• 19 . авг. . 2019 - Евгений Дайнов: На младите хора, европейските българи, им се пречи да гласуват електронно
 • 19 . авг. . 2019 - Черно море преотстъпи двама на Спартак (Плевен), единият е внукът на Иван Вуцов
 • 19 . авг. . 2019 - Росатом потвърди, че иска да участва в конкурса за строеж на АЕЦ „Белене“
 • 19 . авг. . 2019 - Мъж от Левски се опита да подкупи полицай, свърши в ареста
 • 19 . авг. . 2019 - Катастрофа в насрещното преди Опанец, пробите за алкохол на двамата водачи–отрицателни

На 4 юли РИМ – Плевен бе домакин на изложбата „Жените в историята“, дело на русенското сдружение „Европейски пространства“ и с активното партньорство на РИМ – Русе. Изложбата показва вдъхновяващи примери на жени в историята – образи и имена, променили живота ни. Значими българки бяха включени в нея- лекарки, учителки, борци за правата на жените. Бяха разказани и интересни истории за съзряването и развитието на женското движение в България.

Пред медиите организаторката Цветана Ненова сподели:

„Изложбата е резултат на задълбочено проучване. Направихме изложбата. Направихме я, защото искахме да попълним празноти , свързани с мястото на жените в историята. Изложили сме личности, свързани с правото на жените да избират и да бъдат избирани. Показали сме образите на първите жени лекарки в България, първите дами, които са отстоявали правата на жените в обществото. Това са например Екатерина Каравелова и Димитрана Иванова. Присъстват и жените от най-новата история на България, които са помогнали развитието на демокрацията у нас. Не знам дали знаете, но има една серия протести от края на 80-те години, случили в Русе. Това всъщност са протестите на майките с колички против замърсяването на Русе с хлор – едно движение, дало по-късно началото на процесите на демократизацията в България.


Изложбата е мобилна, като досега е пожънала сериозен успех предимно сред учeници в Русе. И от страна на Плевен, и Русе беше изразено задоволство от общата инициатива и леко разочарование заради факта, че тя остана само един ден в Плевен. При договорка между двата града, се очаква изложбата отново да гостува тук септември. Този път за доста по-дълго, за да може повече граждани на Плевен да усетят атмосферата на борбеността и всеотдадеността на женското движение у нас.

Оставете коментар


Евгений Дайнов: На младите...

Публикувано на авг. - 19 - 2019

0 Коментари

Черно море преотстъпи двама...

Публикувано на авг. - 19 - 2019

0 Коментари

Росатом потвърди, че иска...

Публикувано на авг. - 19 - 2019

0 Коментари

Мъж от Левски се...

Публикувано на авг. - 19 - 2019

0 Коментари

 • Анкета

              
  • Кандидат – кметове на Плевен. За кой ще гласувате ?

   Покажи резултатите

   Зареждане ... Зареждане ...

   За Нас                            За контакт

          

   Всички новини, статии, репортажи, интервюта и други текстови и графични материали, публикувани в сайта, са собственост на Plevenpress, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали и новини само с посочване на източника и задължително добавяне на линк към plevenpress.com . Използването на графични и видеоматериали публикувани в plevenpress, е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.