• 20 . авг. . 2019 - Епизоотичната комисия заседава днес във връзка с Африканската чума
 • 20 . авг. . 2019 - Сидеров: На много места НФСБ и ВМРО в комбинация с Цветан Цветанов ще играят против ГЕРБ
 • 20 . авг. . 2019 - Днес изпробват четирите центъра за тол услуги
 • 20 . авг. . 2019 - Общо 13 са подадените заявление за участие в строежа на АЕЦ „Белене“
 • 20 . авг. . 2019 - Непочистен след жътва комбайн се самозапали

Вместо патетични слова и веене на знамена със забравен идеал, ви предлагаме да преживеем заедно казаното за Трети март, турското робство, Освобождението и Русия, от двама български учени:

Проф. Андрей Пантев, д.и.н.:

„Ако престанем да почитаме 3-ти март, преставаме да бъдем народ с достойнство. Признателност не значи раболепие и почит не значи покорство“.

„Нашите мъченици не са тръгнали да се бият, толкова защото са гладни и жадни, колкото да възстановят историческото величие на България“.

„Ние пропускаме основния момент, че за това дело са жертвали, често пъти и безсмислено от практическа гледна точка, много дейци, които не са се надявали непременно да станат министри, депутати и дипломати“.

„Ценностите, за които са умирали възрожденците са живи, но като историческа памет. Като всекидневие – имат много слабо потвърждение“.

„Днес пак ви разправят, че Русия имала имперски интереси. Хубаво! Коя държава по това време от ранга на Русия няма и не провежда имперски интереси? Извинявайте, имперска държава по това време е Белгия. Имперска държава по това време е Холандия. Защо Русия да няма имперски интереси и това едва ли не да е негатив за характеристиката на тази война? Този път обаче Русия воюва и за вяра. Това е най-честната война в историята на XIX век“.

„Историята трябва да бъде уважавана, но не трябва да носи послания на съвременна омраза“.

„Възкръсването на българската държава на Трети март, наред с всичко друго е и триумф на общественото мнение в Европа. България е родена не само с меч, войни и въстания, но и като продукт на това, което днес наричаме Гражданско общество. В това отношение тя е първата държава в Европа, която е създадена и поставена на европейската карта по такъв начин“.

„Родолюбието се учи на бабино коляно, а семейството е ядрото, което вдъхва респект. В училище трябва да се култивира тази генетично заложена дарба да обичаме отечеството си. Но това не става по задължение. Това е чувство. Защото не обичайки България, значи, че не обичаш и майка си.“

Акад. Георги Марков, д.и.н.:

„Без Априлското въстание и неговото жестоко смазване, отзвукът му из цяла Европа, нямаше да има поредна Руско – турска война, защото императорът не е желаел войната. По това време славянофилите в Русия имат изключително силно влияние. Те заявяват на императора, че ако той сега не изтегли меча си, Русия ще изгуби своята слава на покровителка на братята православни от Югоизточна Европа“.

„Не бива да страдаме от комплекса на освободени, който продължава да съществува и днес. Ние сме си заслужили свободата именно чрез Априлското въстание, защото сме предизвикали поредната Руско-турска война“.

„Никой народ на Балканите не се е освободил самостоятелно. Имал е въстание, но след това са се водили войни. Тогава Османската империя е на три континента – Балканите и чак до Персийския залив и до Северна Африка, днешна Либия. Могло е да вдигнем въстание, но не и да победим империята. По-скоро да предизвикаме една поредна Руско – турска война, която за нас е вече Освободителна“.

„Да, Берлинския договор не реализира нашите национални въжделения в цялост, но постави началото на българската държавност. И не бива да превръщаме Сан Стефанския идеал в нещо като свещена крава. Да, той не се е реализирал. Но затова е и идеал“.

„През последните 15-20 години различни европейски фондации се опитаха да ни налагат „европейско“ мислене. В смисъл, бъдете първо европейци, а после немци, французи, българи и т.н. Има един стремеж, в духа на „микроисторията“ на Фернан Бродел да се измести събитийната история, такава, каквато е била, с всички войни, въстания, революции в името на помирението. И да се занимава с бита, поминъка, обичаите и т. н“

Категории: Новини, Общество

Оставете коментар


Сидеров: На много места...

Публикувано на авг. - 20 - 2019

0 Коментари

Общо 13 са подадените...

Публикувано на авг. - 20 - 2019

0 Коментари

 • Анкета

              
  • Кандидат – кметове на Плевен. За кой ще гласувате ?

   Покажи резултатите

   Зареждане ... Зареждане ...

   За Нас                            За контакт

          

   Всички новини, статии, репортажи, интервюта и други текстови и графични материали, публикувани в сайта, са собственост на Plevenpress, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали и новини само с посочване на източника и задължително добавяне на линк към plevenpress.com . Използването на графични и видеоматериали публикувани в plevenpress, е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.