УС на Спартак: Футболистите не се явиха в Монтана заради неразбирателство за осигурителните си вноски

IMG 20190917 110219

На провела се днес пресконференция на УС на футболен клуб Спартак бе разяснена неприятната ситуация с неявяването на отбора в мача с Монтана тази събота. Оказа се, че е възникнало неразбирателство сред футболистите относно това колко пари трябва да получават и колко трябва да им удържат за осигурителни вноски. На срещата присъстваха председателят на УС Пепо Петков и членовете Дарин Ангелов, Емил Мишев и Величко Великов.

“Аз бях информиран за неявяването им 13:30 в деня на мача. Ако знаех по -рано, естествено, че щях да реагираме. От медиите потърсиха треньорите, а не ръководство, за коментар.”-каза Петков.

“Някои медии /б. а. това всъщност бяха sportal.bg и gong.bg/ отразиха необективно нещата. Техните статии бяха базирани на информация от социалните мрежи. Да се търси сензация без факти не е морално и етично. Въпреки това клубът няма да завежда съдебни дела за нанесени щети и пропуснати ползи. Нямаме нужда от такава антиреклама. “

Членът на УС, Дарин Ангелов, разясни и каква е цялата истина според него. “Неявяването с Монтана бе просто едно недоразумение. От треньорите разбрахме, че причината е неразбирателство за осигуровките, които се дължат от работника.  Обяснихме им, че няма как да получаваш възнаграждение – на трудов или на граждански договор, без част от него да отива за осигурителни вноски. Те са за сметка на работника, в случая футболиста. Такъв е закона. Клубът е с професионален статут. Всичко, което се плаща, трябва да излезе наяве. Обяснихме им, че за тази цел има и счетоводни документи. Ние загубихме време да спорим дали на някого издръжката му е 37 или 50 лева, вместо да говорим за купата или първенството. При следващата ни среща ще покажем на футболистите счетоводните документи, за дс може всеки да види кой колко взима и колко му е удръжката.”

“В нашия клуб няма санкции, само бонуси. Глобата за неявяването, според правилника на БФС, варира между 2000 и 40 000 лева. Нека играчите дс си представят, че тя е максималната 40 000. Това са много пари.”

Според Пепо Петков, финансовото състояние на отбора не е цветущо, но не е и трагично. За мача с Монтана са били подсигурени обядът и пътуването на отбора. Предния петък /б. а.  денят преди мача/ са изплатени и текущите заплати за месец юли. Единствено дължима е една премия за домакинския хикс със Спартак Варна. Петков е на мнение, че тя е компромисна. “Все пак това е домакински мач, не победихме в него, но УС взе решение да я гласуваме, за да послужи като стимул за футболистите.”

Председателят на УС наблегна на факт, че клубът няма едноличен собственик. ” Това, че клубът е изписан като ОФК не значи, че общината има нещо общо с този клуб. Пълното име е Сдружение ОФК “Спартак” – Плевен. Управлява се от управителен съвет. Ние членовете влязохме там единствено за да може Спартак да съществува.”

Прочетете също

„Реконструкция на открит отводнителен канал в с. Брест”

Изграждат отводнителния канал в с. Брест

Започва четвърти етап от довършването на инфраструктурен проект в община Гулянци „Реконструкция на открит отводнителен …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *