• 21 . авг. . 2019 - Обсъждат допълнително финансиране за „Спартак Плевен“
 • 21 . авг. . 2019 - Разследване на Свободна Европа: Борисов се разпореждал в МВР, дори когато не е бил на власт
 • 21 . авг. . 2019 - Общината с нов пункт за безплатна вода
 • 21 . авг. . 2019 - За една седмица — близо 45 хиляди нарушения на скоростта, отчете МВР
 • 21 . авг. . 2019 - Пак откриха незаконен тютюн и пак виновниците са от Буковлък

Става въпрос за скандала около поставянето на огромната статуя на Александър Втори в Свищов, дарение от т.н. Балкански институт за възстановяване и развитие. Общинските съветници там са взели това решение, гражданите на Свищов – са против. Във вестник „168 часа“ журналистката Сима Владимирова пише:  „Според графика на фондацията „Балкански институт за възстановяване и развитие“ през 2017 год. в България трябва да бъде поставен паметника на Александър Втори. Първоначално опитали в Плевен. Но ударили на камък. Кметът Георг Спартански /РБ/ отказал. Тогава Методи Митев от „института“ се свързал с кмета на Свищов Генчо Генчев /БСП/ и през декември се срещнал с него. Кметът откликнал и внесъл фаталната точка 13 от дневния ред на заседанието на 21 февруари. Съветниците приели решението да се постави 8.5 метровия паметник, който е приет като обект от първостепенно значение на общината. Свищов обаче се вдигна срещу паметника, който трябвало да бъде открит лично от Владимир Путин през м. юни. /Сима Владимирова, 07.04.2017, в-к „168 часа“/.

На 31-ви март по същия повод сайтът „Площад Славейков“ публикува материал на Емил Георгиев, в който се казва: „….Това е почти 9-метрова статуя на Зураб Церетели, която преди 4 години и половина, когато Вежди Рашидов посети Москва (с намерението да заведе там мъртвата Гена Димитрова), стоеше в една от залите в музея на Церетели, пълна с царски фигури и техни роднини, почти всички убити. А самият Церетели, президент на Руската художествена академия, направи колегата си Рашидов почетен академик.

Според руската Уикипедия Зураб Константинович Церетели (роден на 4 януари 1934 г. в Тбилиси) е съветски и руски живописец, скулптор, дизайнер, педагог, професор и президент на Руската художествена академия от 1997 г., академик на Академията на изкуствата на СССР, Народен художник на СССР, Герой на Социалистически труд, лауреат на Ленинска награда… Автор на над 5000 произведения на живописта, графиката, скулптури, монументално-декоративно изкуство (фрески, мозайки, пана) и др.

Според руската „сатирична Уикипедия“ Лукомория, Зураб Церетели е „безвкусен грузински гастарбайтер в двора на руските президенти, представящ се за скулптор и художник. Брат-близнак на Никита Михалков по линия на умелото усвояване на пари от държавния бюджет за култура“ /Емил Георгиев, сайт „Площад Славейков“, 31.03.2017год./

На днешния брифинг кметът Спартански категорично отрече някой да е разговарял с него за поставянето на въпросния паметник в Плевен. Особено неприемливо е изтъкването на принадлежността ми към Реформаторския блок, заяви той. Публикацията в тази медиа е груба манипулация и не отговаря на истината. Това е петно не само за мен, но и за целия Плевен, смята Спартански. Той заяви, че ще си потърси правата за оклеветяването на общината, на него самия и на град Плевен.

Категории: Новини

Оставете коментар


Общината с нов пункт...

Публикувано на авг. - 21 - 2019

0 Коментари

За една седмица —...

Публикувано на авг. - 21 - 2019

0 Коментари

Пак откриха незаконен тютюн...

Публикувано на авг. - 21 - 2019

0 Коментари

2019-та: Скача цената на...

Публикувано от ян. - 2 - 2019

0 Коментари

Търсят наемател на Летния...

Публикувано от юли - 16 - 2019

2 коментара

 • Анкета

              
  • Кандидат – кметове на Плевен. За кой ще гласувате ?

   Покажи резултатите

   Зареждане ... Зареждане ...

   За Нас                            За контакт

          

   Всички новини, статии, репортажи, интервюта и други текстови и графични материали, публикувани в сайта, са собственост на Plevenpress, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали и новини само с посочване на източника и задължително добавяне на линк към plevenpress.com . Използването на графични и видеоматериали публикувани в plevenpress, е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.