• 2 . авг. . 2018 - ВиК – Плевен: Водоподаването от Златна Панега за Червен бряг ще бъде възстановено до края на деня
 • 11 . юли . 2018 - Положението с водата в Червен бряг – жажда и зарази
 • 11 . юли . 2018 - Възпоменателна церемония за опожаряването на еврейския лагер в „Кайлъка“
 • 11 . юли . 2018 - Промяна в собствеността на язовирите ще поиска кметът Спартански
 • 11 . юли . 2018 - Село Стежерово – с нов площад

Фондация „Четири лапи“ е изпратила отговор до община Плевен със свое писмо №1269/12.04.2018 год. В него тя уведомява кмета Георг Спартански, че с цел запознаване с конкретната ситуация,в община Плевен имат нужда от информация по проблема с бездомните кучета. След като я получат ще вземат решение дали да се ангажират с конкретно съдействие. Към общината са зададени 14 въпроса, на които се очаква отговор. Част от тях са:

 • има ли приета програма за овладяване популацията на безстопанствените животни от Общинския съвет по смисъла на ЗЗЖ /Закон за защита на животните/.
 • брой на безстопанствените кучета на територията на общината по години – от 2008 до 2017 г.
 • има ли регистриран или в процес на регистрация приют за безстопанствени животни съгласно чл.41 от ЗЗЖ на територията на общината и с какъв капацитет е той ?
 • колко са обработените безстопанствени животни по години /2008 – 2017/: заловени, кастрирани, лекувани, умрели, осиновени, върнати по места, настанени в приют, евтаназирани.
 • колко са общо регистрираните собственици по смисъла на чл.35, ал.5 от ЗЗЖ на територията на общината по години /2008 – 2017 год./
 • каква е годишната такса за за притежаване на куче във вашата община за 2008 – 2017 г. Колко от регистрираните кучета са освободени от заплащане на тази такса съгласно чл.36, ал.2 и чл.39 от ЗЗЖ и чл. 175, ал.2 от ЗВМД.
 • колко са декларираните кучета по закона за местните данъци и такси по години /2008 – 2017 г./
 • разполага ли общината с електронна база данни за въвеждане на регистрираните собственици и кучета във връзка с упражняване на контрол по чл. 59, ал.3 от ЗЗЖ.

След като се запознаят с конкретната ситуация в община Плевен чрез предоставените данни, представители на фондацията ще се свържат с ръководството на общината, за организиране на работна среща и сключване на договор за партньорство. В разговор с г-н Явор Гечев – ръководител отдел „Комуникации“ във фондацията попитахме защо е необходима тази информация, още повече, че през годините са се сменили няколко кметски екипа. Според него в „Четири лапи“ трябва да видят какво е направено от изпълнителната власт след влизането в сила на Закона за защита на животните приет през 2008 година. Те не биха искали формално отчитане на дейност и злоупотреба със средства. Още повече, че фондацията поема разходите по всички дейности свързани с бездомните кучета. Общините осигуряват единствено командировъчни на екипите им. На въпрос дали липсата на конкретна информация по даден въпрос би отказало фондацията от среща с ръководството на общината, г-н Гечев заяви, че среща ще има. Но преди това от администрацията трябва да изпратят исканата информация.

Категории: Новини

Оставете коментар


Положението с водата в...

Публикувано на юли - 11 - 2018

0 Коментари

Промяна в собствеността на...

Публикувано на юли - 11 - 2018

1 Коментар

Село Стежерово – с...

Публикувано на юли - 11 - 2018

1 Коментар

Милионери – водачи на...

Публикувано от мар. - 13 - 2017

5 коментара

Мрачни изводи след изборите

Публикувано от мар. - 27 - 2017

1 Коментар

С експозиция от пет...

Публикувано от окт. - 5 - 2017

1 Коментар

Спешна среща между министър...

Публикувано от мар. - 13 - 2017

1 Коментар

15 проекта за финансиране...

Публикувано от юни - 14 - 2017

0 Коментари

 • Анкета

  • Кой от местните управленци се ползва с вашето доверие?

   Покажи резултатите

   Зареждане ... Зареждане ...

   За Нас                            За контакт

          

   Всички новини, статии, репортажи, интервюта и други текстови и графични материали, публикувани в сайта, са собственост на Plevenpress, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали и новини само с посочване на източника и задължително добавяне на линк към plevenpress.com . Използването на графични и видеоматериали публикувани в plevenpress, е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.