• 14 . юни . 2019 - НУ „Христо Ботев“ с програма за патриотичното възпитание за новата учебна година
 • 14 . юни . 2019 - Допълнителни автобуси за Черешова задушница
 • 14 . юни . 2019 - Директорът на ДТ „Иван Радоев“ участва в международна среща в Талин
 • 14 . юни . 2019 - От понеделник – безплатни занимания за деца в Плевен
 • 14 . юни . 2019 - От понеделник, 17-ти юни – започва приемът на документи в Медицински университет – Плевен

Днес, 27 февруари, в НУ „Христо Ботев“ бе открита Възрожденска библиотека „Книжици за прочитъ“. За начало тържествен сигнал подадоха учениците от фанфарен оркестър към училището, а след това изпълниха и Ботев марш.

Цветелин Горанов – директор на училището, представи идеята си за създаването на Възрожденска библиотека, значимостта ѝ за патриотичното възпитание на малките ученици и възможността да се запознават с различни исторически факти, интересни произведения и редки издания на българската литература. Разказа как тази инициатива е грабнала сърцата на родители, общественици и партньори на училището, които с радост предоставят интересни и ценни литературни произведения. Благодари на всички съмишленици и дарители, както и специално на  Мирослав Михайлов – историк и преподавател по история, по чиято идея е името на библиотеката – „Книжици за прочитъ“.

В своето слово той поздрави директора за активната патриотична дейност, за множеството инициативи и представи интересни факти от българската история, с които всеки един от нас трябва да се гордее.

Голяма част от книгите в библиотеката са дарение от Владислав Монов – родител, общински съветник и управител на „Панорама“ мол – Плевен.

Илиян Йончев – бивш възпитаник на училището, дари книгата „Записки по българските въстания“ на Захари Стоянов, издадена през 1901 година.

Инж. Свилен Крумов, родител, дари един от най-ценните и редки екземпляри на библиотеката – „Отбраната на Плевен“, книга на повече от 130 години, написана по бележки на турски пълководци.

Общинският съветник инж. Николай Маринов също направи дарение на интересни книги от своята лична библиотека.

В програмата се включиха Вокална група „Ботевци пеят“ при училището, Румен Марков – гайдар и художник, автор на голяма част от патриотичните картини в училището. Диян Павлов – Джими запозна присъстващите с историята на българската писменост от древността до наши дни. Поетът Боби Горанов представи свое авторско стихотворение, посветено на възрожденците.

За сценария на цялото събитие се бе погрижил главният-редактор на сайта Плевен прес Правда Маринова.

Оставете коментар


НУ „Христо Ботев“ с...

Публикувано на юни - 14 - 2019

0 Коментари

Директорът на ДТ „Иван...

Публикувано на юни - 14 - 2019

0 Коментари

От понеделник – ...

Публикувано на юни - 14 - 2019

0 Коментари

От понеделник, 17-ти юни...

Публикувано на юни - 14 - 2019

0 Коментари

Защо Мартин Митев и...

Публикувано от сеп. - 28 - 2018

0 Коментари

Рокади в Здравната каса...

Публикувано от юни - 30 - 2017

0 Коментари

Окончателни данни за Плевен...

Публикувано от мар. - 27 - 2017

0 Коментари

„Картоиграчи” на Гогол...

Публикувано от ян. - 11 - 2019

0 Коментари

 • Анкета

              
  • Ще гласувате ли на местните избори за кмет на 27 октомври?

   Покажи резултатите

   Зареждане ... Зареждане ...

   За Нас                            За контакт

          

   Всички новини, статии, репортажи, интервюта и други текстови и графични материали, публикувани в сайта, са собственост на Plevenpress, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали и новини само с посочване на източника и задължително добавяне на линк към plevenpress.com . Използването на графични и видеоматериали публикувани в plevenpress, е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.