• 14 . юни . 2019 - НУ „Христо Ботев“ с програма за патриотичното възпитание за новата учебна година
 • 14 . юни . 2019 - Допълнителни автобуси за Черешова задушница
 • 14 . юни . 2019 - Директорът на ДТ „Иван Радоев“ участва в международна среща в Талин
 • 14 . юни . 2019 - От понеделник – безплатни занимания за деца в Плевен
 • 14 . юни . 2019 - От понеделник, 17-ти юни – започва приемът на документи в Медицински университет – Плевен

Това стана ясно от информация, обявена на сайта на Комисията по досиетата.

Независимият държавен орган в момента извършва глобална проверка за принадлежност към Държавна сигурност или разузнавателните служби на БНА.
За първи път от началото на проверката комисията обявява и данни за политически субекти, в които не са установени сътрудници.

В СДС (лидер Румен Христов) са проверени общо 86 лица на следните постове: председател, заместник-председател, членовете на ръководни и контролни органи. Нито един от тях не е с агентурно минало. Комисията по досиетата обаче отбелязва, че информацията за лицата, подлежащи на проверка, са взети от решения за регистрацията на партията в Софийския градски съд.

В закона е посочено, че те трябва да се предоставят доброволно от председателите на политическите партии.

Проверена е и партия „Движение Да България” (лидер Христо Иванов). Там проверката е засегнала 39 лица на ръководни позиции. Нито едно от тях не е с досие. Комисията е уточнила, че за други 27 лица (публикувала е приложение на сайта си) не са открити достатъчно данни, необходими за извършване на проверка за принадлежност към тоталитарните служби. За тези лица проверката продължава.

Проверени са и 45 души на ръководни длъжности и в партия „Демократи за силна България” (лидер Атанас Атанасов). Те също са без принадлежност към комунистическите служби
Следващата партия, която е проверена, е създадената през 2014 г. партия „Възраждане” (лидер Костадин Костадинов). При нея проверката е обхванала общо 6 лица и те са без досиета.

Последната проверена партия без агенти е „Глас народен” (лидер Светослав Витков). Проверката е засегнала 4 души на ръководни позиции в нея, на които не е установена принадлежност към репресивния апарат на БКП.

Да ви припомним. Общо 60 сътрудници на тоталитарните комунистически служби са заемали или заемат ръководни постове в ръководните и контролните органи на БСП. БСП е единствената партия, която досега е вкарвала агент на бившите служби в Европейския парламент. Това е евродепутатът Евгени Кирилов.

Не само дългогодишният председател на ДПС (от 2013 г. почетен председател) Ахмед Доган, но и още 20 души от ръководните органи на Движението за права и свободи (ДПС) са свързани с тоталитарните комунистически служби през годините на прехода.

Проверката на ВМРО-БНД е засегнала общо 39 лица. От тях с принадлежност към ДС са четирима души.

От ръководните органи в партия ГЕРБ са проверени общо 29 лица. От тях с принадлежност към ДС са двама.

В ръководството на НФСБ на Валери Симеонов са проверени общо 27 души. От тях с принадлежност са трима.

Изборите от 2019 г. са първите, в които броят на проверените от Комисията по досиетата лица (115) е по-малък от броя на кандидатите, които не подлежат на проверка (196), написа специализираният сайт desebg.com. Това означава, че в тези избори за първи път има превес на кандидати, родени след 16 юли 1973 г., тъй като Комисията има право да проверява единствено хора, родени преди това.

Категории: Избори 2019, Новини

Оставете коментар


НУ „Христо Ботев“ с...

Публикувано на юни - 14 - 2019

0 Коментари

Директорът на ДТ „Иван...

Публикувано на юни - 14 - 2019

0 Коментари

От понеделник – ...

Публикувано на юни - 14 - 2019

0 Коментари

От понеделник, 17-ти юни...

Публикувано на юни - 14 - 2019

0 Коментари

Годишното приключване в НАП...

Публикувано от дек. - 21 - 2018

0 Коментари

141 години от боевете...

Публикувано от окт. - 28 - 2018

1 Коментар

529 сключени бракове в...

Публикувано от апр. - 11 - 2017

0 Коментари

Шофьор бе хванат без...

Публикувано от мар. - 26 - 2019

0 Коментари

 • Анкета

              
  • Ще гласувате ли на местните избори за кмет на 27 октомври?

   Покажи резултатите

   Зареждане ... Зареждане ...

   За Нас                            За контакт

          

   Всички новини, статии, репортажи, интервюта и други текстови и графични материали, публикувани в сайта, са собственост на Plevenpress, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали и новини само с посочване на източника и задължително добавяне на линк към plevenpress.com . Използването на графични и видеоматериали публикувани в plevenpress, е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.