текстил на КНМ Текстил ООД, складовата база на Л-С – Комерс ООД и кино салоните „Арена“ в Панорама Мол. В процес на изграждане е завода за асемблиране на автомобилни кабелни инсталации за нуждите на Леони България ЕООД.

Финансови параметри на ивнестицията:

Общият размер на заема от ФГР „Север“ е 5 245 000 лв., което представлява 95% от бюджета на проекта. Размерът на финансирането, предоставено от ОПРР 2014-2020 е 2 858 550 лв / 59% от общия размер на кредита/.

Съфинансирането е в размер на 1 986 450 лева кредит за инвестиционни цели и 400 000 лева кредит за оборотни цели.

Собственото участие на Община Плевен е в размер на 255 000 лева, което е 5% от общия бюджет на проекта.

Срокът на усвояване на кредита, включително гратисният период, е 24 месеца.

Срокът за погасяване на кредита, включително гратисният период, е 12 години.

Оставете коментар


Евгений Дайнов: На младите...

Публикувано на авг. - 19 - 2019

0 Коментари

Черно море преотстъпи двама...

Публикувано на авг. - 19 - 2019

0 Коментари

Росатом потвърди, че иска...

Публикувано на авг. - 19 - 2019

0 Коментари

Мъж от Левски се...

Публикувано на авг. - 19 - 2019

0 Коментари

ПАЗАРЪТ ЗА КОЛИ МОЖЕ...

Публикувано от ян. - 7 - 2019

0 Коментари

Кмет забрани празнуването на...

Публикувано от окт. - 31 - 2017

1 Коментар

Всички пътища на територията...

Публикувано от ное. - 19 - 2018

0 Коментари

Търси се фирма, която...

Публикувано от мар. - 6 - 2019

0 Коментари

Днес е Международният ден...

Публикувано от май - 18 - 2019

0 Коментари

 • Анкета

              
  • Кандидат – кметове на Плевен. За кой ще гласувате ?

   Покажи резултатите

   Зареждане ... Зареждане ...

   За Нас                            За контакт

          

   Всички новини, статии, репортажи, интервюта и други текстови и графични материали, публикувани в сайта, са собственост на Plevenpress, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали и новини само с посочване на източника и задължително добавяне на линк към plevenpress.com . Използването на графични и видеоматериали публикувани в plevenpress, е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.