• 21 . авг. . 2019 - Обсъждат допълнително финансиране за „Спартак Плевен“
 • 21 . авг. . 2019 - Разследване на Свободна Европа: Борисов се разпореждал в МВР, дори когато не е бил на власт
 • 21 . авг. . 2019 - Общината с нов пункт за безплатна вода
 • 21 . авг. . 2019 - За една седмица — близо 45 хиляди нарушения на скоростта, отчете МВР
 • 21 . авг. . 2019 - Пак откриха незаконен тютюн и пак виновниците са от Буковлък

Публикуваме от Фейсбук поста на Искра Михайлова по повод събитията в Габрово, заради неговата актуалност. Споделяме неговата призивност за общи усилия в излизането от тунела на примирението и гнева.
Вчера от „Възраждане“ Стара Загора, Велико Търново, Севлиево и Трявна отидохме да подкрепим справедливия протест на Габрово. Не сме вяли знамена. Бяхме едни от всички, както винаги. След часовете, прекарани с хората там под дъжда, след виковете, след дългите разговори, много мислих как да оценя деня.

За пореден път изводът е, че за да има резултат трябва да струпаме проблемите си под прозорците на създателите им – в столицата, където са се окопали всички причинители на народното недоволство. В протеста имаше хиляди граждани.

Основното което се коментираше беше, че преди избори Община Габрово заселва нови циг@ни, че преди време това се е случило мащабно, за да не загуби Габрово статута си на областен град.Това пък от своя страна е можело да се случи, защото българите напускат града заради липса на поминък. Докато вървяхме, един господин ми показваше завод след завод, всеки пустеещ. Хората разказаха, че преди са имали 2 циг@нски фамилии и никога не са имали проблеми като тези от последното десетилетие. Масово бяха нормални, работещи хора, възпитани и с мисъл към решаване на проблемите.

Имаше една малка групичка, която хвърляше пиратки и крещеше цинизми, като на всеки протест, но това е винаги така – някои са инструктирани, други просто са диваци, трети от някакви агитки или поне така звучаха от виковете. Масата от хора не са това.

На финала на протеста жандармерията свали щитовете и каските в знак на солидарност.Хората им ръкопляскаха. Погледнах тълпата, хората които бяха най-отпред, където бях и аз.

Това, което видях беше желание за мир, спокойствие и нужда от подкрепа.

Бях убедена, че жандармерията направи жеста по сигнал. Отидох пред тях, за да ги ръкувам, но исках да ги погледна в очите. Видях неудобство, емоция, съпричастност.

Финалният коментар на спътника ни журналист беше „има светлина в тунела“. Моят прочит е малко по-различен.

Има светлина, има и тунел. Тунелът е затрупан обаче. Затрупан е с отпадъчен материал от деградирали морално и емоционално лица, наричащи се „управляващи“, опитващи се да ни убедят и в голяма степен успяващи, че ние сме некачествените.

Тази купчина отпадъци трябва да бъде изчистена, за да видим светлината в тунела, а и да излезем от него.

Снощи трябваше „най-разпознаваемият и деен български, че и световен евродепутат“ г-н Ангел Джамбазки да е там.Подозирам, че не дойде, защото е споделил опит с колегата си Томислав Дончев. Стегнало го е под лъжичката. Защото всички тези мирни и мили хора се преобразяват, когато започне да ги поучава лакирания ни политически „елит“.

И става страшно. Кметицата и въобще какъвто и да е представител на управляващите също липсваше.

Страх?

Защо?

Нали са НАРОДНИ представители?

Кога са сред народа?

Май никога или поне никога, когато е напечено и има проблеми, защото аз не спирам да съм по протестите от години и рядко срещам някой политик. За да ги видиш, трябва да отидеш на някое лъскаво и още повече безсмислено събитие, на което са официални гости.

Да ги пипнеш?

Само с охрана и в официално облекло.

Толкова за тунела и камънака, спиращ светлината.

Светлината са всички тези българи, които въпреки всичко са тук, в България.Светлина е, че има хора които проглеждат и над медийната розова омая. Светлина е, че от народното недоволство се роди „Възраждане“ и приютява борци всеки ден.

Светлина е, че от различните страни на барикадите гледат топли български очи и е само въпрос на време да застанем всички рамо до рамо и да прокопаем този скапан тунел, затрупан с боклук.

Само че това няма да стане мирно и тихо.

Колкото и да ни се иска.

П.П. Поместваме материала без редакторска намеса. Заглавието е на редакцията.

Категории: Новини, Общество

Оставете коментар


Общината с нов пункт...

Публикувано на авг. - 21 - 2019

0 Коментари

За една седмица —...

Публикувано на авг. - 21 - 2019

0 Коментари

Пак откриха незаконен тютюн...

Публикувано на авг. - 21 - 2019

0 Коментари

На 24-ти май –...

Публикувано от май - 20 - 2019

0 Коментари

Нов подлез – стари...

Публикувано от сеп. - 19 - 2018

0 Коментари

Русия не може да...

Публикувано от мар. - 13 - 2019

0 Коментари

 • Анкета

              
  • Кандидат – кметове на Плевен. За кой ще гласувате ?

   Покажи резултатите

   Зареждане ... Зареждане ...

   За Нас                            За контакт

          

   Всички новини, статии, репортажи, интервюта и други текстови и графични материали, публикувани в сайта, са собственост на Plevenpress, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали и новини само с посочване на източника и задължително добавяне на линк към plevenpress.com . Използването на графични и видеоматериали публикувани в plevenpress, е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.