• 16 . юли . 2019 - Софийският университет обяви второто си класиране за кандидат-студенти
 • 16 . юли . 2019 - Търсят наемател на Летния театър
 • 16 . юли . 2019 - Готвената промяна на НЗОК означава фалит на болници, по-ниско качество и по-скъпи услуги, според проф. Вучева
 • 16 . юли . 2019 - Хванаха мъж от Рупци да краде ток от мазето на комшиите
 • 16 . юли . 2019 - Засякоха „Мерцедес“ без регистрация из града

В древни времена хлябът бил храна на боговете, а хората не познавали зърнените култури. Веднъж един смел момък се качил на небето и видял зърна, пръснати да се сушат на слънце. Той искал да вземе на земята поне едно зрънце, но небесните стражи не му позволили:
-Това е храната на боговете и не се полага на смъртните да я вкусват.
Но момъкът успял да ги надхитри. Тръгвайки си, минал по разпилените зърна. Стражите го пуснали, защото ръцете му били празни. И като се върнал на земята, обрал от босите си стъпала зърната, които били полепнали по тях.
Така хората се сдобили с храната на боговете.

Легендата за хляба

Хлябът е свещената храна за богове и хора. Живителна сила, даваща необходимата енергия за живот и добротворство. Освен физическа необходимост, хлябът е също опиат. Опиат- който е вдъхновение за творчеството на милионите художници,артисти, писатели и прочие през вековете.

Подобна среща на земното богатство на хляба и изкуството се проведе в ХГ „Илия Бешков“. Неин главен „виновник“ е Атанас Качамаков. Макар и от небето, художникът успя да вдъхнови младите автори на изложбата „Хлябът“.  Тя представлява визуализиран разказ за бита и труда на българските селяни от началото на 20-ти век, за ритуалните етапи в процеса на създаването на хляба през различните годишни времена.

Творбите са своеобразно продължение на романа „Добри“, издаден за първи път през 1934 г. в САЩ, написан по разкази на Атанас Качамаков за детството в родната му България. През 1935 г. романът печели Златен медал „Джон Нюбери“ на Американската библиотечна асоциация за детско-юношеска литература.

От Плевен прес бяхме на изложбата и останахме меко казано възхитени. Съчетанието от спокойна атмосфера, целенасочена подредба на картините и хронологична последователност създават цялостната атмосфера на уют. Изложбата непременно ще се върне. Заповядайте следващия път и си вземете малко безплатен ХЛЯБ за размисъл…


Оставете коментар


2 юни – Ден...

Публикувано от юни - 2 - 2017

0 Коментари

С четири пожара се...

Публикувано от февр. - 14 - 2019

0 Коментари

„Възраждане” го подкрепят...

Публикувано от апр. - 25 - 2019

0 Коментари

Агенция по заетостта: 900...

Публикувано от май - 29 - 2019

0 Коментари

 • Анкета

              
  • Ще гласувате ли на местните избори за кмет на 27 октомври?

   Покажи резултатите

   Зареждане ... Зареждане ...

   За Нас                            За контакт

          

   Всички новини, статии, репортажи, интервюта и други текстови и графични материали, публикувани в сайта, са собственост на Plevenpress, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали и новини само с посочване на източника и задължително добавяне на линк към plevenpress.com . Използването на графични и видеоматериали публикувани в plevenpress, е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.