• 21 . мар. . 2019 - Предизборни игри с неудобните кметове
 • 21 . мар. . 2019 - Образователната комисия заседава идния вторник. Вижте какво ще се обсъжда
 • 21 . мар. . 2019 - Доброволци и екипи вдъхновяваха жителите на град Левски в Международния ден на щастието
 • 21 . мар. . 2019 - Хале горя на ул. „Г.М. Димитров“
 • 20 . мар. . 2019 - Все по-голяма младежка престъпност в Плевенско
Източник-Община Плевен

Правата ни като европейски граждани, как можем да оказваме влияние върху политическия и демократичен начин на живот, защо е важно да имаме активна гражданска позиция, бяха тема на разговор между председателя на Общински съвет – Плевен, Мартин Митев и ученици от девети и единадесети клас на Професионална гимназия по туризъм „Алеко Константинов” в Плевен. Тийнейджърите участват в клуб „Европейски хоризонти“ към гимназията и гостуването им в кабинета на председателя на местния парламент бе в рамките на програмата за училища – посланици на ЕП, част от която тази учебна година е и туристическата гимназия. 

„Винаги се радвам на подобни срещи с млади хора, защото тези разговори са полезни и зареждащи. Те дават възможност да чуем вас, младите, какво мислете за града ни, за проблемите и как виждате тяхното решение, за бъдещето като цяло. Човек, който истински обича града си, страната си, за начало трябва да се ангажира с проблемите им, да има активна гражданска позиция. Дори и да не виждате полза от това веднага, рано или късно ще ги получите. Днес масово, например, се коментира зад екрана на компютъра, а когато трябва да се заяви открито позиция по дадена тема – много от тези хора мълчат. Така е и с правото ни на избор. Гласуването е най-простото и същевременно важно нещо, което всеки един може да направи за начало“, обърна се към учениците Мартин Митев. Той акцентира и на още една важна тема –  образованието. „За каквото и да говорим, най-важното което искам да ви кажа сега е едно – не пренебрегвайте образованието си. Не случайно образованието е основен приоритет и на Правителството. Учете, надграждайте своите знания и така един ден ще имате най-силното оръжие – знанието. Грамотният човек винаги ще бъде на почит. Така че – учете!“, каза Мартин Митев.

Срещата продължи под формат на разговор, по време на който бяха зададени много въпроси: за Брекзит; защо е важно членството на страната ни в ЕС; за видимите и невидими ползи от работата по европейски програми; за реализираните европейски проекти в Плевен.

„Програмата за училища – посланици на Европейския парламент е най-мащабната платформа сред учениците от горните курсове, която се стреми да насърчава информираността относно Европа и европейската демокрация. Целта е да се провокира по-засилено гражданско участие в демократичния процес. Нашите ученици в ролята си на младши посланици разпространяват идеите на европейския парламентаризъм сред своите съученици и връстници. Радвам се, че имахме  възможност да разговаряме по тези въпроси и с председателя на местния парламент, да чуем и неговото мнение по различните теми“, каза на финала на разговора Камелия Баръмова – ръководител на клуб „Европейски хоризонти“ в плевенската ПГ по туризъм.

Оставете коментар


Ръст на сигналите за...

Публикувано от ян. - 3 - 2019

0 Коментари

Община Плевен с грамота...

Публикувано от ян. - 28 - 2019

0 Коментари

Общината и РИМ-Плевен обявяват...

Публикувано от февр. - 26 - 2019

0 Коментари

Честване пред паметника на...

Публикувано от февр. - 19 - 2018

0 Коментари

 • Анкета

  • Евролистата на коя партия бихте подкрепили на предстоящите избори през месец май?

   Покажи резултатите

   Зареждане ... Зареждане ...

   За Нас                            За контакт

          

   Всички новини, статии, репортажи, интервюта и други текстови и графични материали, публикувани в сайта, са собственост на Plevenpress, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали и новини само с посочване на източника и задължително добавяне на линк към plevenpress.com . Използването на графични и видеоматериали публикувани в plevenpress, е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.