• 21 . авг. . 2019 - Неофициалната предизборна кампания в Плевен става все по-интересна
 • 21 . авг. . 2019 - Обсъждат допълнително финансиране за „Спартак Плевен“
 • 21 . авг. . 2019 - Разследване на Свободна Европа: Борисов се разпореждал в МВР, дори когато не е бил на власт
 • 21 . авг. . 2019 - Общината с нов пункт за безплатна вода
 • 21 . авг. . 2019 - За една седмица — близо 45 хиляди нарушения на скоростта, отчете МВР

Заради тежките истини изказани от г-жа Христина Христова, главен редактор на „Memoria de futuro – Памет за бъдещето“/www.memoriabg.com/ публикуваме в „Плевен прес“ този материал. Ако повече хора като Ники Михайлов, Христина Христова /а  сигурно всеки познава и други такива българи/ излязат от зоната на здрача – има надежда. Страхуваме се обаче от въпроса „Колко ще ги последват“ ?

Преди малко гледах невероятното участие на студента Ники Михайлов в „Стани богат“. За пореден път се сблъсквам с трудната за приемане истина – реалният елит на нацията е някъде в зоната на здрача, в сенките на Мордор. А горе, в кулата Барад-дур, е утайката – най-примитивните, най-неграмотните, най-необразованите, най-грозните, мутиралите и отпадналите от човешкото естество – самозабравили се кифли, парвенюта, лелки и чичковци – тези, чийто хоризонт се простира само до заветния апартамент. Подобно на поданиците им, които са ги поставили и ги крепят на върха, за да получат и те своите апартаменти. Простичко казано – каквито са поданиците, такива са и господарите им. С еднакъв манталитет, еднакво функциониращи в своята примитивност. Едни нагли типове обезкостиха цялата държава за някакви си 30 години, но всички скочиха възмутено заради най-кокошкарската част – апартамените. А те ограбиха от нас и децата ни милиарди! Милиарди!

Но така е в шизофренно раздвоените държави (по Хънтигтън) – престъпленията се изживяват невротично и неадекватно като жълта сензация. Днес цялата държава се тресе в очакване какво ще стане с Цветан Цветанов, сякаш отстраняването на един везир ще реши крещящите от десетилетия проблеми на нашето комплексирано и затъпяло общество, неспособно да потърси правата си и да измете цялата бандитска шайка, обсебила и задушила държавата на всички нива.

Но във вечерта на Благовец трябва да се каже и Добра дума.

Винаги, рано или късно, Задругата се събира, а Кулата с Всевиждащото око се сгромолясва, защото е неспособна да издържи собствената си несъстоятелност. Бъдещето, което все някога ще се излюпи, принадлежи на същества като Ники. И тях ги има – образовани, свестни, светли и чисти млади българи. Мечтаещи да станат богати – но не с апартаменти! Богати с копнеж за смислен и достоен живот, с познания и вяра в самите себе си, с воля за доброто общо бъдеще.

Тази убеденост ни провокира да създадем точно преди година, на Благовещение, платформата Визия за България – с вяра в младите хора, които развиват успешно рефлекс срещу пошлостта и посредствеността, обсебили страната ни. Няма значение, че БСП взеха името ни без да ни питат. Ние вярваме, че всяка добра идея един ден добива плътност и очертания – щом времето за това се изпълни в критична маса от хора, готови да променят мрачното бъдеще, което ни подготвят днес овластените политически самозванци.

Може би тук е уместно да споделя и друго. Нерядко, и до днес получаваме запитвания кога ще възобновим активната дейност на Мемория.

Отговорът е прост. Това няма как да стане без вашата подкрепа. Не е възможно смислотворящият елемент в едно общество да функционира безкрайно и единствено от позицията на саможертва, когато отсреща почти липсва реален отговор на усилията. Правихме го няколко години, имаме желание да го правим и в бъдеще, но за това са нужни общи усилия под формата на подкрепа.

А дотогава – ще даваме от себе си колкото, когато и както можем. Всички имаме нужда от свободното слово във времето на медийния слугинаж и на безобразната медийна манипулация, осакатяваща човешките възприятия и съзнание.

С надежда за Благата вест, която сами да си сътворим!

„Плевен прес“: Христина Христова е завършила НГДЕК „Константин-Кирил Философ“ и Българска филология във ВТУ „Св. Св. Кирил и Методий“. Специализира Културология и Театрознание. Автор на драматургични и публицистични текстове. Работила е като учител по литература, ръководител на младежко театрално студио, държавен експерт и началник отдел в Министерството на образованието и науката, началник отдел „Култура“ в общинска администрация – Плевен. Интересите й са в областта на антропологията, геополитиката, религията. Понастоящем ръководи агенция за специални събития и е Главен редактор на „Memoria de futuro – Памет за бъдещето“.

един отговор са публикувани.

 1. Сумрак каза:

  Отстраняването на Цв.Цв. може да не реши всички проблеми но ще отпуши някои процеси като разследване, огласяване, присъди, оставки и т.н. Колкото и да е „затъпяло“ и „комплексирано“ обществото ни, това за него е надежда макар и малка, че то има сили да се бори. И дайте малко по-кротко с дефинициите за него. Поздравления за авторката на материала.

Оставете коментар


Клиниката по нефрология в...

Публикувано от юли - 29 - 2019

0 Коментари

За емблемите и гербовете...

Публикувано от юни - 28 - 2017

0 Коментари

Спартански с показно за...

Публикувано от мар. - 20 - 2017

1 Коментар

Деца, родители и баби...

Публикувано от апр. - 25 - 2019

0 Коментари

 • Анкета

              
  • Кандидат – кметове на Плевен. За кой ще гласувате ?

   Покажи резултатите

   Зареждане ... Зареждане ...

   За Нас                            За контакт

          

   Всички новини, статии, репортажи, интервюта и други текстови и графични материали, публикувани в сайта, са собственост на Plevenpress, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали и новини само с посочване на източника и задължително добавяне на линк към plevenpress.com . Използването на графични и видеоматериали публикувани в plevenpress, е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.