• 2 . авг. . 2018 - ВиК – Плевен: Водоподаването от Златна Панега за Червен бряг ще бъде възстановено до края на деня
 • 11 . юли . 2018 - Положението с водата в Червен бряг – жажда и зарази
 • 11 . юли . 2018 - Възпоменателна церемония за опожаряването на еврейския лагер в „Кайлъка“
 • 11 . юли . 2018 - Промяна в собствеността на язовирите ще поиска кметът Спартански
 • 11 . юли . 2018 - Село Стежерово – с нов площад

Снимка – пресцентър Община

По оригинален начин закриха първия международен симпозиум по скулптура в Плевен. Това стана с официално откриване на експозиция от пет скулптури в градинката пред ж.п. гарата в Плевен. Както писахме преди месец, в него участваха международно известни автори от Европа, на които бяха осигурени късове бял пирински мрамор с тежина от 6 тона. 80-годишният Наджи Петел от Индия, скулптурите Габриеле Бергер от Австрия, Ян Шицко от Словакия и българските професори Иван Славов и Стефан Лютаков, в продължение на месец извайваха своите творби, официално представени днес пред плевенчани. С този симпозиум се слага нещо много голямо за в бъдеще, заяви неговият вдъхновител проф. Кирил Мескин. Една моя мечта се сбъдна, сподели именитият плевенски творец. Нивото е много високо, от 55 кандидати от цял свят, ние отсяхме тези пет имена на световно доказали се автори и с техните творби ще облагородим градската среда, за да стане тя още по-красива, сподели именитият плевенчанин.

На въпрос кога и как се е родила идеята за нейния „Облак“, Габриеле Бергер от Австрия сподели, че това е станало в Плевен. Като автор на концептуални творби, тя е търсила освобождаване от тях чрез опознаване на мястото, хората и средата в Плевен и от каменния блок, който е получила за симпозиума, е изваяла тази фигура, която е нарекла „Облак“.
„Диалог“ на Ян Шицко, „Капан за светлина“ на проф. Иван Славов, „Еседра“ на проф. Стефан Лютаков и „Стела“ на Наджи Петел са фигурите, на които плевенчани и гости на града ще могат да се наслаждават за в бъдеще. От администрацията предвиждат второто издание на симпозиума да се проведе през 2019-та година.

„Еседра“ – проф. Стефан Лютаков. Снимка – пресцентър.

„Облак“ – Габриеле Бергер, Австрия. Снимка – пресцентър.

Категории: Новини

един отговор са публикувани.

 1. цеко каза:

  „Облака“ на австрийката нещо ми се губи от представите за изкуство. За разлика от „облак“ в кръчмата – по равно мастика и мента!

Оставете коментар


Положението с водата в...

Публикувано на юли - 11 - 2018

0 Коментари

Промяна в собствеността на...

Публикувано на юли - 11 - 2018

1 Коментар

Село Стежерово – с...

Публикувано на юли - 11 - 2018

1 Коментар

Испански кооператив търси 800...

Публикувано от Дек. - 8 - 2017

0 Коментари

Родители, учители и военни...

Публикувано от мар. - 6 - 2017

0 Коментари

Млади възрожденци от село...

Публикувано от юли - 26 - 2017

0 Коментари

27 точки в дневния...

Публикувано от юни - 22 - 2018

0 Коментари

Бат Сали на визита...

Публикувано от мар. - 23 - 2017

0 Коментари

 • Анкета

  • Кой от местните управленци се ползва с вашето доверие?

   Покажи резултатите

   Зареждане ... Зареждане ...

   За Нас                            За контакт

          

   Всички новини, статии, репортажи, интервюта и други текстови и графични материали, публикувани в сайта, са собственост на Plevenpress, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали и новини само с посочване на източника и задължително добавяне на линк към plevenpress.com . Използването на графични и видеоматериали публикувани в plevenpress, е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.