• 17 . апр. . 2019 - Кр. Вълчев: От учителите в детската градина зависи дали децата ще успеят в училище
 • 17 . апр. . 2019 - НАП: Половината от данъчните декларации- подадени онлайн
 • 17 . апр. . 2019 - 8 точки ще бъдат обсъждани на заседанието на културната комисия
 • 17 . апр. . 2019 - Мавзолеят отново ще е осветен в алено в знак на съпричастност към болните от хемофилия
 • 17 . апр. . 2019 - 17 април – Александър I Батенберг е избран за княз на България

Днес, 27 февруари, в НУ „Христо Ботев“ бе открита Възрожденска библиотека „Книжици за прочитъ“. За начало тържествен сигнал подадоха учениците от фанфарен оркестър към училището, а след това изпълниха и Ботев марш.

Цветелин Горанов – директор на училището, представи идеята си за създаването на Възрожденска библиотека, значимостта ѝ за патриотичното възпитание на малките ученици и възможността да се запознават с различни исторически факти, интересни произведения и редки издания на българската литература. Разказа как тази инициатива е грабнала сърцата на родители, общественици и партньори на училището, които с радост предоставят интересни и ценни литературни произведения. Благодари на всички съмишленици и дарители, както и специално на  Мирослав Михайлов – историк и преподавател по история, по чиято идея е името на библиотеката – „Книжици за прочитъ“.

В своето слово той поздрави директора за активната патриотична дейност, за множеството инициативи и представи интересни факти от българската история, с които всеки един от нас трябва да се гордее.

Голяма част от книгите в библиотеката са дарение от Владислав Монов – родител, общински съветник и управител на „Панорама“ мол – Плевен.

Илиян Йончев – бивш възпитаник на училището, дари книгата „Записки по българските въстания“ на Захари Стоянов, издадена през 1901 година.

Инж. Свилен Крумов, родител, дари един от най-ценните и редки екземпляри на библиотеката – „Отбраната на Плевен“, книга на повече от 130 години, написана по бележки на турски пълководци.

Общинският съветник инж. Николай Маринов също направи дарение на интересни книги от своята лична библиотека.

В програмата се включиха Вокална група „Ботевци пеят“ при училището, Румен Марков – гайдар и художник, автор на голяма част от патриотичните картини в училището. Диян Павлов – Джими запозна присъстващите с историята на българската писменост от древността до наши дни. Поетът Боби Горанов представи свое авторско стихотворение, посветено на възрожденците.

За сценария на цялото събитие се бе погрижил главният-редактор на сайта Плевен прес Правда Маринова.

Оставете коментар


Кр. Вълчев: От учителите...

Публикувано на апр. - 17 - 2019

0 Коментари

НАП: Половината от данъчните...

Публикувано на апр. - 17 - 2019

0 Коментари

8 точки ще бъдат...

Публикувано на апр. - 17 - 2019

0 Коментари

Мавзолеят отново ще е...

Публикувано на апр. - 17 - 2019

0 Коментари

17 април – Александър...

Публикувано на апр. - 17 - 2019

0 Коментари

ГЕРБ – 6 евродепутати,...

Публикувано от апр. - 15 - 2019

0 Коментари

Младежи от Плевен с...

Публикувано от ное. - 13 - 2018

0 Коментари

„Авис Медика“ в...

Публикувано от апр. - 7 - 2017

0 Коментари

 • Анкета

  • Евролистата на коя партия бихте подкрепили на предстоящите избори през месец май?

   Покажи резултатите

   Зареждане ... Зареждане ...

   За Нас                            За контакт

          

   Всички новини, статии, репортажи, интервюта и други текстови и графични материали, публикувани в сайта, са собственост на Plevenpress, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали и новини само с посочване на източника и задължително добавяне на линк към plevenpress.com . Използването на графични и видеоматериали публикувани в plevenpress, е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.