• 21 . окт. . 2018 - Кой преби дядо Георги от Славяново ?
 • 21 . окт. . 2018 - Спрете да зареждате в „Лукойл“ от 20.10 до 30.10. призовават във Фейсбук
 • 15 . окт. . 2018 - Мартин Митев: От днешното решение на извънредната сесия ползата за плевенчани ще е индиректна
 • 15 . окт. . 2018 - Извънредна сесия одобри кандидатстване с проект за 3 млн. лева
 • 15 . окт. . 2018 - Минута мълчание в памет на актьора Христо Домусчиев

Николай Кирилов – диригент на духов оркестър „Кубей“. Снимка – „Плевен прес“.

Тази вечер на откритата сцена на централния градски площад плевенчани и гости, които харесват духовата музика ще имат вълнуващо преживяване. Духовият оркестър от село Кубей до Болград – Украйна, заедно с колегите си от духовия оркестър в Плевен, ще свирят емблематични творби от България и Украйна. Между тях са хората на Дико Илиев и любимият за поколенията „Прощание Славянки“. Както и Маршът на българските преселници в Болград. Повечето от 25-те музиканти от Кубей са потомци на български изселници. Говорят добре на български и ревниво пазят българския език и традиции. Диригентът на оркестъра Николай Кирилов на чудесен български обясни, че той и всички негови приятели спазват българските обичаи, говорят помежду си на български и учат на него и децата си. Самият той е чест гост в Плевен, тъй като тук работи дъщеря му, която е завършила Медицинския университет в Плевен.

Пламен Марков, диригентът на духовия оркестър в Плевен сподели, че гостуването на колегите им от Болград е започнало с размяна на нотни текстове и постепенно се ражда идеята за общ концерт под мотото „Заедно в празника“. По време на своето гостуване гостите от Украйна ще получат дарения от книги, които да отнесат на сънародниците си в Кубей. За тази инициатива съобщи началничката на отдел „Култура“ – Стефка Григорова. Всеки, който желае може да подари книга на гостите по време на празничния концерт, който ще започне тази вечер в 18.00 часа.

След успешния фестивал на духовата музика „От бай Дико до тико, тико“, който се проведе преди дни, това е следващото културно събитие очаквано от любителите на този музикален жанр.

Пламен Марков – диригент на духов оркестър – Плевен и Николай Кирилов – диригент на духов оркестър „Кубей“. Снимка – „Плевен прес“.

Обща репетиция на двата духови оркестри. Снимка – „Плевен прес“.

Категории: Новини

Оставете коментар


Кой преби дядо Георги...

Публикувано на окт. - 21 - 2018

0 Коментари

Спрете да зареждате в...

Публикувано на окт. - 21 - 2018

0 Коментари

Мартин Митев: От днешното...

Публикувано на окт. - 15 - 2018

0 Коментари

Минута мълчание в памет...

Публикувано на окт. - 15 - 2018

0 Коментари

„Бирлик 2017“ – най-новото...

Публикувано от февр. - 20 - 2018

0 Коментари

Информационен ден за ползите...

Публикувано от апр. - 21 - 2017

0 Коментари

ПГЕХТ „проф. Асен Златаров“...

Публикувано от апр. - 18 - 2017

0 Коментари

За пръв път липовите...

Публикувано от юни - 21 - 2017

2 коментара

 • Анкета

  • Кой от местните управленци се ползва с вашето доверие?

   Покажи резултатите

   Зареждане ... Зареждане ...

   За Нас                            За контакт

          

   Всички новини, статии, репортажи, интервюта и други текстови и графични материали, публикувани в сайта, са собственост на Plevenpress, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали и новини само с посочване на източника и задължително добавяне на линк към plevenpress.com . Използването на графични и видеоматериали публикувани в plevenpress, е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.