• 20 . юли . 2019 - Марешки с писмо до Тръмп: Не притискайте България!
 • 20 . юли . 2019 - Алжир спечели Купата на африканските нации, сълзите останаха за Сенегал
 • 20 . юли . 2019 - Св. Илия — пророкът, когото Господ прибра жив на небето
 • 19 . юли . 2019 - Отиде си баскетболната легенда Цвятко Барчовски
 • 19 . юли . 2019 - Белгийски футбол клуб изхвърча от Европа заради тотаджийство

Снимка – пресцентър.

Откриване на изложба „Дарения”, премиера на филма „40 години Панорама „Плевенска епопея 1877 г.” и среща разговор със строителите на Панорамата се състояха в тържествена вечер, организирана от Община Плевен и Регионалния военноисторически музей. Пред дошлите множество плевенчани директорът на РВИМ Емилия Зорнишка представи изложбата, която включва дарени картини, снимки, документи, грамоти, албуми и др. Специални благодарности към почетния гражданин на Плевен Владимир Гуричев и съпругата му отправи кметът на Община Плевен Георг Спартански. Поводът – дарените от семейство Гуричеви картини на художника Н. В. Овечкин – ръководител на екипа художници, рисували панорамното платно.

Вечерта продължи с изпълнения на Общински хор „Гена Димитрова” с диригент Анелия Дечева и хор „Звъника” с диригент Ваня Делийска. С думи на благодарност към всички плевенчани, допринесли с доброволния си труд и дарения за построяването на емблематичния за Плевен и България монумент, се обърна кметът Спартански. Присъстващите приветства и  Андрей Романов – кмет на Плевен по времето на строителството на внушителния паметник. Премиерно беше показан филмът „40 години Панорама „Плевенска епопея 1877 г.”, а дарителите получиха свидетелства.

В изложбата са представени и постъпилите множество снимки, които документират отделни етапи от изграждането на Панорамата, документи, грамоти, албуми, юбилейни плакети 100 и 130 години Плевенска епопея, комплект плакети „За участие в изграждането на Панорама „Плевенска епопея 1877 г.”, значки, сувенири, материали от дейността на Панорамата през годините.

Особен интерес представляват оригиналните материали, с които е рисувал Н. В. Овечкин – палитра, бои, четки, въглен, парче от панорамното платно и други, три картини, живопис, с етюди от панорамното платно – автори Н. В. Овечкин, Г. Есаулов и М. Ананиев, дарени от доц. д-р Свобода Гюрова.

Оригинални документи, свързани с изработването на архитектурно-скулптурната облицовъчна панела на Панорамата, бяха дарени от проф. Кирил Мескин, който е и автор на проекта.

Интерес представлява телеграмата, изпратена от Цано Златев /зам.-председател на Окръжния съвет за култура – Плевен/ до Н. В. Овечкин, Москва, от 30 ноември 1976 г., с която го уведомява, че е прието решение за изграждане на Панорама в Плевен.

Други постъпления са документи и материали, свързани с оборудването и конструктивната сигурност на сградата – предложения, решения, протоколи, доклади, заповеди, снимки, картички и други – дарени от инж. Пенка Андреева.

Сред даренията са свидетелства за активно участие и личен пример, дипломи, медали и юбилейни значки за участие в изграждането на Панорама „Плевенска епопея 1877 г.”, издадени в чест на 100-годишнината от Освобождението на България.

Общо броят на даренията е над 600, като най-голямото е на доц. д-р Свобода Гюрова – 345 броя материали.

Сред дарителите са: Владимир Гуричев, Свобода Гюрова, инж. Пенка Андреева, Румен Тошев, инж. Илия Митев, Цоло Танов, проф. Кирил Мескин, Цано Златев, Виктория Маринова, Вера Пелинкова, Светлана Костадинова, Христо Милев, Любомир Джипов, Ирена Петрова.

Изложбата представя подробни списъци на участниците в изграждането на Панорама „Плевенска епопея 1877 г.”, както и списък на наградените с държавни награди.

На 4 юли 1979 г. с Указ № 1093 на Държавния съвет на НРБ за специални заслуги в изграждането на Панорама „Плевенска епопея 1877 г.” са наградени 87 участници в строителството

Категории: Новини

Оставете коментар


Марешки с писмо до...

Публикувано на юли - 20 - 2019

0 Коментари

Алжир спечели Купата на...

Публикувано на юли - 20 - 2019

0 Коментари

Св. Илия — пророкът,...

Публикувано на юли - 20 - 2019

0 Коментари

Гневна реакция за премахнатия...

Публикувано от февр. - 3 - 2019

1 Коментар

242 610 са избирателите...

Публикувано от май - 26 - 2019

0 Коментари

Специален календар за 2018...

Публикувано от дек. - 9 - 2017

0 Коментари

20 автобусни линии Плевен...

Публикувано от апр. - 12 - 2017

0 Коментари

 • Анкета

              
  • Ще гласувате ли на местните избори за кмет на 27 октомври?

   Покажи резултатите

   Зареждане ... Зареждане ...

   За Нас                            За контакт

          

   Всички новини, статии, репортажи, интервюта и други текстови и графични материали, публикувани в сайта, са собственост на Plevenpress, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали и новини само с посочване на източника и задължително добавяне на линк към plevenpress.com . Използването на графични и видеоматериали публикувани в plevenpress, е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.