• 14 . юни . 2019 - НУ „Христо Ботев“ с програма за патриотичното възпитание за новата учебна година
 • 14 . юни . 2019 - Допълнителни автобуси за Черешова задушница
 • 14 . юни . 2019 - Директорът на ДТ „Иван Радоев“ участва в международна среща в Талин
 • 14 . юни . 2019 - От понеделник – безплатни занимания за деца в Плевен
 • 14 . юни . 2019 - От понеделник, 17-ти юни – започва приемът на документи в Медицински университет – Плевен

Все по-непоносимо ми става лицемерието на политици от всички цветове, особено когато е  маскирано като грижа за „чувствата на българите“. За какво става въпрос ?

На 3-ти юни т.г. на пресконференция в Плевен председателят на ПП АБВ – Румен Петков заяви, че „…Вълната за преименуване на  улици, обекти и райони може да ни донесе само омраза… Това е много ярък и грозен пример за патриотарщина, за груба спекулация с чувствата на българите, за насаждане на омраза и за разделение“.

Да – акциите в старозагорско за смяна на турските наименования на местности с български такива, е дърварска патриотарщина.  Предизборни трикове и евтини гласове от зомбирани хорица. Но защо радетелят за опазване на нашите чувства не спомена и думичка за смяната на имена, които БКП, неговата партия – майка направи през годините ?! Ако беше го сторил, тогава щях да повярвам , че наистина милее за “ чувствата на българите“.

Да припомням ли Добрич, станал Толбухин през 1949 година ?  Патронът – съветският маршал Фьодор Толбухин умира по това време и в негова чест градът е преименуван. Маршал Ф. Толбухин е обявен за почетен гражданин на Добрич през 1946 г., а през 1979 г. посмъртно е удостоен с почетното звание “Герой на Народна Република България“. През 1990 г. името Добрич официално е върнато.

Ами Варна станал град Сталин през 1949 година ?! Новото име Сталин сменя Варна във всички официални документи и на публични места. Йосиф Висарионович става първият почетен граждани на град Сталин, само ден след като древният морски град получава името му. Седем години по-късно старото име Варна е върнато.

Ами близкото до Плевен село Торос ? През 1954 година е преименувано на Лазар Станево, на името на местния земеделски водач Лазар Станев. През 1991 година с президентски указ си връща историческото наименование – Торос.

Но да не ходим толкова далеч. Ще припомня сагата със смяна името на Пелово през 1998 година. За 4 десетилетия селището е преименувано 3 пъти. Преди това  се е казвало Махалато и наброява над 10 000 жители. Става  град през  1964 година. През 1957 го наричат на партизанския командир Пело Пеловски. Срещу патрона обаче се разнася ропот. Твърди се, че веднага след  Девети септември той ръководи партийно заседание, което решава без съд и присъда да бъдат избити 11 противници на новата власт. Жертвите били овързани с бодлива тел и ликвидирани с кирки, колове и лопати. Именно техните потомци са одобрили  смяната.

Напрежението остана задълго – мнозина настояваха да се чуе волята им в референдум, но допитване не се случва. И до ден днешен стане ли дума за Искър, хората добавят „бивше Пелово“.

От АБВ се противопоставяли на такъв подход, защото „носи груба спекулация с ценностите на българина“. Чудесно ! Ама да бяхте казали цялата истина, че този подход не е нов. БКП го е прилагала многократно през годините, насила, без да се интересува от „ценностите на българина“.

Всичко друго извън цялата истина по смяната на имена в миналото и сега, е запазване ценностите на партията. Не на българина ! Който ако не проумее тънките партийни сметки, ще си остане все така – разединен !

Категории: Общество

един отговор са публикувани.

 1. стоян каза:

  Точно тоя бандит ли ще говори за патриотарщина? Същия тоя, който се напиваше и уринираше по фонтаните! Сега пак станал „голям“фактор – избран за водач на АБВ. Младия Проданов избяга от „файтона АБВ“ заради него! Запалка, нямаш никакво бъдеще!

Оставете коментар


НУ „Христо Ботев“ с...

Публикувано на юни - 14 - 2019

0 Коментари

Директорът на ДТ „Иван...

Публикувано на юни - 14 - 2019

0 Коментари

От понеделник – ...

Публикувано на юни - 14 - 2019

0 Коментари

От понеделник, 17-ти юни...

Публикувано на юни - 14 - 2019

0 Коментари

Три детски градини затварят...

Публикувано от февр. - 13 - 2018

0 Коментари

Влиза в сила новата...

Публикувано от окт. - 10 - 2017

0 Коментари

Българи от ново време...

Публикувано от юли - 15 - 2017

0 Коментари

В събота и неделя...

Публикувано от сеп. - 15 - 2017

1 Коментар

 • Анкета

              
  • Ще гласувате ли на местните избори за кмет на 27 октомври?

   Покажи резултатите

   Зареждане ... Зареждане ...

   За Нас                            За контакт

          

   Всички новини, статии, репортажи, интервюта и други текстови и графични материали, публикувани в сайта, са собственост на Plevenpress, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали и новини само с посочване на източника и задължително добавяне на линк към plevenpress.com . Използването на графични и видеоматериали публикувани в plevenpress, е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.