• 17 . апр. . 2019 - Кр. Вълчев: От учителите в детската градина зависи дали децата ще успеят в училище
 • 17 . апр. . 2019 - НАП: Половината от данъчните декларации- подадени онлайн
 • 17 . апр. . 2019 - 8 точки ще бъдат обсъждани на заседанието на културната комисия
 • 17 . апр. . 2019 - Мавзолеят отново ще е осветен в алено в знак на съпричастност към болните от хемофилия
 • 17 . апр. . 2019 - 17 април – Александър I Батенберг е избран за княз на България

На срещата в община Плевен между журналисти и учредителите на фондация „Плевен“ единствените въпроси към тях бяха зададени от Правда Маринова. Ето за какво попита Стефан Нинов, след неговото пространно изложение за целите, които си поставят със създаването на въпросната фондация.

Г-н Нинов, искрено желая успех на фондация „Плевен“ защото целите ви са чудесни. Но това не изключва задаването на въпроси. Знаете, че в публичното пространство фондациите се приемат като перачници на пари. Пример – фондацията на Елена Костова. Затова, как ще предотвратите подобна възможност и ще накарате плевенчани да ви имат доверие ?

Г-жо Маринова,  вярно е, че на много места е точно така. Ние мислим, че с две неща ще опитаме да блокираме това. Първо – с правилника, който ще разработим и ще се одобри от ДАНДС и второто нещо, това е – видимост. Вие сега желаете да видите какво е положението, ще можете да видите поименно всички дарители. Ние няма да приемем дарение, което някой желае да бъде анонимно, разбира се, от определена сума нагоре. Примерно от 50 лв. нагоре. Защото допускаме, че гражданите които дарят по 1 лв., 2 лв., 3 лв., няма смисъл да правим списъци. Ще уточним допълнително размерът на сумата.

Фондацията ще има ли свой офис в Плевен, за да могат хората директно да общуват с вас ?

Благодаря ви, че с вашия въпрос  предизвикахте кмета  да обещае помещение. Понякога въпросите вършат работа.

Въпреки че регистрацията на фондация „Плевен“ ще бъде след Нова година, вероятно имате виждане кой ще бъде нейният председател, вероятно вие. А кои хора ще поканите за членове на УС ?

Добре го зададохте този въпрос. Ние мислим съобразявайки се със закона, тримата учредители /Стефан Нинов, Найден Зеленогорски, Венцислав Върбанов – б.а./ след време може да изменим устава и да се яви още един или  двама учредители, но не искаме да масовизираме органа,  защото ще започнат искания едва ли не по представителство: от тези да включим един, от онези – друг  и то станало огромна комисия или каквото там го наречем, което обикновено не върши работа. Затова тримата си запазваме определени права съгласно закона. УС обаче ще го изберем широко, демократично и в същото време ние тримата ще можем да изменяме състава на УС. Защото някъде можем да сгрешим. Така че за УС широко ще дискутираме кои са тия дейни лица, които ни трябват. Които имат влияние и носят авторитет.

Казахте, че ще учредите награда за журналистика. В момента тази професия е обезсмислена, България е на 139-то място по свобода на словото, а разследваща журналистика – няма. Дружеството на журналистите, за което споменахте, че ще търсите помощта му, е една казионна организация. Как тогава ще откриете и наградите наистина качествената журналистика ?

Ние ще помолим Дружеството на журналистите  да изработи правилника, то да ни подскаже как да действаме. Ние  не си въобразяваме, че ще седнем да гледаме материалите на всеки журналист. Това не е професионално. Ние ще изпълним само професионалната  воля на едно експертно жури, което оценява и казва как и кого да класираме. Така че вие решете как да стои въпроса. Вие най-добре знаете как да бъде.

Категории: Новини

Оставете коментар


Кр. Вълчев: От учителите...

Публикувано на апр. - 17 - 2019

0 Коментари

НАП: Половината от данъчните...

Публикувано на апр. - 17 - 2019

0 Коментари

8 точки ще бъдат...

Публикувано на апр. - 17 - 2019

0 Коментари

Мавзолеят отново ще е...

Публикувано на апр. - 17 - 2019

0 Коментари

17 април – Александър...

Публикувано на апр. - 17 - 2019

0 Коментари

Село Радомирци – домакин...

Публикувано от окт. - 2 - 2018

0 Коментари

След два дни започва...

Публикувано от май - 29 - 2017

0 Коментари

2 юни – Ден...

Публикувано от юни - 2 - 2017

0 Коментари

Мая Манолова и Георг...

Публикувано от мар. - 15 - 2019

0 Коментари

„Спартак“ Плевен гостува ...

Публикувано от мар. - 25 - 2017

0 Коментари

 • Анкета

  • Евролистата на коя партия бихте подкрепили на предстоящите избори през месец май?

   Покажи резултатите

   Зареждане ... Зареждане ...

   За Нас                            За контакт

          

   Всички новини, статии, репортажи, интервюта и други текстови и графични материали, публикувани в сайта, са собственост на Plevenpress, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали и новини само с посочване на източника и задължително добавяне на линк към plevenpress.com . Използването на графични и видеоматериали публикувани в plevenpress, е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.