• 21 . май . 2019 - 60 години читалище „Извор“ – Плевен
 • 21 . май . 2019 - Елена Йончева: В България няма корупция. Има грабеж !
 • 21 . май . 2019 - Пътят Червен бряг – Чомаковци отново е затворен. Има опасност от ПТП.
 • 20 . май . 2019 - Ще пръскат с пестициди в Плевен и селата Гривица и Радишево.
 • 20 . май . 2019 - На 24-ти май – временно ограничаване на движението в Плевен

                             „Лесно се прощава – трудно се забравя“

Днес празнично – обредния календар на българите отбелязва Сирни заговезни, наричан още Прошка, Поклади, Сирница, Масленица. Според Уикипедия това е:  важен зимно – пролетен празник в народния календар. Празникът се чества седем седмици преди Великден, /винаги в неделя/ и трае една седмица, в която се изпълняват различни обреди и обичаи. Това е времето на кукерите. На празничната трапеза се слагат млечни и яйчени продукти. Приготвя се баница със сирене, варено жито, халва с ядки.

През седмицата – в сряда, петък и неделя се връзват люлки и момите, и момците се люлеят за здраве. В неделя се палят огньове /клади/ и след като прегорят, се прескачат за здраве. После около тях се играят хора и се пеят песни. Oбичаят „оратници“, това са факли от слама, които всеки стопанин завърта около главата си и по този начин прогонва бълхите от къщата. Обикновено това продължава до късна доба на Заговезни.

 Прието е да се извършва и обичаят „хамкане“: на червен конец се завързва и се спуска от тавана парче бяла халва или варено яйце. Най-възрастният мъж завърта конеца в кръг и всеки член от семейството, главно децата, се опитва да хване халвата или яйцето с уста. Който успее, ще бъде жив и здрав през цялата година. На Сирни Заговезни по-младите обикалят по-стари роднини и близки – свекър, свекърва, тъст и тъща, кумове, по-възрастни братя и сестри и искат прошка и целуват ръка на домакините, като изричат традиционните думи на прошката. Ритуалът придружаващ този обичай в оригиналната си форма изисква от искащия прошка да каже: „Прощавай!”, а от прощаващия да отговори „Просто да ти е. Господ да прощава”.Затова празникът е познат още и като Прошка.

Това е според фолклорния обичай дошъл от вековете. До колко този обичай е осъзнат и дали споделяме дълбоката му философия или само външните му прояви ?

Изправени отново пред Великия пост дали ще разберем, че не трябва да оставяме времето да разрешава проблема, а трябва да преобърнем прощаването в съзнателен процес, в доброволен и свободен акт, от който собствената ни душа има нужда за да се почувства освободена от оковите на омразата, яда, болката, горчивината, самосъжалението и самооправдателното държание. Това ще посочи как да обновим нарушените отношения. Ще ни накара да осъзнаем, че и ние, и човека на когото се стремим да простим сме просто хора, подвластни на собствените си интерпретации за добро и зло.

Прошката трябва да е безусловна. Затова отрано трябва да обмислим на кого и за какво трябва да поискаме прошка и на кого какво имаме да простим. Истинската прошка винаги е конкретна: за конкретен човек, за конкретни неща. Прошка “по принцип” няма. Прошката освен акт на вярата е и съзнателно усилие на волята, ясно да определим и формулираме какво помрачава любовта ни към другия и после, като се опитаме да се поставим в неговата позиция, да съумеем да изтрием болката. Прошката не е небрежно изговорени думи, а акт на сърцето, то прощава. А преди да простим на някого, трябва да можем да простим на себе си.

Добре е да знаем, че прошката е уханието, което виолетката оставя върху петата, която я е стъпкала, според Марк Твен. Но според Ницше не трябва да се прощава на онези, които не умеят да прощават. Честит празник !

Категории: Новини, Общество

Оставете коментар


60 години читалище „Извор“...

Публикувано на май - 21 - 2019

0 Коментари

Елена Йончева: В България...

Публикувано на май - 21 - 2019

0 Коментари

Пътят Червен бряг –...

Публикувано на май - 21 - 2019

0 Коментари

Ще пръскат с пестициди...

Публикувано на май - 20 - 2019

0 Коментари

На 24-ти май –...

Публикувано на май - 20 - 2019

0 Коментари

ОДМВР – Плевен ще...

Публикувано от мар. - 21 - 2019

0 Коментари

На 1-ви ноември ще...

Публикувано от окт. - 17 - 2017

0 Коментари

Над 65 000 лева...

Публикувано от юни - 12 - 2018

0 Коментари

 • Анкета

  • Ще гласувате ли на изборите за Европейски парламент на 26 май?

   Покажи резултатите

   Зареждане ... Зареждане ...

   За Нас                            За контакт

          

   Всички новини, статии, репортажи, интервюта и други текстови и графични материали, публикувани в сайта, са собственост на Plevenpress, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали и новини само с посочване на източника и задължително добавяне на линк към plevenpress.com . Използването на графични и видеоматериали публикувани в plevenpress, е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.