• 21 . авг. . 2019 - Неофициалната предизборна кампания в Плевен става все по-интересна
 • 21 . авг. . 2019 - Обсъждат допълнително финансиране за „Спартак Плевен“
 • 21 . авг. . 2019 - Разследване на Свободна Европа: Борисов се разпореждал в МВР, дори когато не е бил на власт
 • 21 . авг. . 2019 - Общината с нов пункт за безплатна вода
 • 21 . авг. . 2019 - За една седмица — близо 45 хиляди нарушения на скоростта, отчете МВР

„Футуристична“ пейка. Снимка – Плевен прес.

На 15-ти септември площад „Стефан Стамболов“ трябваше да бъде готов според информационната табела поставена на предпазната ограда на обекта. Пак на нея пише, че изпълнител на ремонта е общинската фирма „Инжстрой“. Вероятно е имало причини за забавянето, както е вероятно и, че да няма такива – ще бъдат измислени. Но не това е целта на писанието ни. А нещо друго – далеч по-значимо като факт, тъй като засяга чувствата и желанията на хората за хармонична градска среда.

Става дума за цялостния облик на площада и най-вече за пейките, които са там. Не ги харесват плевенчани – това е истината. Но да караме подред.

Да припомним – ремонтът на площада е част от изпълнението на проект „Осигуряване на устойчива градска среда в Плевен“. Той е по процедура за интегрирани планове за възстановяване и развитие. Проектът е възложен и одобрен по време на кметуването на проф. д-р Димитър Стойков. Ремонтът на площад “Стефан Стамболов“ е на обща стойност 620 хил. лв. Предвижда изграждане на настилка от 4 500 кв.м. с вибробетонови павета, парково обзавеждане, засаждане на широколистни и иглолистни дървета, кошчета за отпадъци, ново осветление и 20 бр. пейки.

Когато е правен този проект от софийската фирма, за която ще стане дума по-нататък, дали е помислено за символиката на това място, за това че „целият този площад е едно олтарно място за Плевен“, както сполучливо го нарече проф. Кирил Мескин. Именитият скулптор е автор на паметния знак за Деня на независимостта, който се намира на площада и е категоричен, че „тук всяка сграда, всеки един елемент е мислен и съобразен с цялостната архитектура“. Няма да припомняме, че авторите на проекта бяха неглижирали този паметен знак, та се наложи намесата на председателя на Общинския съвет и впоследствие това недомислие беше коригирано.

Няма да цитираме и многото професионални мнения на плевенски архитекти за пълната липса на синтез между предложения проект и архитектурната стилистика на сградите на площада – драматичен театър, банка и др.

Ще се спрем само на един детайл – пейките. Които били „модерни“ и „футуристични“. Може –  ако си сляп за „немодерните“  и „старовремски“ околни сгради. За църквата „Свети Николай Мирликийски Чудотворец“ и нейната камбанария, които са единствения в Плевен паметник от българското възраждане с национално значение. Нямаме идея как той се вписва във „футуристичния“ софийски проект. За сградите на театъра, банката и къщата – паметник на културата, които оформят площадното пространство и са с прекрасната архитектурна стилистика на Възраждането. Неповторима атмосфера, която се допълваше и от романтичните улични фенери.

Всичко това вече е минало. Сега имаме „модерни“ пейки.

По думите на работниците от обекта, една „футуристична“ пейка тежи около 200 кг. Според тях тя е предназначена за скейтборд. Според голяма част от плевенчани пейките са абсурдни. Неудобни, некрасиви, от метал, който се нагрява прекомерно през лятото и ги прави неизползваеми.

Кой „преобрази“  площад „Стефан Стамболов“ така ?

Проектът е на фирма „Би Ес Проект“ ЕООД. Кратка справка в интернет показва, че въпросната софийска фирма печели почти всички обществени поръчки по европроекти в Плевен. Ето малка част от тях:

 • Регионален център за отпадъци – Плевен – 26.184 млн.лв.
 • Закриване и рекултивация на депа за твърди отпадъци – 11.3 млн. лв.
 • Регионален център за ранна интервенция на уврежданията – не е посочена сумата.
 • Многофункционална спортна зала – 12.8 млн.лв.

Освен в Плевен, въпросната фирма е изготвила проектите и на редица други общини в страната. Любопитен факт е, че във всички тях кметовете са от ГЕРБ.

„Би Ес Проект“ ЕООД е изготвила проекта и на „София тех парк“. Разбира се, всички спечелени от тази фирма поръчки са чрез конкурс, да не би да си помислите нещо ….

Въпросът е – защо проектът за „Стефан Стамболов“ не среща одобрението на гражданите ? Защо започват да си приличат площадите на някои градове ?

Къде отиде самобитността на местната градска архитектура ? И както казва проф. Мескин – защо се нарушава цялата сакралност на пространства като площад „Стефан Стамболов“ ?

Закъснели въпроси. Щом не са зададени когато трябва и на когото трябва – честит ви нов площад. Чакаме рязането на лентичките.

Тежаща 200 кг метална пейка. Снимка – Плевен прес.

Паметен знак „Независимост“ на проф. Кирил Мескин

Категории: Общество

13 коментара са публикувани.

 1. гого каза:

  Разбрахме, че Стойков е виновен за всичко, което се прави в Плевен. Сегашният колко проекта изготви и получи финансиране за тях? Има и зам. кмет по европроектите. Той само за компаньонка на кмета при екскурзиите му в чужбина ли е?

 2. Защо не се спази срока за ремонта на площада? Нали трябваше да завърши на 15. септември! Кой е виновен за това?

  • emigrant каза:

   Спартански е виновен, спестил е парите за черни дни
   Наслаждаваите се на ламарина за да седнете и отпочинете

 3. Рачко Пръдлето каза:

  Какво им е на пейките? Тези пейки са да седнеш малко на тях, да отдъхнеш, а не да живееш и спиш на тях. Аман от криви хора в тоя град, все нещо им не е в ред.
  И ми омръзна Спартански и лакеите му като в този измислен сайт да се оправдават със Стойков. Че докторчето не беше стока, не беше, ама уважаемият Георг от близо 15 години е в общината – съветник, председател, кмет.. И същият този папунчо се е подписал и за велоалеите, и за какво ли не още.

 4. Много пари се харчат само за центъра, а кварталите на Плевен – кучета ги яли!

 5. Стойков вкара 200 млн. лв. в Плевен за 4 години, ама неговите бандити откраднаха половината от тях! А Спартанеца „не краде, не лъже и не е корумпиран“! Абе, всичките са от едно котило! Сега се източват всички общински фирми и предприятия! Едно няма да е печелившо, макар да участват предимно в публично-частни партньорства за милиони левове!

 6. Ревизоро каза:

  Кои фирми правят ремонтите на площада, каскадата и градската градина? Говори се, че са само софийски фирми, за да могат да дават комисионни и да намаже и кмета от лапачката! Я да се провери цялата далавера от ДАНС!

  • гого каза:

   Каскадата я прави фирма, близка до Румен Петков и Цецо Антов. Цецо е с ново Порше и строи палат в Кайлъка.

 7. Десислава Маринова каза:

  Ако смятате това парче камък за уникален паметник, просто вкусовете ни въобще не съвпадат. Иначе са прави някои – Стойков поне правеше нещо. Сегашният какво точно прави, освен че завършва проектите на Стойков и ако нещо не е в ред, се оправдава с него. Вярно ли има кмет по европроектите и какво наистина прави? А пейките наистина са много грозни и фенерите не трябваше да се махат, но явно такъв е бил проекта. А този проект не са ли били запознати едни и същите общински съветници с него и какво са блеяли? Много въпроси възникват в хода на мисленето на човек…ако изобщо мисли, де

 8. Толкова ли няма строители в Плевен, ами се наемат софийски фирми? Ами то е ясно защо – за да се откраднат милиони от проектите! Как не се накрадохте бе, бандити ненаситни? Да пукнете дано!

 9. emigrant каза:

  Спартанеца е 20 години в общината и просто знае как да краде, ама сами си го вкарахте като гласувахте за него, а и колко пари раздаде да гласуват за него представа си нямате, а и какви мижитурки се намърдаха на власт и купуват имот след имот и луксозни коли, дребни квартални играчи които купуваха гласове неграмотни и лижезадници ще си пълнат гушите 4 години а вие се наслаждаваите на ламаринени пеики и велосипедни алеи през стоянките на такситата боядисани с боя и какви ли изненади още ви чакат!!!

 10. Гражданин каза:

  Пръдльо, не виждаш ли, че никоя „пейка“ не става за сядане?!? А, ако някой от многото бездомници спи на тях, както казваш, ще се вкочиняся. Кой идиот е направил пейките мраморни/бетонни/?!?!? Що за олигофрения?!? Ти Пръдльо, сядал си на кякоя от тях,а???? Май не си, защото после няма да Пърдиш, а ще ходиш при корумпираното си ДжПи, за да си лекуваш задника.

 11. Милена Павлова каза:

  И ремонтиран новият площад , когато е пуснат големият фонтан , при слаб вятър ,водата отива на плочките ,а те са залепени некачествено и се образуват локва.

Оставете коментар


Посланикът на САЩ в...

Публикувано от дек. - 21 - 2018

0 Коментари

Плевенски хип-хоп с успешно...

Публикувано от авг. - 11 - 2017

0 Коментари

Маратон на приятелството –...

Публикувано от апр. - 8 - 2017

0 Коментари

Спират временно водата за...

Публикувано от юли - 15 - 2019

0 Коментари

Как се е зародил...

Публикувано от май - 1 - 2019

0 Коментари

 • Анкета

              
  • Кандидат – кметове на Плевен. За кой ще гласувате ?

   Покажи резултатите

   Зареждане ... Зареждане ...

   За Нас                            За контакт

          

   Всички новини, статии, репортажи, интервюта и други текстови и графични материали, публикувани в сайта, са собственост на Plevenpress, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали и новини само с посочване на източника и задължително добавяне на линк към plevenpress.com . Използването на графични и видеоматериали публикувани в plevenpress, е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.