• 23 . мар. . 2019 - Костадин Костадинов пред „Плевен прес”: Медиите ги е страх да ни отразяват
 • 23 . мар. . 2019 - Цецка Цачева подава оставка заради скандала с апартаментите
 • 22 . мар. . 2019 - Намаление с 20 % на регистрираните престъпления отчита ОДМВР – Плевен
 • 21 . мар. . 2019 - ОДМВР – Плевен ще проверява себе си
 • 21 . мар. . 2019 - Циркът с кмета на Червен бряг продължава

Източник-Плевенпрес

Първият по рода си у нас психо-рехабилитационен център отвори врати днес в парк “Кайлъка”.Клиниката се намира в реновираната и модернизирана сграда на бившия комплекс Спартак, по пътя след ресторант “Ловна среща”. На официалното откриване присъстваха кметът на Плевен Георг Спартански, председателят на общинския съвет Мартин Митев, общински съветници, както и представители на лекарската гилдия.

Ден преди откриването,в пресклуба на БТА се проведе среща с инициатора на проекта-известния плевенски специалист по психиатрия д-р Пламен Атанасов. На нея той сподели подробности за същността на центъра и неговата цел.

Клиниката е първата подобна в страната, в която се извършва социална реинтеграция и подпомагане на пациентите. “Лечението в болниците у нас е от затворен тип. Пациентите са изолирани, като в нередки случай техните права биват нарушени. Медикаментозното лечение има за цел единствено преодоляване на най-острия стадий на дадена болест. След като престоят на пациентите в болницата приключи, те биват отпратени директно вкъщи, където най-често настъпват усложнения. Тази рязка промяна в обстановката отключва нови проблеми и за близките на болния.”-споделя д-р Атанасов.

Специалистът представи пълна картина на причините за заболяванията-“Всеки ден се сблъскваме с депресия, тъга и стрес. Психично разстройство може да бъде отключено от стрес на работното място,финансови проблеми,лоши семейни отношение, та дори от най-обикновен битов скандал. Никой не е застрахован. Всичко това води до психични разстройства ”

Източник-Плевенпрес

Заради липсата на обществено обсъждане,тези хора биват отхвърлени, страхуват се да отидат на психолог или психиатър и се превръщат се в тежест за себе си и околните… Тъкмо с цел решаване на този социално значим конфликт бе изграден Центърът за психо-социална рехабилитация. Клиниката прилага изцяло европейски методи за възстановяване на пациенти, прекарали психично разстройство,инсулт,сърдечни заболявания. Лекарският екип включва 12 души-психиатри, психолози, социални работници, кинезитерапевти и медицински сестри. Начините за лечение и терапия са разнородни, като всеки за всеки пациент се изготвя индивидуална програма. Тя може да включва: медикаментозно поддържащо лечение, арт и музикотерапия, обучение в социални умение (кухненско готвене и градинарство), индивидуална или групова психотерапия. За пръв път се прилага и водолечение. Комплексът разполага с басейн и джакузи за нуждите на лекуващите се. След време се очаква и въвеждането на добре изпитаната в цяла Европа хипотерапия (терапия чрез яздене на коне).

Източник-Плевенпрес

Самият център е от семеен тип при домашни условия. Изцяло е преодоляна напрягащата болничната обстановка с цел постигане уюта и спокойствието на пациентите. Леговата база е от 30 места за денонощен престой, като е възможно пациентите да престояват само през деня за отделните компоненти от тяхното лечение и подпомагане.

Здравната каса, за съжаление,не покрива подобно лечение, но в скоро време се очаква Центърът да кандидатства по програма на Европейския социален фонд, която би заплатила в голяма частност престоя на пациентите.

Източник-Плевенпрес

Източник-Плевенпрес

Източник-Плевенпрес

Източник-Плевенпрес

Оставете коментар


Костадин Костадинов ...

Публикувано на мар. - 23 - 2019

0 Коментари

Цецка Цачева подава оставка...

Публикувано на мар. - 23 - 2019

0 Коментари

Намаление с 20 %...

Публикувано на мар. - 22 - 2019

0 Коментари

ОДМВР – Плевен ще...

Публикувано на мар. - 21 - 2019

0 Коментари

Циркът с кмета на...

Публикувано на мар. - 21 - 2019

1 Коментар

ПК по образование и...

Публикувано от мар. - 26 - 2018

0 Коментари

Слово за Словото

Публикувано от май - 24 - 2017

1 Коментар

Шанс пред Плевен за...

Публикувано от февр. - 28 - 2019

0 Коментари

Направиха промени в състава...

Публикувано от юли - 27 - 2017

0 Коментари

ТРИ СИМВОЛА НА ПЛЕВЕН...

Публикувано от дек. - 17 - 2018

0 Коментари

 • Анкета

  • Евролистата на коя партия бихте подкрепили на предстоящите избори през месец май?

   Покажи резултатите

   Зареждане ... Зареждане ...

   За Нас                            За контакт

          

   Всички новини, статии, репортажи, интервюта и други текстови и графични материали, публикувани в сайта, са собственост на Plevenpress, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали и новини само с посочване на източника и задължително добавяне на линк към plevenpress.com . Използването на графични и видеоматериали публикувани в plevenpress, е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.