• 22 . ян. . 2019 - Основен футболист на Спартак аут до края на сезона
 • 22 . ян. . 2019 - В помощ на студента: Вече приемат документи за лятна ваканционна заетост на студенти в Германия
 • 22 . ян. . 2019 - В Чомаковци пак спират водата
 • 22 . ян. . 2019 - 10 дни за ползване на отстъпката за подадена декларация за доходите по електронен път
 • 22 . ян. . 2019 - Национална откриваща среща по проект DANUBE FLOODPLAIN

Източник-Плевенпрес

Първият по рода си у нас психо-рехабилитационен център отвори врати днес в парк “Кайлъка”.Клиниката се намира в реновираната и модернизирана сграда на бившия комплекс Спартак, по пътя след ресторант “Ловна среща”. На официалното откриване присъстваха кметът на Плевен Георг Спартански, председателят на общинския съвет Мартин Митев, общински съветници, както и представители на лекарската гилдия.

Ден преди откриването,в пресклуба на БТА се проведе среща с инициатора на проекта-известния плевенски специалист по психиатрия д-р Пламен Атанасов. На нея той сподели подробности за същността на центъра и неговата цел.

Клиниката е първата подобна в страната, в която се извършва социална реинтеграция и подпомагане на пациентите. “Лечението в болниците у нас е от затворен тип. Пациентите са изолирани, като в нередки случай техните права биват нарушени. Медикаментозното лечение има за цел единствено преодоляване на най-острия стадий на дадена болест. След като престоят на пациентите в болницата приключи, те биват отпратени директно вкъщи, където най-често настъпват усложнения. Тази рязка промяна в обстановката отключва нови проблеми и за близките на болния.”-споделя д-р Атанасов.

Специалистът представи пълна картина на причините за заболяванията-“Всеки ден се сблъскваме с депресия, тъга и стрес. Психично разстройство може да бъде отключено от стрес на работното място,финансови проблеми,лоши семейни отношение, та дори от най-обикновен битов скандал. Никой не е застрахован. Всичко това води до психични разстройства ”

Източник-Плевенпрес

Заради липсата на обществено обсъждане,тези хора биват отхвърлени, страхуват се да отидат на психолог или психиатър и се превръщат се в тежест за себе си и околните… Тъкмо с цел решаване на този социално значим конфликт бе изграден Центърът за психо-социална рехабилитация. Клиниката прилага изцяло европейски методи за възстановяване на пациенти, прекарали психично разстройство,инсулт,сърдечни заболявания. Лекарският екип включва 12 души-психиатри, психолози, социални работници, кинезитерапевти и медицински сестри. Начините за лечение и терапия са разнородни, като всеки за всеки пациент се изготвя индивидуална програма. Тя може да включва: медикаментозно поддържащо лечение, арт и музикотерапия, обучение в социални умение (кухненско готвене и градинарство), индивидуална или групова психотерапия. За пръв път се прилага и водолечение. Комплексът разполага с басейн и джакузи за нуждите на лекуващите се. След време се очаква и въвеждането на добре изпитаната в цяла Европа хипотерапия (терапия чрез яздене на коне).

Източник-Плевенпрес

Самият център е от семеен тип при домашни условия. Изцяло е преодоляна напрягащата болничната обстановка с цел постигане уюта и спокойствието на пациентите. Леговата база е от 30 места за денонощен престой, като е възможно пациентите да престояват само през деня за отделните компоненти от тяхното лечение и подпомагане.

Здравната каса, за съжаление,не покрива подобно лечение, но в скоро време се очаква Центърът да кандидатства по програма на Европейския социален фонд, която би заплатила в голяма частност престоя на пациентите.

Източник-Плевенпрес

Източник-Плевенпрес

Източник-Плевенпрес

Източник-Плевенпрес

Оставете коментар


В помощ на студента:...

Публикувано на ян. - 22 - 2019

0 Коментари

В Чомаковци пак спират...

Публикувано на ян. - 22 - 2019

0 Коментари

10 дни за ползване...

Публикувано на ян. - 22 - 2019

0 Коментари

2019-та: Минималната пенсия в...

Публикувано от ян. - 5 - 2019

0 Коментари

Ще бъде ли осъден...

Публикувано от мар. - 24 - 2017

0 Коментари

Изтича срокът за плащане...

Публикувано от юни - 27 - 2017

0 Коментари

141 години Априлско въстание...

Публикувано от май - 1 - 2017

0 Коментари

 • Анкета

  • Кой от местните управленци се ползва с вашето доверие?

   Покажи резултатите

   Зареждане ... Зареждане ...

   За Нас                            За контакт

          

   Всички новини, статии, репортажи, интервюта и други текстови и графични материали, публикувани в сайта, са собственост на Plevenpress, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали и новини само с посочване на източника и задължително добавяне на линк към plevenpress.com . Използването на графични и видеоматериали публикувани в plevenpress, е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.