• 14 . юни . 2019 - НУ „Христо Ботев“ с програма за патриотичното възпитание за новата учебна година
 • 14 . юни . 2019 - Допълнителни автобуси за Черешова задушница
 • 14 . юни . 2019 - Директорът на ДТ „Иван Радоев“ участва в международна среща в Талин
 • 14 . юни . 2019 - От понеделник – безплатни занимания за деца в Плевен
 • 14 . юни . 2019 - От понеделник, 17-ти юни – започва приемът на документи в Медицински университет – Плевен

Общински съвет – Плевен, даде днес съгласие Община Плевен да поеме дългосрочен дълг под формата на кредит от „Регионален фонд за градско развитие” АД за основен ремонт на пл. „Свобода” и пешеходната ул. „Васил Левски” от пл. „Свобода” до пл. „Стефан Стамболов” и за ремонт на сградата на Автогарата и автобусните сектори. От първоначалното предложение отпадна намерението с кредита да бъде изградена площадка за скейтборд в района на чешма „Балаклия”. По предложение на председателя на Общинския съвет Мартин Митев за всеки от трите обекта беше гласувано поотделно. Така „за” скейтборд парк гласуваха 20 съветници, 9 – „въздържал се” и 9 – „против”.

В изложението на предложението кметът на Община Плевен Георг Спартански припомни, че с осигурени финансови средства от ОП „Регионално развитие”  2007-2013 и ОП „Региони в растеж” 2014-2020 бяха извършени ремонти и реновирани част от обектите в централната градска част на Плевен – пл. „Възраждане”, Централен градски фонтан, Пеещ фонтан, Водна каскада, Градска градина, Водни огледала, пл. „Стефан Стамболов”. Община Плевен има намерение да финансира дейности по допълнително облагородяване на градската среда в централната градска част, за да се свържат помежду им реновираните обекти. Предвидено е изграждане и на нови зелени пространства. Постигната е договореност с комуналните дружества да подменят при нужда или изградят, където няма, мрежите си, за да не се налага разрушаване на ремонтираната част от пешеходната зона. Финансовите параметри по проект „Основен ремонт на пл. „Свобода” и пешеходната ул. „Васил Левски” от пл. „Свобода” до пл. „Стефан Стамболов” са до 3 млн. 100 хил. лв.

В сегашното си състояние действащата в Плевен Автогара, която е общинска собственост и се управлява от ОП „Център за градска мобилност”, не отговаря на нормативните изисквания, предвидени в Наредба № 33 от 1999 год. за обществен превоз на пътници и товари на територията на Република България. Конкретните инвестиционни мерки и цели на ремонта са да се осигурят комфорт и удобства за пътниците и да се подобри работната среда на служителите; модернизация на основния сграден фонд на Автогара Плевен чрез прилагане на мерки за енергийна ефективност, изграждане достъпна среда за хора със затруднено придвижване и ново информационно осигуряване; благоустрояване и облагородяване на обособената територия за движение и престой на автобусите на Автогарата съгласно изискванията. За ремонт на сградата и на автобусните сектори ще са нужни до 2 млн. лв.

В момента Община Плевен изплаща взет от Райфайзен банк преди 7-8 години инвестиционен кредит в размер на 11 млн. лв., от който се дължат още 550 хил. лв., и взет от Общинска банка заем за изграждане на закрития плувен басейн, от който кредит са останали около 225 хил. лв. В сегашното финансово състояние Общината може да си позволи безпроблемно да плаща поне по 4 млн. лв. годишно за връщане на взети кредити, коментира кметът Спартански.

Срокът на кредита от „Регионален фонд за градско развитие” АД е до 10 години, считано от датата на пълно усвояване на кредита.

Източник-Община Плевен

Източник-Община Плевен

Категории: Новини

Оставете коментар


НУ „Христо Ботев“ с...

Публикувано на юни - 14 - 2019

0 Коментари

Директорът на ДТ „Иван...

Публикувано на юни - 14 - 2019

0 Коментари

От понеделник – ...

Публикувано на юни - 14 - 2019

0 Коментари

От понеделник, 17-ти юни...

Публикувано на юни - 14 - 2019

0 Коментари

 • Анкета

              
  • Ще гласувате ли на местните избори за кмет на 27 октомври?

   Покажи резултатите

   Зареждане ... Зареждане ...

   За Нас                            За контакт

          

   Всички новини, статии, репортажи, интервюта и други текстови и графични материали, публикувани в сайта, са собственост на Plevenpress, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали и новини само с посочване на източника и задължително добавяне на линк към plevenpress.com . Използването на графични и видеоматериали публикувани в plevenpress, е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.