• 21 . мар. . 2019 - Предизборни игри с неудобните кметове
 • 21 . мар. . 2019 - Образователната комисия заседава идния вторник. Вижте какво ще се обсъжда
 • 21 . мар. . 2019 - Доброволци и екипи вдъхновяваха жителите на град Левски в Международния ден на щастието
 • 21 . мар. . 2019 - Хале горя на ул. „Г.М. Димитров“
 • 20 . мар. . 2019 - Все по-голяма младежка престъпност в Плевенско

На 9 март се навършват 34 години от атентата на гара Буново. Днес преди 34 лета през 1985 г. в 21.31 часа бомба, поставена от турски терористи, избухва във вагона за майки с деца. Тя се намира на влак № 326, пътуващ по линията Бургас – София.

Бомбата е с часовников механизъм, а часът е разчетен да съвпадне с навлизането на влака в тунела в района на гара Буново. Там паниката и липсата на достатъчно въздух биха довели до възможно най-голям брой жертви.

Заради маневра на гара Златица обаче влакът закъснява с две минути. Така взривът избухва по-късно, когато влакът вече се намира на гарата, а не в тунела.

В атентата загиват загиват глухонеми деца, прибиращи се вкъщи, както и възрастни хора. Ранени са тежко 9 души и сред тях също има 2 деца.

Зловещият атентат е дело на Турското национално-освободително движение в България. То възниква в резултат от Възродителния процес. Тримата основни активисти на движението, отговорно за трагедията, са осъдени на смърт.

Категории: Новини, Общество

Оставете коментар


Направиха промени в състава...

Публикувано от юли - 27 - 2017

0 Коментари

Бюрата по труда започват...

Публикувано от февр. - 7 - 2019

0 Коментари

Пирова победа на общинските...

Публикувано от мар. - 30 - 2017

0 Коментари

 • Анкета

  • Евролистата на коя партия бихте подкрепили на предстоящите избори през месец май?

   Покажи резултатите

   Зареждане ... Зареждане ...

   За Нас                            За контакт

          

   Всички новини, статии, репортажи, интервюта и други текстови и графични материали, публикувани в сайта, са собственост на Plevenpress, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали и новини само с посочване на източника и задължително добавяне на линк към plevenpress.com . Използването на графични и видеоматериали публикувани в plevenpress, е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.