• 20 . юли . 2019 - Марешки с писмо до Тръмп: Не притискайте България!
 • 20 . юли . 2019 - Алжир спечели Купата на африканските нации, сълзите останаха за Сенегал
 • 20 . юли . 2019 - Св. Илия — пророкът, когото Господ прибра жив на небето
 • 19 . юли . 2019 - Отиде си баскетболната легенда Цвятко Барчовски
 • 19 . юли . 2019 - Белгийски футбол клуб изхвърча от Европа заради тотаджийство

Най-малко осем българи на ден правят опит за самоубийство. Всеки десети опит завършва фатално, а 800 души годишно си отиват от този свят по този начин. Това показват последните данни на Националния център за обществено здраве. За този проблем рядко се говори, премълчават се фактите от специалисти, здравни работници, политици, медии.

И в Плевен се увеличава броят на лицата, които посягат на живота си, информират от Клиниката по токсикология. Това обикновено са хора между 30 и 50 години, образовани и работещи. Причината е в силния стрес и невъзможността на тези лица да издържат на големи натоварвания.
В клиниката по токсикология в Плевен постъпват и лица, които са в наркотично състояние, с алкохолно отравяне или са посегнали на живота си с различни медикаменти, информира старшата сестра на клиниката Мария Гиздовска. Най-тежки са последиците от поглъщането на сода каустик, тогава пораженията са необратими.

Сестра Гиздовска информира, че се забелязва нарастване броя на лицата направили опит за самоубийство. Тази година няма смъртни случаи, пациентите са излекувани напълно. Миналата година е имало два смъртни случая. Силният стрес, на който са подложени хората в ежедневието си, е основната причина да се взима такова фатално решение.
Според сестра Гиздовска е изравнен броя на мъжете и жените посегнали на живота си. Всичките са работещи хора, в клиниката няма случай на безработен, който да е предприел подобна стъпка. И макар че възрастовата граница на самоубициите варира между 30 и 50 години, не са редки случаите на млади хора, които попадат в клиниката след предозиране с наркотици.

По данни на Националния център за обществено здраве при 43 на сто от хората решили да сложат край на живота си, причината са конфликти в семейството. Втората по честота причина са психичните разстройства.

Данните показват, че хората, които имат намерение на направят самоубийство, посещават личния си лекар около две седмици преди това. Именно на това ниво липсва контрол, липсва разбиране на проблема, предупреждават от НЦОЗ. От там посочват, че сред основните причини за суицидно поведение е именно депресията и тревожността. Трябва да се повиши чувствителността на лекарите, да се работи по превенцията в училищата и сред подрастващите, категорични са специалистите по темата. Те обаче са малко на брой и са концентрирани в големите градове. В малките населени места нивото на здравна помощ непрекъснато пада, информират от НЦОЗ.

Категории: Новини

Оставете коментар


Марешки с писмо до...

Публикувано на юли - 20 - 2019

0 Коментари

Алжир спечели Купата на...

Публикувано на юли - 20 - 2019

0 Коментари

Св. Илия — пророкът,...

Публикувано на юли - 20 - 2019

0 Коментари

Участник в телефонна измама...

Публикувано от ное. - 19 - 2018

0 Коментари

В област Плевен БСП...

Публикувано от май - 27 - 2019

1 Коментар

Опасност от спиране на...

Публикувано от мар. - 9 - 2017

0 Коментари

Триумф за момчетата на...

Публикувано от май - 20 - 2019

0 Коментари

 • Анкета

              
  • Ще гласувате ли на местните избори за кмет на 27 октомври?

   Покажи резултатите

   Зареждане ... Зареждане ...

   За Нас                            За контакт

          

   Всички новини, статии, репортажи, интервюта и други текстови и графични материали, публикувани в сайта, са собственост на Plevenpress, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали и новини само с посочване на източника и задължително добавяне на линк към plevenpress.com . Използването на графични и видеоматериали публикувани в plevenpress, е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.