Последни новини
Начало | Без категория | Хлябът беше господарят в най-новата изложба на ХГ “Илия Бешков”

Хлябът беше господарят в най-новата изложба на ХГ “Илия Бешков”

В древни времена хлябът бил храна на боговете, а хората не познавали зърнените култури. Веднъж един смел момък се качил на небето и видял зърна, пръснати да се сушат на слънце. Той искал да вземе на земята поне едно зрънце, но небесните стражи не му позволили:
-Това е храната на боговете и не се полага на смъртните да я вкусват.
Но момъкът успял да ги надхитри. Тръгвайки си, минал по разпилените зърна. Стражите го пуснали, защото ръцете му били празни. И като се върнал на земята, обрал от босите си стъпала зърната, които били полепнали по тях.
Така хората се сдобили с храната на боговете.

Легендата за хляба

Хлябът е свещената храна за богове и хора. Живителна сила, даваща необходимата енергия за живот и добротворство. Освен физическа необходимост, хлябът е също опиат. Опиат- който е вдъхновение за творчеството на милионите художници,артисти, писатели и прочие през вековете.

Подобна среща на земното богатство на хляба и изкуството се проведе в ХГ “Илия Бешков”. Неин главен “виновник” е Атанас Качамаков. Макар и от небето, художникът успя да вдъхнови младите автори на изложбата “Хлябът”.  Тя представлява визуализиран разказ за бита и труда на българските селяни от началото на 20-ти век, за ритуалните етапи в процеса на създаването на хляба през различните годишни времена.

Творбите са своеобразно продължение на романа „Добри“, издаден за първи път през 1934 г. в САЩ, написан по разкази на Атанас Качамаков за детството в родната му България. През 1935 г. романът печели Златен медал „Джон Нюбери“ на Американската библиотечна асоциация за детско-юношеска литература.

От Плевен прес бяхме на изложбата и останахме меко казано възхитени. Съчетанието от спокойна атмосфера, целенасочена подредба на картините и хронологична последователност създават цялостната атмосфера на уют. Изложбата непременно ще се върне. Заповядайте следващия път и си вземете малко безплатен ХЛЯБ за размисъл…


Прочетете също

Млади доброволци в битката с коронавируса в град Левски

Снимка – пресцентър община Левски Млади доброволци се включиха в битката за предпазване от заразата …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *