• 20 . мар. . 2019 - Все по-голяма младежка престъпност в Плевенско
 • 20 . мар. . 2019 - Светофарите на „Данаил Попов” и „Гренадирска” временно няма да работят на 24 март
 • 20 . мар. . 2019 - От СУ „Иван Вазов“ предлагат промяна на таксите за футболното игрище
 • 20 . мар. . 2019 - Фолклорен фестивал „Гергьовски люлки“ ще се проведе в Левски
 • 20 . мар. . 2019 - Спипаха мотоциклетист с над 2 промила алкохол

Родители на ученици от училище „Васил Левски“ и Малката езикова бяха дошли пред зала „Гена Димитрова“, за да вземат участие в сесията на Общинския съвет, в чиито дневен ред бяха включени точките за закриване на двете училища: „Васил Левски“ и „Н. Вапцаров“ и откриване на ново училище. Причината – липса на ученици и натрупани големи задължения. В същото време паралелките от 1-ви до 5-ти клас в Малката езикова трябва да се узаконят по силата на новия Закон за образованието. През м. февруари кметът внесе предложение да се закрие училище „В. Левски“ и да се открие ново със същото име, като по този начин ще се изпълни изискването на закона и децата от Малката езикова ще се прехвърлят в сградата на училище „В. Левски“. Това породи предизборни спекулации за незачитане на историческата памет и общественото мнение. Всичко това накара родителите на деца от засегнатите училища да дойдат на мартенската сесия. Наталия Цанева, майка на първокласничка в Малката езикова заяви пред наш репортер: „Ние родителите на тези 540 деца нямаме претенции към сграда или нещо друго. Ние бихме желали да останат децата ни в училището, което сме избрали, което е с много дълга традиция в града ни, утвърдено е и хората чакат по няколко дни, за да запишат децата си в това училище. Изцяло разчитаме на коректността на хората, които сме избрали за общински съветници изцяло да застанат на нашата позиция и да действат в наша полза и в полза на децата ни. В противен случай ние ще обжалваме всички решения и ще се борим докрай. Ние желаем същия преподавателски състав, същата учебна програма защото това дава необходимите резултати и качествено обучение. Това за нашия град е традиция и не бива по никакъв начин да бъде допуснато да бъде унищожено. Децата и образованието са над всичко и ние не бива да допускаме нещата да излизат извън контрол.“

В същото време родители на деца от училище „Васил Левски“ бяха дошли да подкрепят искането на учителския колектив да не се закрива училището. Те също притеснено чакаха решението на общинските съветници.

Огорчен от несъстоятелни обвинения и политически спекулации, кметът Спартански намери безболезнен изход от ситуацията – да оттегли предложенията си за закриване на училищата и да остави на новото правителство решението на казуса с липсващи ученици и делегирани бюджети. Така родителите постигнаха своето, кметът излезе от напрегнатата ситуация, а съветниците успяха да си изчетат политическите декларации. Всичко завърши мирно и тихо. За сега.

Категории: Новини

Оставете коментар


Стефан Нинов: Всичко във...

Публикувано от дек. - 8 - 2017

0 Коментари

Талантливата Надежда Йоцова с...

Публикувано от февр. - 5 - 2019

0 Коментари

Българи от ново време...

Публикувано от юли - 15 - 2017

0 Коментари

За първи път изнесен...

Публикувано от мар. - 6 - 2019

0 Коментари

 • Анкета

  • Евролистата на коя партия бихте подкрепили на предстоящите избори през месец май?

   Покажи резултатите

   Зареждане ... Зареждане ...

   За Нас                            За контакт

          

   Всички новини, статии, репортажи, интервюта и други текстови и графични материали, публикувани в сайта, са собственост на Plevenpress, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали и новини само с посочване на източника и задължително добавяне на линк към plevenpress.com . Използването на графични и видеоматериали публикувани в plevenpress, е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.