• 2 . авг. . 2018 - ВиК – Плевен: Водоподаването от Златна Панега за Червен бряг ще бъде възстановено до края на деня
 • 11 . юли . 2018 - Положението с водата в Червен бряг – жажда и зарази
 • 11 . юли . 2018 - Възпоменателна церемония за опожаряването на еврейския лагер в „Кайлъка“
 • 11 . юли . 2018 - Промяна в собствеността на язовирите ще поиска кметът Спартански
 • 11 . юли . 2018 - Село Стежерово – с нов площад

Николай Кирилов – диригент на духов оркестър „Кубей“. Снимка – „Плевен прес“.

Тази вечер на откритата сцена на централния градски площад плевенчани и гости, които харесват духовата музика ще имат вълнуващо преживяване. Духовият оркестър от село Кубей до Болград – Украйна, заедно с колегите си от духовия оркестър в Плевен, ще свирят емблематични творби от България и Украйна. Между тях са хората на Дико Илиев и любимият за поколенията „Прощание Славянки“. Както и Маршът на българските преселници в Болград. Повечето от 25-те музиканти от Кубей са потомци на български изселници. Говорят добре на български и ревниво пазят българския език и традиции. Диригентът на оркестъра Николай Кирилов на чудесен български обясни, че той и всички негови приятели спазват българските обичаи, говорят помежду си на български и учат на него и децата си. Самият той е чест гост в Плевен, тъй като тук работи дъщеря му, която е завършила Медицинския университет в Плевен.

Пламен Марков, диригентът на духовия оркестър в Плевен сподели, че гостуването на колегите им от Болград е започнало с размяна на нотни текстове и постепенно се ражда идеята за общ концерт под мотото „Заедно в празника“. По време на своето гостуване гостите от Украйна ще получат дарения от книги, които да отнесат на сънародниците си в Кубей. За тази инициатива съобщи началничката на отдел „Култура“ – Стефка Григорова. Всеки, който желае може да подари книга на гостите по време на празничния концерт, който ще започне тази вечер в 18.00 часа.

След успешния фестивал на духовата музика „От бай Дико до тико, тико“, който се проведе преди дни, това е следващото културно събитие очаквано от любителите на този музикален жанр.

Пламен Марков – диригент на духов оркестър – Плевен и Николай Кирилов – диригент на духов оркестър „Кубей“. Снимка – „Плевен прес“.

Обща репетиция на двата духови оркестри. Снимка – „Плевен прес“.

Категории: Новини

Оставете коментар


Положението с водата в...

Публикувано на юли - 11 - 2018

0 Коментари

Промяна в собствеността на...

Публикувано на юли - 11 - 2018

1 Коментар

Село Стежерово – с...

Публикувано на юли - 11 - 2018

1 Коментар

Първо място и спечелена...

Публикувано от мар. - 25 - 2017

0 Коментари

7 април – Ден...

Публикувано от апр. - 7 - 2017

0 Коментари

Плевен започва процедура по...

Публикувано от юни - 28 - 2018

0 Коментари

„Наглост 2017“

Публикувано от февр. - 24 - 2018

0 Коментари

 • Анкета

  • Кой от местните управленци се ползва с вашето доверие?

   Покажи резултатите

   Зареждане ... Зареждане ...

   За Нас                            За контакт

          

   Всички новини, статии, репортажи, интервюта и други текстови и графични материали, публикувани в сайта, са собственост на Plevenpress, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали и новини само с посочване на източника и задължително добавяне на линк към plevenpress.com . Използването на графични и видеоматериали публикувани в plevenpress, е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.