• 20 . юни . 2019 - НОИ: Въвеждат се нови образци на документи за изплащане на парични обезщетения и помощи
 • 20 . юни . 2019 - Лятото е тук: Извадиха поредна змия от мазе в „Дружба“
 • 20 . юни . 2019 - Дичо и Теди Кацарова идват в Левски
 • 20 . юни . 2019 - На 2 юли приключва приемът на годишни уведомления от работодатели по Закона за хората с увреждания
 • 20 . юни . 2019 - Хванаха крадец от Д. Митрополия след 2 месеца търсене

Източник-Плевенпрес

Първият по рода си у нас психо-рехабилитационен център отвори врати днес в парк “Кайлъка”.Клиниката се намира в реновираната и модернизирана сграда на бившия комплекс Спартак, по пътя след ресторант “Ловна среща”. На официалното откриване присъстваха кметът на Плевен Георг Спартански, председателят на общинския съвет Мартин Митев, общински съветници, както и представители на лекарската гилдия.

Ден преди откриването,в пресклуба на БТА се проведе среща с инициатора на проекта-известния плевенски специалист по психиатрия д-р Пламен Атанасов. На нея той сподели подробности за същността на центъра и неговата цел.

Клиниката е първата подобна в страната, в която се извършва социална реинтеграция и подпомагане на пациентите. “Лечението в болниците у нас е от затворен тип. Пациентите са изолирани, като в нередки случай техните права биват нарушени. Медикаментозното лечение има за цел единствено преодоляване на най-острия стадий на дадена болест. След като престоят на пациентите в болницата приключи, те биват отпратени директно вкъщи, където най-често настъпват усложнения. Тази рязка промяна в обстановката отключва нови проблеми и за близките на болния.”-споделя д-р Атанасов.

Специалистът представи пълна картина на причините за заболяванията-“Всеки ден се сблъскваме с депресия, тъга и стрес. Психично разстройство може да бъде отключено от стрес на работното място,финансови проблеми,лоши семейни отношение, та дори от най-обикновен битов скандал. Никой не е застрахован. Всичко това води до психични разстройства ”

Източник-Плевенпрес

Заради липсата на обществено обсъждане,тези хора биват отхвърлени, страхуват се да отидат на психолог или психиатър и се превръщат се в тежест за себе си и околните… Тъкмо с цел решаване на този социално значим конфликт бе изграден Центърът за психо-социална рехабилитация. Клиниката прилага изцяло европейски методи за възстановяване на пациенти, прекарали психично разстройство,инсулт,сърдечни заболявания. Лекарският екип включва 12 души-психиатри, психолози, социални работници, кинезитерапевти и медицински сестри. Начините за лечение и терапия са разнородни, като всеки за всеки пациент се изготвя индивидуална програма. Тя може да включва: медикаментозно поддържащо лечение, арт и музикотерапия, обучение в социални умение (кухненско готвене и градинарство), индивидуална или групова психотерапия. За пръв път се прилага и водолечение. Комплексът разполага с басейн и джакузи за нуждите на лекуващите се. След време се очаква и въвеждането на добре изпитаната в цяла Европа хипотерапия (терапия чрез яздене на коне).

Източник-Плевенпрес

Самият център е от семеен тип при домашни условия. Изцяло е преодоляна напрягащата болничната обстановка с цел постигане уюта и спокойствието на пациентите. Леговата база е от 30 места за денонощен престой, като е възможно пациентите да престояват само през деня за отделните компоненти от тяхното лечение и подпомагане.

Здравната каса, за съжаление,не покрива подобно лечение, но в скоро време се очаква Центърът да кандидатства по програма на Европейския социален фонд, която би заплатила в голяма частност престоя на пациентите.

Източник-Плевенпрес

Източник-Плевенпрес

Източник-Плевенпрес

Източник-Плевенпрес

Оставете коментар


НОИ: Въвеждат се нови...

Публикувано на юни - 20 - 2019

0 Коментари

Лятото е тук: Извадиха...

Публикувано на юни - 20 - 2019

0 Коментари

Дичо и Теди Кацарова...

Публикувано на юни - 20 - 2019

0 Коментари

На 2 юли приключва...

Публикувано на юни - 20 - 2019

0 Коментари

Хванаха крадец от Д....

Публикувано на юни - 20 - 2019

0 Коментари

Иззеха 11 кубика дърва...

Публикувано от апр. - 3 - 2019

0 Коментари

Плевен – евро...

Публикувано от май - 23 - 2017

0 Коментари

7 април – Ден...

Публикувано от апр. - 7 - 2017

0 Коментари

 • Анкета

              
  • Ще гласувате ли на местните избори за кмет на 27 октомври?

   Покажи резултатите

   Зареждане ... Зареждане ...

   За Нас                            За контакт

          

   Всички новини, статии, репортажи, интервюта и други текстови и графични материали, публикувани в сайта, са собственост на Plevenpress, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали и новини само с посочване на източника и задължително добавяне на линк към plevenpress.com . Използването на графични и видеоматериали публикувани в plevenpress, е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.