• 21 . авг. . 2019 - Неофициалната предизборна кампания в Плевен става все по-интересна
 • 21 . авг. . 2019 - Обсъждат допълнително финансиране за „Спартак Плевен“
 • 21 . авг. . 2019 - Разследване на Свободна Европа: Борисов се разпореждал в МВР, дори когато не е бил на власт
 • 21 . авг. . 2019 - Общината с нов пункт за безплатна вода
 • 21 . авг. . 2019 - За една седмица — близо 45 хиляди нарушения на скоростта, отчете МВР

„Говори, за да те видя“ бил казал Сократ. Така в деня на Словото – 24 май, чрез церемониалните речи по повод празника, се видя фигурата на онези лидери, чиято мисъл бяга от клишетата, търси емоцията, лута се в историята, търси логиката и показва закодираните знаци на днешното ни битие. Няма как да не ти приковат вниманието думи като „не е празник на институциите, а на народа“, по повод 24 май. Да се замислиш върху това, да се запиташ „защо“ и да търсиш отговора. И когато го намериш – вече си по- мъдър, защото познанието е мъдрост, макар и горчива понякога.

На лидерите, на водачите им се налага да говорят. И те го правят. Но малцина са тези, които успяват да бъдат „видяни“ от слушащите ги. Защото как да те „видят“ с протоколни поздрави или клишета като „непреходната стойност на великото дело на славянските първоучители….“ и все в тоя дух. Тъжното е, че това са не само словесни клишета, това е и отношение. Към празника, към историята, към хората, към живота ни. Такова отношение, такова високомерие – съсипва всеки празник, всеки порив към смисленост и надежда. Е, за онези които ги търсят. За останалите – всичко си е наред…

Категории: Общество

един отговор са публикувани.

 1. Пачи каза:

  Какво се хили ?

Оставете коментар


 • Анкета

              
  • Кандидат – кметове на Плевен. За кой ще гласувате ?

   Покажи резултатите

   Зареждане ... Зареждане ...

   За Нас                            За контакт

          

   Всички новини, статии, репортажи, интервюта и други текстови и графични материали, публикувани в сайта, са собственост на Plevenpress, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали и новини само с посочване на източника и задължително добавяне на линк към plevenpress.com . Използването на графични и видеоматериали публикувани в plevenpress, е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.