• 21 . окт. . 2018 - Кой преби дядо Георги от Славяново ?
 • 21 . окт. . 2018 - Спрете да зареждате в „Лукойл“ от 20.10 до 30.10. призовават във Фейсбук
 • 15 . окт. . 2018 - Мартин Митев: От днешното решение на извънредната сесия ползата за плевенчани ще е индиректна
 • 15 . окт. . 2018 - Извънредна сесия одобри кандидатстване с проект за 3 млн. лева
 • 15 . окт. . 2018 - Минута мълчание в памет на актьора Христо Домусчиев

Заседание ОбС – Плевен. Снимка – Плевен прес.

Пенчо Дреновски – председател на ПК по общинска собственост и инвестиционна политика. Снимка – интернет.

10 от 16 читалища в община Плевен, получиха отказ от страна на общинските съветници, за безвъзмездно ползване на сгради – общинска собственост. Договорите за това са изтекли през м. септември и ОбС трябваше да вземе решение за подновяването им. След едночасови дебати съветниците решиха да предоставят право за безвъзмездно ползване на общинска собственост, само на 6 читалища /плевенските „Ракитин“, „Хр. Ботев“, „Извор“ и „Лик“, и читалищата в с. Брестовец и с. Ясен/ . Това решение обаче се разминава с констатациите на временната комисия извършила проверка в читалищата за спазването на Закона за общинската собственост и установените от нея нарушения. Защо се стигна до това скандално решение, ето какво обясниха общински съветници и от отдел „Култура“.
Пенчо Дреновски – председател на ПК по общинска собственост и инвестиционна политика: За мен беше извършена провокация от групата „Плевен може, Плевен побеждава“, което принуди доста общински съветници да гласуват на пук. Предполагам, че на следващата сесия това ще бъде изправено. Вследствие на направената провокация с едно от читалищата /читалище „Развитие“ – Плевен, б.а./, се получи този резултат на пук или как да го кажа не знам…Едно безсмислено отказване да се гласува предоставяне на имот на това читалище, за мен е безсмислено.

Стефка Григорова – начланик на отдел „Култура“. Снимка – Плевен прес.

Стефка Григорова – началник на отдел „Култура“: Самата аз не разбрах точно какво се случи. За мен изненадващо е това, че нарушенията, които временната комисия установи при някои читалища, получиха общинска собственост. А други читалища, които без да са безгрешни си вършат добре работата, макар и с тази малка държавна субсидия, не получиха сграда. Тепърва предстои да разберем каква е причината. Нищо друго не мога да кажа. Самата аз нямам обяснение за себе си защо се развиха така нещата на тази сесия.

Диана Данова – председател на ПК по образователна политика и читалищна дейност. Снимка – Плевен прес.

Диана Данова – председател на ПК по образователна политика и читалищна дейност: Споделям личното си мнение, а не това на комисията. По мое мнение това, което се случва в ОбС не е прецедент, но се затвърждава впечатлението образно казано, да вдигнеш един път гиричката и да се пипаш за мускули. Хора, които влизат за първи път в читалище, да се изживяват като последна инстанция какво трябва да се случва, за мен е абсолютно неаргументирано.

Мартин Митев – председател на ОбС. Снимка – интернет.

Мартин Митев – председател на ОбС: Това, което се случи в момента го определям като едно безумие. Друго не мога да кажа. Не мога да коментирам решението на колегите, които гласуваха „против“ и „въздържали се“ по отношение на предоставянето на тези помещения. От 12 селски читалища минаха само две, останалите 10 не минаха. И то за читалища, за които Комисията не е установила никакви забележки по време на проверката, а това са единствените в тези малки населени места останали малки средища където някакъв културен и социален живот се води. Затова го нарекох безумие. И ако ние отнемем и това на тези хора в тези малки населени места, наистина нашето място не е тук.

По думите на Мартин Митев читалищата лишени от сградите, които до сега са ползвали, ще продължат да извършват необезпокоявани дейността си до следващото заседание на ОбС. Тогава в дневния ред отново ще бъде включен въпроса за предоставяне на тези читалища правото на безвъзмездно ползване на сгради общинска собственост.

Категории: Новини

Оставете коментар


Кой преби дядо Георги...

Публикувано на окт. - 21 - 2018

0 Коментари

Спрете да зареждате в...

Публикувано на окт. - 21 - 2018

0 Коментари

Мартин Митев: От днешното...

Публикувано на окт. - 15 - 2018

0 Коментари

Минута мълчание в памет...

Публикувано на окт. - 15 - 2018

0 Коментари

Няма да има извънредна...

Публикувано от окт. - 11 - 2017

0 Коментари

За пръв път в...

Публикувано от юли - 6 - 2018

0 Коментари

„Втори план“ на Карбовски

Публикувано от мар. - 3 - 2018

0 Коментари

 • Анкета

  • Кой от местните управленци се ползва с вашето доверие?

   Покажи резултатите

   Зареждане ... Зареждане ...

   За Нас                            За контакт

          

   Всички новини, статии, репортажи, интервюта и други текстови и графични материали, публикувани в сайта, са собственост на Plevenpress, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали и новини само с посочване на източника и задължително добавяне на линк към plevenpress.com . Използването на графични и видеоматериали публикувани в plevenpress, е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.